7 Khasiat Kubis yang sangat disesalkan |

Anda pasti tidak asing dengan kubis atau kubis. Sayuran ini biasa diproses sebagai menu makanan harian. Seperti kebanyakan sayur-sayuran, kandungan nutrien utama kubis adalah serat, yang dilengkapi dengan vitamin dan mineral. Walaupun kelihatan sederhana, nutrien yang terdapat dalam kubis sangat istimewa kerana dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Apa faedah kubis?

Kandungan nutrien kubis

Sayur-sayuran dengan nama Latin Brassica Oleracea Ini biasanya merupakan hidangan lazat untuk sayur-sayuran, tumis, sup sayur-sayuran, atau salad sayur-sayuran.

Kubis biasanya terkenal dengan warna hijau pucat. Walau bagaimanapun, ada jenis kubis lain dengan warna, tekstur, dan bentuk yang berbeza, seperti kubis ungu, kubis sayoy, dan kubis napa.

Tidak kalah dengan sayur-sayuran jenis lain, setiap jenis kubis menyumbang pelbagai nutrien penting kepada tubuh.

Menurut fakta pemakanan yang dijelaskan oleh Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram (g) kubis atau kubis mengandungi kandungan nutrisi berikut:

 • Tenaga: 51 kalori (Cal)
 • Protein: 2.5 g
 • Karbohidrat: 8 g
 • Serat: 3.4 g
 • Vitamin C: 16 miligram (mg)
 • Kalsium: 100 mg
 • Vitamin B1: 0.4 mikrogram (mcg)
 • Kalium: 100 mg
 • Natrium: 50 mg
 • Vitamin B2 (Ribovlavin): 0.1 mg
 • Niacin: 0.2 mg

Dari kandungan nutrien ini, dapat dilihat bahawa kubis terutama mengandungi serat, vitamin, dan mineral seperti kalium. Sebagai sayur, kubis juga tinggi vitamin C.

Walau bagaimanapun, kubis juga kaya dengan nutrien makro seperti karbohidrat dan protein.

Selain itu, terdapat beberapa bahan lain yang juga melengkapkan pemakanan kubis, iaitu zat besi, folat, vitamin K, dan antioksidan dalam bentuk polifenol dan sulfur.

Pelbagai khasiat kubis untuk kesihatan

Selain enak dan senang diproses, kubis memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang sangat disesalkan.

Berdasarkan kandungan nutrisi, berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda peroleh dengan memakan kubis:

1. Melancarkan sistem pencernaan

Tidak perlu diragukan lagi, pelbagai jenis sayur-sayuran termasuk kubis adalah sumber serat yang berguna untuk menyokong kerja sistem pencernaan.

Namun, jangan salah, dari 2 jenis serat yang ada, kubis dikelaskan sebagai serat tidak larut.

Serat dalam kubis tidak bercampur langsung dengan air ketika memasuki tubuh, tetapi pertama kali memasuki saluran pencernaan untuk membantu mencerna makanan.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Dunia Gastroenterologi, sSerat tidak larut umumnya berfungsi lebih baik dalam mencerna makanan daripada serat larut.

Serat yang tidak larut juga dapat membantu melancarkan pergerakan tinja di usus untuk mengelakkan sembelit atau pergerakan usus yang sukar.

2. Menjaga fungsi jantung

Kubis ungu mengandungi sebatian antioksidan yang disebut antosianin yang dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Ini juga dibuktikan oleh kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika.

Kajian menyatakan bahawa meningkatkan pengambilan makanan yang mengandung antosianin terbukti dapat mengurangkan tekanan darah serta risiko gangguan arteri koronari.

Selain itu, sebatian antioksidan lain, iaitu polifenol, yang kaya akan kubis juga berkhasiat dalam menjaga fungsi jantung.

Polifenol dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mencegah penumpukan platelet.

Makanan Sihat untuk Pesakit Penyakit Jantung, Plus Cara Mengolahnya

3. Mencegah barah

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam kubis bukan hanya membantu memenuhi keperluan pemakanan harian, tetapi juga mempunyai manfaat melindungi tubuh dari serangan radikal bebas.

Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang dapat merosakkan sel-sel badan dan mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk barah.

Bukan itu sahaja, kubis mengandungi sebatian sulforaphane yang dianggap berfungsi sebagai antioksidan sehingga dapat menangkal sel barah.

Sebatian sulforaphane didapati mempunyai kesan positif dalam menghalang tindakan enzim deasetilase histon (HDAC). Enzim ini terlibat dalam pembentukan sel barah di dalam badan.

Namun, sehingga kini penyelidik masih menguji faedahnya sulforaphane terkandung dalam kubis dalam menghambat perkembangan sel barah.

4. Menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama penyakit jantung koronari dan strok. Makanan dengan garam tinggi (sodium) dapat meningkatkan tekanan darah.

Sebaliknya, makanan yang tinggi kalium bermanfaat untuk mengawal tekanan darah.

Nah, kubis mengandungi kalium yang cukup tinggi sehingga dapat membantu mengatur tekanan darah. Kalium bertanggungjawab untuk membuang natrium berlebihan dalam badan melalui air kencing.

Kesannya, tekanan darah tinggi akan menurun secara perlahan.

Sebenarnya, pelbagai jenis kubis sama berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, jenis kubis ungu mengandungi jumlah kalium tertinggi daripada jenis kubis lain.

5. Otak yang sihat

Kubis adalah sayur yang diketahui berkhasiat dalam mengekalkan fungsi kognitif otak yang optimum seiring bertambahnya usia.

Kandungan nutrien dalam kubis dapat membantu meningkatkan aliran darah ke otak. Aliran darah yang lancar akan memudahkan otak mengingat, menyerap, dan memproses maklumat.

Akademi Pemakanan dan Dietetik malah mengesyorkan kubis bagi anda yang ingin mempunyai kenangan yang kuat pada usia tua.

6. Melegakan keradangan

Kelebihan kubis ini berasal dari pelbagai kandungan antioksidan yang dimilikinya.

Sulforaphane dan merupakan salah satu jenis antioksidan dalam kubis yang bertindak sebagai agen anti-radang.

Antioksidan dapat membantu mengatasi keradangan yang berterusan di dalam badan, termasuk yang disebabkan oleh jangkitan.

Selain itu, makan kubis secara berkala juga dapat membantu tubuh mengesan keradangan yang berlaku dengan lebih mudah.

Semakin cepat badan mengesan kawasan yang meradang atau dijangkiti, semakin cepat sistem imun akan berfungsi untuk menyembuhkan keradangan.

7. Membantu proses penyembuhan luka

Pelbagai jenis vitamin juga melengkapkan kandungan nutrien kubis. Salah satu daripada mereka yang mempunyai peranan penting adalah vitamin K1.

Vitamin K1 adalah sejenis vitamin K yang berasal dari sayur-sayuran. Satu bahagian kubis mempunyai sekurang-kurangnya 85% daripada keperluan vitamin K harian.

Di dalam badan, vitamin K mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah. Vitamin K dapat mencetuskan fungsi enzim untuk menutup luka sehingga dapat mencegah risiko pendarahan.

Melihat dari ulasan di atas, terdapat banyak faedah yang terdapat pada kubis. Walaupun begitu, anda tidak boleh makan kubis secara berlebihan.

Kubis baik untuk kesihatan, terutama pencernaan, tetapi makan terlalu banyak kubis sebenarnya boleh membuat anda kembung dan mual.

Berunding lagi dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai berapa banyak pengambilan kubis yang sesuai untuk keadaan kesihatan anda.

Recent Posts