3 punca pelepasan dari zakar yang harus anda ketahui

Keputihan dari zakar yang melekit, jelas, kekuningan, atau kehijauan boleh disebabkan oleh banyak faktor. Tetapi dalam banyak kes, pelepasan dari zakar boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius.

Penyebab biasa keluar dari zakar

Kehadiran zarah atau zat asing yang keluar dari zakar (selain sperma) pada kebiasaannya merupakan tanda penyakit kelamin atau jangkitan lain. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dan rawatan yang sesuai mengikut keperluan anda. Berikut adalah beberapa penyebab biasa keluar dari zakar.

1. Gonorea

Gonorea atau gonorea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Bakteria ini sering merebak dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seksual, termasuk seks oral, dubur, dan vagina. Ganti pasangan seksual yang kerap dan tidak menggunakan kondom semasa hubungan seks meningkatkan risiko seseorang menghidap penyakit ini.

Sebilangan besar lelaki mungkin tidak menyedari gejala penyakit ini, kerana dalam kebanyakan kes gonore tidak menyebabkan gejala yang ketara. Gejala gonorea yang paling ketara adalah keputihan yang tebal dan melekit dari zakar yang berwarna krem, kuning, atau kehijauan seperti nanah disertai dengan kesakitan yang teruk ketika membuang air kecil. Selain itu, beberapa gejala lain juga dapat muncul, seperti bengkak dan kemerahan pada pembukaan zakar, bengkak atau sakit pada testis, dan kerap membuang air kecil.

2. Chlamydia

Chlamydia adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh bakteria C hlamydia trachomatis . Penyakit ini hanya dapat menular melalui cairan genital sahaja. Jadi, anda tidak akan mendapat penyakit ini dari tempat duduk tandas, tuala, alat makan, kolam renang, ciuman, dan pelukan.

Kebanyakan orang yang menghidap penyakit ini tidak menyedari bahawa mereka menghidap klamidia. Sebabnya, gejala klamidia tidak selalu diketahui. Sekiranya terdapat beberapa gejala yang muncul, biasanya anda hanya akan mengetahuinya setelah seminggu atau lebih dari tempoh penghantaran.

Apabila terdapat simptom, secara amnya seorang lelaki mungkin mengalami keputihan yang jelas atau mendung yang muncul di hujung zakar. Di samping itu, anda juga mungkin merasa sakit yang luar biasa ketika membuang air kecil, panas dan gatal pada bukaan zakar, dan bengkak di sekitar buah zakar.

3. Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh parasit Trichomonas vaginalis. Jangkitan ini boleh menyerang lelaki dan wanita yang sering menukar pasangan, melakukan hubungan seks tanpa kondom, dan mempunyai sejarah penyakit kelamin sebelumnya.

Walaupun wanita berisiko lebih tinggi terkena trichomoniasis, lelaki juga mungkin menghidap penyakit ini.

Biasanya gejala trichomoniasis akan muncul dalam masa satu bulan selepas jangkitan. Walaupun begitu, kebanyakan orang yang menghidap penyakit ini tidak mengalami sebarang gejala. Apabila simptom muncul, gejala yang muncul adalah kerap membuang air kecil dan biasanya disertai dengan rasa sakit, cairan tebal dan melekit muncul dari zakar, kemerahan, dan bengkak di hujung zakar.

Walaupun tidak membawa maut, penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius, seperti kemandulan dan penyumbatan uretra (saluran kencing) pada lelaki.

Recent Posts