7 Cara Kuat untuk Menenangkan Fikiran Anda Sebelum Tidur •

Tidur adalah keperluan semua orang. Ya, dapat tidur nyenyak pada waktu malam setelah seharian melakukan aktiviti yang melelahkan memang menyeronokkan. Namun, anda mungkin sukar tidur ketika fikiran anda tidak dapat menenangkan diri. Ini biasanya berlaku kerana tekanan atau banyak masalah yang berlaku. Anda tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara untuk menenangkan fikiran sebelum tidur. Ada apa-apa? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut.

Petua untuk menenangkan fikiran sebelum tidur

Apabila tekanan atau banyak masalah membebankan fikiran, anda cenderung tidak dapat fokus melakukan banyak perkara, termasuk tidak dapat tidur. Ini berlaku kerana minda tidak dapat tenang sepanjang hari.

Nah, salah satu cara agar anda dapat tidur nyenyak dan berkualiti adalah menenangkan fikiran. Berikut adalah beberapa cara untuk menenangkan fikiran sebelum tidur yang boleh anda cuba:

1. Tenang badan dan minda

Salah satu kaedah terbaik untuk menenangkan fikiran sebelum tidur adalah dengan merehatkan badan dan juga minda anda. Meditasi adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menenangkan fikiran.

Meditasi adalah latihan yang boleh anda lakukan untuk mewujudkan minda dan badan yang santai tanpa memerlukan bantuan khas. Anda hanya perlu melakukannya dalam suasana yang tenang.

Anda boleh melakukan meditasi dengan memusatkan minda sambil duduk bersila. Selepas itu, tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Lakukan berulang kali sehingga anda merasa tenang dan lebih baik. Cuba amalkan setiap hari satu hingga dua jam sebelum tidur.

2. Buat rutin waktu tidur

Melaksanakan rutin waktu tidur juga dapat menenangkan fikiran anda sebelum tidur. Selain itu, rutin dapat membantu tubuh anda menyedari bahawa aktiviti seterusnya yang anda lakukan adalah tidur.

Dengan cara itu, membuat rutin sebelum tidur adalah kaedah terbaik untuk menenangkan fikiran sebelum tidur dan meningkatkan kualiti tidur anda.

Rutin ini boleh jadi dari membaca buku, mendengar muzik, atau melakukan aktiviti ringan sebelum tidur. Anda boleh memilih rutin ini selagi ia membantu merehatkan minda dan badan anda.

3. Mandi air suam

Mandi dan mandi suam sebelum tidur boleh menjadi cara berehat yang selesa. Air suam membantu menenangkan badan dengan membebaskan endorfin.

Sebenarnya, mandi air panas dapat membantu menaikkan semangat kerana aliran darah ke kulit meningkat. Dengan cara itu, pemikiran mengenai masalah yang anda miliki digantikan dengan fikiran positif yang membuat anda teruja untuk hidup esok.

Lebih-lebih lagi, jika selepas mandi anda memasuki bilik dengan suhu yang sejuk, anda akan berasa lebih mengantuk. Sebabnya, udara sejuk menjadikan suhu dalaman badan menurun dan secara automatik membuat anda mengantuk.

4. Buat jadual tidur biasa

Walaupun sukar, tetapi anda perlu berusaha mengatur jadual tidur yang sama setiap hari. Ini penting sebagai cara untuk mewujudkan konsistensi agar tidur yang mencukupi dan berkualiti.

Untuk membantu anda tidur pada waktu yang sama setiap hari, cubalah menghentikan aktiviti satu jam sebelum waktu tidur anda. Kemudian, bersiaplah untuk tidur di bilik yang telah anda sediakan dengan selesa mungkin.

Selepas itu, simpan peranti (alat) dari katil anda dan matikan lampu semasa tidur. Walaupun anda belum mengantuk, tutup mata anda. Lama kelamaan, anda akan tertidur sendiri.

Perlu diingat bahawa anda mencintai tubuh anda dan jangan biarkan tekanan dan masalah hidup menghilangkannya, termasuk tidur berkualiti yang semestinya anda dapatkan.

5. Tulis buku harian

Percaya atau tidak, menyimpan buku harian adalah cara yang pasti untuk menenangkan fikiran sebelum tidur. Terutama, jika anda benar-benar menghadapi banyak masalah atau tekanan.

Untuk menulisnya, anda tidak perlu menulis panjang lebarnya. Yang paling penting, curahkan semua fikiran dan perasaan yang mengganggu anda. Biasanya, setelah menulis, minda menjadi tenang.

Ya, rasanya seolah-olah anda melepaskan pemikiran yang telah membebani anda sepanjang hari. Hanya selepas itu, biasanya anda akan mula mengantuk dan tertidur.

6. Wujudkan suasana tidur yang selesa

Menurut HelpGuide, salah satu cara untuk menenangkan fikiran sebelum tidur adalah dengan mewujudkan persekitaran tidur yang selesa. Bermula dari suasana yang tenang, suhu udara yang tepat, hingga tilam yang selesa.

Perincian ini mungkin kecil, tetapi anda masih perlu memberi perhatian sekiranya anda ingin tidur cepat. Di samping itu, suasana bilik tidur yang menyokong dapat membuat anda lebih santai sehingga lebih mudah tidur.

Sekiranya anda dapat mengekalkan suasana bilik tidur yang selesa secara konsisten, akan lebih mudah bagi anda untuk tertidur, walaupun anda mempunyai banyak fikiran. Sebabnya, badan akan terbiasa dengan suasana bilik sebagai suasana semasa tidur.

7. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur membantu tubuh menurunkan hormon kortisol dan epinefrin. Sebaliknya, tahap hormon norepinefrin atau hormon antidepresan sebenarnya meningkat.

Selain itu, senaman juga mencetuskan peningkatan serotonin dan endorfin, atau hormon gembira. Oleh itu, kaedah ini dapat membantu anda berehat dan menenangkan diri.

Latihan juga dapat memaksa sistem fisiologi badan yang terlibat dalam tindak balas tekanan untuk berkomunikasi dengan lebih dekat daripada biasa. Ini menjadi sejenis senaman agar badan dapat mengatasi tekanan.

Cuba bersenam sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur supaya suhu badan anda dapat kembali normal. Dengan cara itu, badan menjadi lebih santai dan anda dapat tidur nyenyak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found