Micardis Apa Ubat? Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll.

Fungsi dan Penggunaan

Untuk apa Micardis digunakan?

Micardis adalah ubat tekanan darah tinggi (antihipertensi) yang mengandungi telmisartan. Telmisartan berfungsi untuk melonggarkan dan melebarkan saluran darah dengan menghalang angiotensin-II (bahan semula jadi dalam aliran darah yang boleh menyebabkan saluran darah menyempit).

Setelah pembuluh darah melebar lagi, tekanan darah akan menurun dan kerja jantung dalam mengepam darah ke seluruh badan lebih mudah.

Apakah peraturan untuk menggunakan Micardis?

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera di bungkusan Micardis sebelum menggunakannya. Ubat ini boleh diminum sebelum atau selepas makan. Pastikan anda mengambilnya tepat seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Elakkan minum alkohol atau merokok dan ikuti nasihat doktor untuk diet yang disyorkan untuk hasil yang lebih optimum. Cuba minum telmisartan pada waktu yang sama setiap hari untuk memaksimumkan kesannya. Jangan digabungkan dengan ubat lain supaya kesan ubat tidak berkurang.

Bagi mereka yang lupa mengambil Micardis pada hari yang sama, disyorkan untuk mengambilnya segera jika jadual dos seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya lebih dari satu hari terlewat, langkau dos yang tidak dijawab dan teruskan pada dos yang disyorkan untuk hari itu. Jangan gandakan dos Micardis pada jadual seterusnya untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Gunakan Micardis sehingga habis atau selama doktor menetapkan walaupun keadaan anda bertambah baik untuk memaksimumkan kesan ubat.

Bagaimana untuk menyelamatkan Micardis?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts