Apa Ikan yang Boleh Dimakan Pesakit Kolesterol? Berikut adalah 5 pilihan!

Seperti tekanan darah, kadar kolesterol juga dapat meningkat lebih dari yang diperlukan. Tahap kolesterol tinggi tidak baik untuk kesihatan. Selain minum ubat, orang dengan kadar kolesterol tinggi perlu memperhatikan pilihan makanan mereka, salah satunya adalah memilih jenis ikan. Jadi, jenis ikan apa yang boleh dan selamat bagi orang yang mempunyai kolesterol untuk dimakan?

Senarai ikan yang boleh dimakan oleh penghidap kolesterol

Terdapat banyak jenis ikan di pasar, tetapi tidak semuanya baik untuk orang dengan kadar kolesterol tinggi. Ikan yang diawetkan dengan garam tambahan, seperti ikan masin atau ikan bilis, tidak sesuai untuk dimakan oleh pengidap kolesterol.

Walaupun ikan jenis ini tidak akan meningkatkan kadar kolesterol dalam badan, kandungan garamnya yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Ini kerana garam dapat meningkatkan tekanan darah yang akhirnya memicu hipertensi.

Memiliki kolesterol tinggi sahaja meningkatkan risiko penyakit jantung, terutamanya jika anda menghidap darah tinggi. Keduanya, boleh menjadikan risiko penyakit jantung menjadi lebih besar.

Tetapi jangan risau kerana banyak jenis ikan masih boleh dimakan oleh orang yang mempunyai kolesterol tinggi kerana kandungan nutrisi mereka yang sihat untuk tubuh. Memetik halaman Mayo Clinic, ikan berlemak mempunyai kadar asid lemak omega 3 yang tinggi yang dapat menurunkan trigliserida (lemak dalam darah) dan tekanan darah.

Makan makanan ini secara berkala dapat mengurangkan risiko kematian mendadak pada orang yang pernah mengalami serangan jantung. Kandungan asid lemak omega 3 tidak menurunkan kadar kolesterol, tetapi manfaatnya dapat menjaga kesihatan jantung bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi.

Agar anda tidak memilih yang salah, berikut adalah jenis ikan yang dapat dimakan oleh penghidap kolesterol.

1. Tuna

Ikan tuna mengandungi vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin D, dan vitamin E. Selain itu, ikan ini juga kaya dengan kalsium, zat besi, kolin, dan folat.

Semua nutrien ini diperlukan oleh sel-sel tubuh, salah satunya adalah vitamin A yang dapat menjaga kesihatan mata anda. Kandungan omega 3 dalam ikan ini mencapai 1.11 gram per 100 gram yang sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung.

2. Tilapia

Tilapia boleh dimakan oleh orang-orang dengan kolesterol tinggi yang bosan dengan jenis tuna. Kandungan nutrisi tidak kurang lengkapnya dengan adanya vitamin B complex, vitamin C, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K.

Selain itu, nila juga kaya dengan kalsium, fosforus, kalium, selenium, dan magnesium. Setiap 100 gram mengandungi 0.20 gram asid lemak omega 3.

3. Salmon

Ikan jenis ini cukup terkenal kerana kandungan asid lemak omega 3 di dalamnya, yang boleh dimakan oleh orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Dalam 100 gram terdapat 0.93 gram asid lemak omega 3.

Salmon menyediakan vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K. Selain baik untuk jantung, vitamin E dalam salmon juga berguna untuk menjaga kulit yang sihat.

Kandungan nutrien salmon juga lengkap dengan mineral seperti zink, fosforus, kalium, dan selenium yang diperlukan oleh tubuh walaupun dalam jumlah kecil.

4. Kumpulan ikan kembung

Ikan tenggiri kurang biasa daripada ikan nila. Namun, jangan risau anda boleh menjumpainya di pasar raya yang menyediakan barang runcit setiap hari. Sekiranya anda tidak menemuinya, ada ikan kembung dan ikan kembung yang masih dalam kumpulan yang sama dengan ikan tenggiri.

Selain kaya dengan vitamin D, ikan ini juga dilengkapi dengan vitamin A, vitamin C, dan vitamin K. Tidak kurang pentingnya, kandungan kalium, fosforus, dan selenium di dalamnya juga menyuburkan tulang anda.

5. Herring

Seperti ikan kembung, herring juga mungkin asing bagi orang Indonesia. Herring kaya dengan vitamin A dan D, serta mineral seperti tembaga, fosforus dan kalium. Ikan ini juga mengandungi asid lemak omega 3 sekitar 0,46 gram per 100 gram.

Selain menjaga kesihatan mata, makan ikan dapat membantu memenuhi keperluan vitamin D, yang cukup terbatas dalam susu dan produk susu yang diperkaya.

Berapa banyak ikan yang boleh dimakan oleh penghidap kolesterol?

Tidak kira jenisnya, orang yang mempunyai kolesterol tinggi dapat memakan makanan ini jika cara memprosesnya betul. Caranya, jangan sajikan ikan goreng terlalu kerap sebagai menu makanan bagi penghidap kolesterol. Lebih baik jika ikan dikukus atau direbus sehingga tidak memerlukan minyak tambahan untuk menggoreng. Walaupun anda ingin menggoreng, pastikan menggunakan minyak masak yang selamat untuk kolesterol.

Selain cara menghidangkannya, pengambilan ikan juga perlu dipertimbangkan. Sekiranya anda memaksa diri anda makan ikan sepanjang masa, anda boleh bosan. Kesannya, anda akan menjauhi makanan ini kerana anda bosan.

Anda disyorkan untuk makan sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan keseluruhan setiap minggu menurut American Heart Association.

Recent Posts