Ini adalah Langkah Epley Maneuver untuk Mengatasi Vertigo •

Vertigo dapat melumpuhkan serta-merta dan membuat anda tidak berdaya. Keadaan ini boleh menyebabkan sensasi berputar dan melayang. Sebenarnya, sensasi ini boleh menyebabkan pening yang melampau, berdering di telinga, mual dan muntah yang teruk. Keadaan ini dapat diatasi dengan mengambil ubat khas untuk vertigo. Namun, anda juga dapat mempelajari cara semula jadi untuk mengatasi keadaan tersebut, iaitu manuver Epley. Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah!

Apakah manuver Epley?

Manuver Epley adalah latihan yang dapat membantu mengurus atau melegakan gejala vertigo. Anda boleh melakukan senaman ini di mana sahaja, termasuk di rumah.

Vertigo jenis BPPV berlaku apabila kedudukan kepala berubah, sehingga menimbulkan cecair kristal khas, iaitu kanalit yang terletak di bahagian dalam saluran telinga dalam, yang bertugas membantu anda menjaga keseimbangan.

Apabila anda menukar posisi dengan cepat (misalnya berbaring untuk duduk), kristal di telinga berubah posisi, menyebabkan sensasi berputar yang disebut vertigo. BPPV adalah jenis vertigo yang paling biasa. Kira-kira 17 peratus daripada keseluruhan kes vertigo berlaku disebabkan oleh BPPV.

Baiklah, Dr. John Epley merancang satu rangkaian pergerakan untuk membetulkan kedudukan kepala mengikut gaya graviti sehingga gejala vertigo dapat mereda dengan sendirinya, tanpa mengambil ubat.

Kedudukan ini dapat mengimbangkan cecair di telinga kembali normal. Manuver Epley berkesan untuk menyembuhkan lebih daripada 90% kes vertigo yang disebabkan oleh BPPV. Penyelidikan tidak menunjukkan kesan sampingan dari terapi ini.

Memang benar, pada mulanya, anda harus melakukan manuver Epley ini di hospital atau klinik kesihatan. Namun, lama-kelamaan, anda sekarang tidak memerlukan pertolongan, jadi anda boleh melakukannya secara bebas.

Memandangkan tujuannya sangat spesifik, para pakar tidak mengesyorkan agar anda menggunakan manuver Epley untuk merawat jenis vertigo selain BPPV.

Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai punca sebenar vertigo anda sebelum melakukan manuver ini.

Risiko menjalani manuver Epley

Sebelum melakukan latihan ini, anda masih perlu mengetahui untuk menentukan ada atau tidaknya risiko menjalani manuver ini. Walau bagaimanapun, pada asasnya, manuver Epley adalah latihan yang selamat.

Anda juga dapat melakukannya secara bebas di rumah, walaupun lebih baik jika orang lain mengikuti proses latihan ini. Hasilnya, anda boleh lebih tenang melakukan latihan ini.

Sebabnya, kemungkinan vertigo yang anda alami akan menjadi lebih teruk semasa menjalani manuver ini. Oleh itu, orang tertentu dengan keadaan kesihatan yang lain tidak boleh melakukan manuver ini.

Khususnya, bagi anda yang mempunyai keadaan yang membatasi jarak pergerakan anda, seperti masalah leher atau punggung, masalah pembuluh darah, dan pelbagai keadaan lain. Oleh itu, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya untuk anda.

Panduan untuk manuver Epley yang betul

Pakar menilai manuver ini sebagai latihan yang selamat, berkesan, dan efisien dalam menangani BPPV. Anda juga boleh melakukannya sendiri, walaupun akan lebih baik dan berkesan sekiranya doktor telah memberi petunjuk sebelumnya.

Berikut adalah panduan umum doktor untuk melakukan manuver Epley dengan betul:

Sekiranya sumber vertigo berasal dari telinga kiri, berikut adalah manuver Epley:

  • Duduk di tepi katil dengan kaki anda lurus di hadapan anda.
  • Miringkan kepala anda 45º ke kiri (jangan menyentuh bahu anda).
  • Letakkan bantal lembut di bahagian bawah anda sehingga ketika anda berbaring, bantal akan terselip di antara bahu anda dan bukannya di bawah kepala anda.
  • Dengan satu gerakan pantas, berbaring (dengan kepala di atas katil tetapi masih condong 45º). Bantal harus berada di bawah bahu. Kepala anda akan tergantung sedikit di tepi bantal. Tunggu 30-120 saat sehingga gejala vertigo berhenti.
  • Condongkan kepala anda 90º ke kanan tanpa mengangkatnya. Tunggu 30-120 saat.
  • Tukar kedudukan kepala dan badan ke sisi ke kanan, sehingga anda melihat ke lantai. Tunggu 30-120 saat sehingga gejala mereda.
  • Sekiranya vertigo datang dari telinga kanan, ubah kedudukan arahan.

Setelah melengkapkan langkah manuver Epley, ubah kedudukan terakhir anda dengan sangat perlahan ke posisi duduk atau berbaring yang selesa. Tetapi pastikan anda tinggal di tempat tidur selama beberapa minit.

Ingat, pergerakan yang cepat dan tiba-tiba dapat membuat gejala berulang. Kemudian, sambil berehat untuk pulih, sokong kepala anda dengan dua hingga tiga bantal sehingga kepala anda berada dalam kedudukan 45 darjah.

Sekiranya gejala vertigo masih tidak mereda setelah anda melakukan satu set manuver Epley ini, jangan ragu untuk mengulangi latihan ini dari awal.

Setelah menjalani manuver Epley

Sebilangan besar orang yang melakukan manuver ini mendakwa bahawa mereka tidak lagi merasakan gejala vertigo. Namun, menurut Johns Hopkins Medicine, prosedur ini mungkin memerlukan sedikit masa untuk bekerja untuk beberapa orang.

Sebenarnya, ada yang masih merasakan simptom walaupun sangat ringan untuk beberapa minggu ke depan. Pada masa itu, anda masih boleh melakukan manuver Epley secara rutin. Namun, jika simptomnya hilang, anda tidak perlu lagi melakukannya.

Pakar pasukan perubatan boleh menasihati anda untuk mengelakkan kedudukan tertentu setelah gejala vertigo hilang. Contohnya, anda mungkin harus tidur dengan dua bantal setiap malam selama berminggu-minggu.

Di samping itu, jika anda masih mengalami gejala vertigo walaupun melakukan manuver ini, hubungi profesional perubatan yang dapat membantu mengatasi masalah anda. Sebabnya, ada kemungkinan anda melakukan latihan ini dengan langkah dan cara yang salah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found