5 Khasiat Timun untuk Kulit Muka, Perlu Dicuba! •

Tidak hanya berkhasiat dan segar ketika dimakan, timun juga mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit wajah anda. Keberkesanan terbukti telah dipercayai dengan banyak produk penjagaan kulit seperti topeng, gosok muka, dan pelembap yang menggunakan timun sebagai bahan utamanya.

Ayuh, ketahui apa faedah yang diberikan oleh timun!

Manfaat timun untuk kulit wajah

Sumber: Majalah Makanan Baru

Mengatasi mata yang bengkak

Manfaat timun pada yang satu ini mungkin paling terkenal, terutama untuk kulit wajah. Sebilangan daripada anda pasti meletakkan kepingan timun di kelopak mata anda ketika anda merasa letih.

Kaedah ini juga telah terbukti. Satu kajian menunjukkan bahawa timun mempunyai kemampuan untuk mengurangkan kemerahan dan pembengkakan kulit berkat flavonoid dan antioksidan yang ada di dalamnya.

Kedua-dua bahan ini berfungsi dengan memberikan kesan penyejukan yang membantu mengecilkan saluran darah yang melebar sehingga penampilan bengkak akan berkurang.

Menghalang penuaan pramatang

Komponen antioksidan dalam timun, yaitu vitamin C dan asam folat, mempunyai manfaat untuk mengurangkan kedutan wajah, tanda-tanda penuaan.

Vitamin C dalam timun berfungsi untuk merangsang perkembangan sel baru dalam tubuh manusia, termasuk sel kulit. Manakala asid folik dapat membantu melawan toksin dari persekitaran di sekitar yang boleh membuat wajah kelihatan letih.

Apabila digabungkan, gabungan keduanya akan menjadikan kulit wajah anda kelihatan lebih kencang dan sihat.

Atasi kerengsaan dan selaran matahari

Terlalu lama di bawah sinar matahari boleh menyebabkan rasa tidak selesa di wajah, terutama di pipi, hidung, dahi, dan dagu. Kerana kandungan mineral seperti kalium dan sulfat, timun dapat menenangkan keadaan kulit yang terbakar sinar matahari.

Kesan penyejukan yang diperoleh dari timun juga mempunyai manfaat mencegah keradangan dan mengurangkan rasa sakit dan kerengsaan akibat terbakar sinar matahari, ruam, dan gigitan serangga.

Mencegah jerawat dan pori

Sel kulit mati dan kulit berminyak adalah perkara yang dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat. Dalam kes ini, timun mempunyai sifat astringen yang sedikit yang dapat mengecilkan pori-pori wajah.

Jus timun boleh digunakan sebagai toner yang akan membersihkan jerawat yang mencetuskan.

Membantu melembapkan kulit

Sebanyak 96% timun adalah air. Kandungan ini tentunya bermanfaat untuk melembapkan kulit kusam. Namun, ingat bahawa air sahaja tidak mencukupi untuk menjadikan kulit anda lebih lembap.

Untuk merasakan kelebihannya, perlu dicampurkan timun dengan bahan lain yang melembapkan seperti madu dan lidah buaya.

Cara membuat topeng muka yang mempunyai kelebihan timun

Sumber: Ciptaan Oleh Kara

Sekiranya anda berminat untuk mencuba penjagaan kulit wajah setelah mengetahui pelbagai faedah timun, anda boleh membuat topeng sendiri di rumah. Kelebihan timun lain ialah ramuannya mudah didapati dengan harga yang berpatutan.

Langkah membuatnya mudah dan tidak memerlukan masa yang lama. Berikut adalah bahan dan alat yang anda perlukan.

 • 1 timun
 • 2 sudu besar gel lidah buaya
 • Mangkuk untuk mencampurkan bahan
 • Sudu untuk kacau
 • Sudu penyukat
 • Pengisar
 • Tapis

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Kupas kulit timun, haluskan dengan pengisar atau pemproses makanan hingga bertukar menjadi cecair
 2. Saring jus timun menggunakan ayak
 3. Untuk kesan pelembab, tambahkan dua sudu gel lidah buaya ke campuran timun, kemudian gaul hingga sebati
 4. Sapukan topeng pada wajah, kemudian berikan urutan lembut perlahan-lahan. Biarkan topeng pada kulit sehingga 15 minit.
 5. Bilas wajah anda dengan air sejuk, kemudian keringkan dengan kain lembut dengan menepuk.

Semoga berjaya dan rasai khasiat timun pada kulit wajah anda!

Recent Posts