Punca Alahan Makanan Yang Perlu Anda Ketahui

Walaupun termasuk biasa, alahan makanan sangat berbahaya. Biasanya, alergen atau bahan yang menyebabkan alahan yang terdapat dalam makanan sering tidak kita ketahui. Alahan makanan biasanya melibatkan protein yang tertelan.

Oleh itu, apa sebenarnya yang menyebabkan alahan dan apakah bahan dalam makanan yang boleh menyebabkan reaksi alergi?

Punca alahan makanan

Pada dasarnya, reaksi alergi boleh timbul kerana sistem imun berpendapat bahawa zat dalam makanan adalah bahan berbahaya.

Sistem kekebalan tubuh bertanggungjawab melindungi tubuh dengan menghasilkan antibodi yang akan mengenal pasti dan memusnahkan kuman seperti bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit.

Di dalam tubuh orang yang mempunyai alahan, antibodi yang dikenali sebagai Immunoglobulin E (IgE) secara salah mensasarkan protein tertentu yang terdapat dalam makanan sebagai ancaman. Kemudian, IgE juga bergerak ke sel untuk melepaskan beberapa bahan kimia, salah satunya adalah histamin.

Histamine inilah yang menyebabkan sebahagian besar gejala khas yang berlaku apabila reaksi alergi terhadap makanan tertentu berlaku.

Histamin menyebabkan saluran darah mengembang, menyebabkan kulit di sekitarnya menjadi lebih merah dan membengkak. Histamine juga mempengaruhi saraf di kulit sehingga menyebabkan gatal. Di samping itu, histamin meningkatkan jumlah lendir yang dihasilkan di lapisan hidung, menyebabkan sensasi gatal atau terbakar.

Terdapat juga jenis alahan makanan lain yang tidak melalui Immunoglobulin E. Dalam jenis ini, alahan disebabkan oleh pelbagai sel dalam sistem imun. Reaksi muncul lebih lama dan biasanya akan menyebabkan gejala dalam bentuk reaksi pada saluran pencernaan seperti muntah, kembung, dan cirit-birit.

Alahan Soya, Dari Gejala hingga Rawatan

Ketahui bahan makanan apa yang mengandungi alergen

Pengilang diminta untuk menyenaraikan makanan alergenik biasa pada label pembungkusan. Itulah sebabnya kadang-kadang anda mendapat maklumat seperti "Produk ini mengandungi kacang soya" untuk memberitahu mereka yang mempunyai alahan kacang.

Alergen biasa terdapat dalam makanan, terutama kacang tanah, susu, telur, kacang pokok, ikan, kerang, kedelai, dan gandum. Jenis ikan, krustasea, dan kacang pokok tertentu harus disenaraikan jika ada.

Pengilang makanan juga diminta untuk menggunakan istilah "susu" dalam produk yang mengandung kasein untuk memberitahu mereka yang alergi terhadap protein susu.

Menurut A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah, alergen utama dalam makanan menyumbang lebih dari 90 peratus bahan yang dimiliki seseorang alahan makanan. Untuk mengelakkan terdedah kepada alahan makanan, baca label dengan teliti.

Bahan atau kemudahan pembungkusan mungkin berubah. Jangan menganggap bahan-bahan biasa dalam makanan bebas alergen. Anda harus memeriksanya untuk memastikannya.

Semasa makan di luar, jangan sekali-kali makan makanan yang anda tidak pasti bebas daripada alergen. Pekerja restoran biasanya bersedia membantu anda.

Masalahnya timbul apabila ramai orang sering tidak memahami betapa seriusnya masalah alahan makanan. Makan dalam situasi sosial sangat berisiko kerana ini. Kecuali anda tahu dengan tepat apa yang dibuat orang itu, bagaimana membuatnya, dan bahan apa yang digunakan.

Alergen dalam makanan yang menyebabkan alahan

Setelah mengetahui punca alahan makanan, perkara lain yang harus dilakukan adalah mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan reaksi. Kadang kala, terdapat beberapa makanan yang tidak dijangka yang boleh menyebabkan alahan. Berikut adalah senarai makanan dan alergen yang terdapat di dalamnya.

Produk tenusu

Alergi terhadap makanan yang mengandungi produk tenusu adalah salah satu alahan yang paling biasa, terutama pada bayi atau anak kecil. Ini kerana susu haiwan mengandungi protein yang disebut kasein. Casein yang telah memasuki badan disalah anggap sebagai virus atau bakteria, inilah yang akan menyebabkan reaksi alergi.

Oleh itu, jika anda mempunyai alergi laktosa atau protein susu, anda juga harus mengelakkan memakan makanan berikut.

 • Beberapa jenama tuna mengandungi kasein.
 • Beberapa daging yang diproses mengandungi kasein.
 • Produk "bukan tenusu" kadang-kadang mengandungi bahan tenusu.
 • Beberapa ubat bebas menggunakan gula susu (laktosa) sebagai pengisi.

Kacang

Alergi kacang juga merupakan alahan makanan yang dialami oleh banyak orang. Bukan hanya reaksi ringan, alahan kacang boleh menjadi penyebab reaksi alergi yang teruk seperti anafilaksis. Beberapa gejala termasuk penyempitan saluran udara, pembengkakan di tekak yang membuat pernafasan sukar, kejutan tekanan darah, dan kehilangan kesedaran.

Kacang biasanya terdapat dalam jem, ais krim, bijirin, dan roti. Kacang juga terdapat dalam:

 • persalinan salad, yang mungkin mengandungi minyak kacang tanah,
 • rempah memasak yang sering mengandungi kacang tanah, dan
 • gula-gula dengan nougat.

Telur

Protein dalam telur (albumin) adalah penyebab reaksi alahan yang paling biasa pada kanak-kanak. Adalah dipercayai bahawa bahagian putih sering menjadi "dalang", memandangkan kandungan protein lebih tinggi daripada bahagian kuning telur.

Orang yang mempunyai alahan telur secara amnya juga mempunyai alergi terhadap telur unggas lain seperti telur itik dan telur puyuh. Atas sebab inilah kebanyakan doktor menasihatkan pesakit untuk tidak menggunakan produk telur sama sekali.

Telur atau proteinnya, yang merupakan alergen, terdapat dalam banyak makanan, termasuk:

 • marshmallow ,
 • mayonis,
 • meringues,
 • pembekuan pada kek,
 • produk daging yang dibungkus atau diproses, dan
 • vaksin tertentu (tanya doktor anda).

Alahan Telur Alergi Yang Harus Anda Ketahui

Kacang soya

Walaupun mempunyai banyak faedah, protein yang terdapat dalam soya dianggap sebagai bahan berbahaya oleh tubuh orang yang mengalami alergi. Sebilangan besar alahan soya berlaku pada masa bayi dan akan hilang ketika mereka tumbuh. Namun, ada juga orang dewasa yang masih mempunyai alergi soya.

Soya jarang menyebabkan reaksi yang teruk, selalunya satu-satunya kesan yang akan muncul adalah ruam atau gatal-gatal di sekitar mulut. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap asma atau alahan lain seperti kacang tanah, anda mungkin mengalami gejala yang lebih teruk.

Seperti susu dan kacang, soya diedarkan secara meluas dalam rantai makanan. Berikut adalah beberapa makanan yang perlu diperhatikan sekiranya anda mempunyai alahan soya.

 • Barangan dibungkus.
 • Sos bungkus.
 • Pengganti daging.
 • Edamame (kacang polong), tauhu, miso, tempe.
 • Protein sayur terhidrolisis (HVP), protein sayur bertekstur (TVP), lesitin, monodigliserida.

Daging

Nampaknya, daging juga boleh menjadi makanan yang menyebabkan reaksi alergi. Semasa daging dimasak, ia akan mengeluarkan banyak protein yang boleh mencetuskan alergi. Selain itu, daging mamalia juga mengandungi antibodi semula jadi yang disebut galactose-alpha-1 yang juga dikenal sebagai alpha-gal.

Apabila alpha-gal berinteraksi dengan karbohidrat yang terdapat dalam daging, ia boleh menyebabkan gejala seperti gatal di seluruh badan, ruam kulit, atau sakit perut.

Memang, daging lembu adalah bentuk alergi daging yang biasa. Namun, ini tidak menolak kemungkinan daging lain boleh mencetuskan alergi, terutama pada orang yang sensitif. Tubuh boleh menyebabkan reaksi alergi setelah memakan ayam, itik, daging babi, atau daging kambing.

Makanan Laut

Alergi makanan laut atau makanan laut adalah salah satu alahan yang paling biasa. Sebenarnya, dianggarkan sekitar 1% penduduk dunia mempunyai alergi ini.

Alergen protein yang terdapat dalam satu kumpulan makanan laut tidak selalu sama dan boleh berbeza dengan yang lain. Inilah sebabnya mengapa, ada seseorang yang hanya alergi terhadap ikan, ada juga seseorang yang alergi terhadap lebih dari satu jenis makanan laut seperti ikan dan kerang.

Nasi malam sayur

Sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Ternyata, sayur-sayuran juga boleh menjadi penyebab pencetus reaksi alergi, terutama sayur-sayuran yang termasuk dalam jenis nighthade.

Sayuran nighthade adalah ahli keluarga tumbuhan yang dipanggil Sloaneceae. Sebilangan besar sayur-sayuran nighthade tidak boleh dimakan dan ada juga yang mematikan jika dimakan, seperti tanaman belladonna. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis nighthade yang boleh dimakan, termasuk kentang, tomato, terung, dan lada.

Sayangnya, sayur-sayuran nighthade juga boleh menyebabkan reaksi alahan pada orang yang sensitif. Sayuran Nightshade mengandungi sekumpulan komponen kimia yang disebut alkaloid. Alkaloid adalah komponen toksik (jika dalam kepekatan tinggi) yang berfungsi melindungi tanaman daripada kulat dan perosak.

Itulah sebabnya ada sebilangan orang yang menyatakan bahawa mereka mempunyai alergi terhadap terung atau kentang, kemungkinan ini disebabkan oleh adanya alkaloid ini. Gejala yang boleh timbul termasuk gatal, ruam kulit, mual dan muntah, dan radang.

Buah

Siapa sangka bahawa buah juga boleh menjadi salah satu makanan yang mencetuskan reaksi alergi? Sebenarnya, ada sebilangan orang yang mempunyai alahan terhadap bahan makanan yang satu ini.

Alergi buah juga dikenali sebagai sindrom alergi mulut atau sindrom alahan makanan. Sebabnya, ada beberapa buah yang mengandungi protein yang serupa dengan protein penyebab alergi. Protein ini juga terdapat dalam debunga.

Selain itu, alahan lateks juga boleh menjadi penyebab anda mengalami reaksi alahan. Sebagai contoh, jika reaksi berlaku setelah memakan pisang atau alpukat, itu mungkin disebabkan oleh adanya protein dalam buah yang serupa dengan protein dalam susu getah.

Nasib baik, reaksi alahan terhadap buah biasanya hanya berlangsung beberapa saat atau beberapa minit. Protein dalam buah dapat dipecah lebih cepat oleh air liur, jadi apabila ini terjadi, anda biasanya tidak memerlukan rawatan khas.

Ternyata buah juga boleh menyebabkan alahan, anda tahu!

Gandum

Sumber: MDVIP.com

Memang, gandum sering disebut sebagai sumber karbohidrat yang lebih baik daripada makanan yang termasuk dalam karbohidrat sederhana. Namun, ada sebilangan orang yang mengalami reaksi alahan setelah memakan gandum.

Pelbagai jenis protein yang terkandung dalam gandum seperti albumin, globulin, gliadin, dan gluten biasanya mencetuskan reaksi alergi. Protein yang masuk ke dalam tubuh juga menjadikan sistem imun menghasilkan antibodi untuk menyerangnya, menyebabkan gejala seperti gatal atau ruam kulit.

Sebilangan besar alahan gandum mempengaruhi kanak-kanak dan secara amnya hilang seiring bertambahnya usia.

Perkara yang perlu diingat jika anda mempunyai alahan makanan

Memandangkan terdapat alergen tersembunyi dalam makanan, anda pasti memerlukan usaha ekstra untuk mengelakkan alahan makanan. Nasib baik, anda boleh menggantikan makanan yang mengandungi alergen dengan makanan lain.

Contohnya, jika anda mempunyai alergi terhadap susu lembu tetapi tidak alah kepada kacang, anda boleh menggunakan alternatif susu berasaskan tumbuhan seperti susu soya atau susu badam. Anda juga boleh mengganti keperluan pengambilan dengan mengambil makanan tambahan yang dapat membekalkan pengambilan vitamin.

Sekiranya anda mempunyai anak yang mempunyai alahan makanan, ajarlah orang dewasa lain yang mempunyai tanggungjawab menjaga anak bagaimana mengenali tanda-tanda reaksi. Mereka juga harus diajar bagaimana menangani kecemasan alergi makanan. Guru, jururawat sekolah, dan orang dewasa lain yang menjaga anak anda harus menerima arahan bertulis, mungkin dalam bentuk rancangan tindakan kecemasan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found