Kenali Anatomi Gigi, Jenis Gigi, dan Fungsi Setiap Bahagian

Gigi adalah bahagian tubuh manusia yang sangat rumit. Fungsi gigi bukan hanya untuk mengunyah dan mencerna makanan, tetapi juga memainkan peranan penting dalam pertuturan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gigi, lihat anatomi penuh gigi di sini.

Mengakui perkembangan struktur gigi

Menurut Shantanu Lal, pakar bedah pergigian dan profesor pergigian di Pusat Perubatan Universiti Columbia , mengatakan bahawa gigi cenderung tumbuh secara simetris. Itu bermaksud geraham atas dan bawah di sebelah kiri tumbuh bersama dengan geraham atas dan bawah di sebelah kanan.

Perkembangan gigi bermula lama sebelum gigi pertama anda kelihatan. Sebagai contoh, gigi pertama bayi muncul pada usia kehamilan lebih dari enam bulan, tetapi perkembangan gigi sebenarnya bermula seawal trimester kedua.

Mahkota gigi terbentuk terlebih dahulu, sementara akarnya terus berkembang walaupun gigi itu muncul.

Di antara usia 2.5 dan 3 tahun, 20 gigi primer telah mula tumbuh dan kekal sehingga berumur sekitar 6 tahun. Dua puluh gigi terdiri daripada empat gigi seri, dua gigi taring, dan empat geraham di setiap rahang.

Di antara usia 6-12 tahun, gigi susu mula diganti dengan gigi kekal.

Gigi dewasa mula tumbuh antara usia 6-12 tahun. Sebilangan besar gigi dewasa terdiri daripada 32 gigi kekal. Bilangan gigi dewasa terdiri daripada empat gigi seri, dua gigi taring, empat gigi premolar, empat geraham, dan dua gigi kebijaksanaan di setiap rahang.

Seperti apa anatomi gigi?

Anatomi gigi terbahagi kepada dua bahagian asas. Bahagian pertama adalah Mahkota , yang merupakan bahagian gigi yang putih dan kelihatan. Bahagian kedua ialah akar gigi yang anda tidak dapat lihat.

Akar memanjang di bawah garis gusi dan membantu mengikat gigi ke tulang. Bilangan akar bagi setiap jenis gigi berbeza. Gigi seri, gigi taring dan premolar biasanya mempunyai satu akar, sedangkan gigi geraham mempunyai dua atau tiga akar.

Gigi anda mempunyai beberapa jenis tisu dan masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza. Anatomi gigi dapat dilihat dari struktur gigi berikut:

 • Enamel adalah bahagian luar gigi yang paling putih dan paling keras. Enamel mengandungi 95% kalsium fosfat yang berfungsi untuk melindungi tisu-tisu penting di dalam gigi. Enamel tidak mempunyai sel hidup sehingga tidak dapat membaiki dirinya sendiri ketika ia mereput.
 • dentin adalah lapisan di bawah enamel. Ini adalah tisu keras yang mengandungi tiub kecil. Apabila enamel yang melindungi dentin rosak, suhu panas atau sejuk dapat memasuki gigi melalui jalan ini dan menyebabkan kepekaan gigi atau sakit.
 • Simen adalah lapisan kuning penghubung tisu penghubung yang mengikat akar gigi dengan kuat pada gusi dan tulang rahang. Cara terbaik untuk melindungi mereka dari kerosakan adalah dengan menjaga gusi anda dengan baik. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, gusi boleh menjadi sakit dan mengecut, sehingga simenum terbentuk di dalam plak dan bakteria berbahaya.
 • Pulpa adalah bahagian anatomi gigi yang lebih lembut, boleh didapati di bahagian tengah dan teras gigi anda dan mengandungi saluran darah, saraf, dan tisu lembut yang lain. Bahagian ini berguna untuk memberi nutrien dan isyarat pada gigi anda. Bahagian struktur gigi ini juga mengandungi saluran limfa kecil yang membawa sel darah putih ke gigi untuk membantu gigi melawan bakteria.
 • Ligamen berkala adalah tisu yang membantu memegang gigi dengan kuat terhadap rahang. Ligamen periodontal membantu gigi menahan daya ketika menggigit dan mengunyah.
 • Gusi adalah tisu lembut berwarna merah jambu. Bertugas melindungi tulang rahang dan akar gigi.

Jenis gigi

Gigi membantu anda mengunyah makanan supaya lebih mudah dicerna. Setiap jenis gigi mempunyai bentuk yang sedikit berbeza dan mempunyai fungsinya sendiri. Lihat senarai jenis gigi dalam anatomi gigi berikut.

 • gigi palsu terdapat 8 gigi di hadapan mulut anda (4 di atas dan 4 di bawah). Mesin pemotong berfungsi menggigit, memotong, merobek, dan menahan makanan. Gigi seri biasanya gigi pertama yang muncul, berumur sekitar 6 bulan.
 • Gigi taring adalah gigi di kedua-dua belah gigi seri. Ini adalah gigi paling tajam dan digunakan untuk merobek makanan. Taring muncul antara usia 16-20 bulan dengan taring berada di atas dan di bawah. Namun, pada gigi kekal, urutannya terbalik, gigi taring baru akan berubah sekitar usia 9 tahun.
 • Premolar digunakan untuk mengunyah dan mengisar makanan. Orang dewasa mempunyai 8 premolar di setiap sisi mulut, 4 di rahang atas dan 4 di rahang bawah. Premolar pertama muncul sekitar usia 10 tahun dengan premolar kedua muncul kira-kira setahun kemudian. Premolar terletak di antara taring dan geraham. Premolar dan geraham mempunyai rangkaian ketinggian (titik atau puncak) yang dapat digunakan untuk memecah zarah makanan. Setiap premolar umumnya mempunyai dua injap yang digunakan untuk menghancurkan makanan.
 • Geraham Ia juga digunakan untuk mengunyah dan mengisar makanan. Geraham adalah gigi rata di bahagian belakang mulut. Gigi ini muncul antara usia 12-28 bulan, dan digantikan oleh premolar pertama dan kedua (4 atas dan 4 bawah). Bilangan geraham adalah 8.
 • Gigi bijak adalah gigi terakhir yang muncul, terletak di belakang geraham. Biasanya gigi kebijaksanaan ini tidak akan muncul sehingga berumur 18-20 tahun. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang gigi ini mungkin tidak tumbuh sama sekali.

Malangnya, gigi kebijaksanaan ini dapat tumbuh melawan gigi lain dan menyebabkan kesakitan sehingga mereka mesti segera dikeluarkan. Sekiranya pertumbuhan gigi kebijaksanaan menyakitkan dan mengganggu keselesaan, biasanya harus melalui proses pembedahan untuk membuangnya.

Recent Posts