Hydrochlorothiazide: Fungsi, Faedah, Dos, dll. •

Apa itu Hydrochlorothiazide?

Untuk apa Hydrochlorothiazide?

Hydrochlorothiazide adalah ubat dengan fungsi merawat tekanan darah tinggi. Menurunkan tekanan darah tinggi dapat mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang. Hydrochlorothiazide adalah "pil air" (diuretik) yang boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran air kencing. Ini akan membantu badan anda membuang lebihan garam dan air dari badan.

Ubat ini juga mengurangkan lebihan cecair dari badan (edema) yang disebabkan oleh keadaan seperti kegagalan jantung, penyakit hati, atau penyakit buah pinggang. Ia juga dapat mengurangkan simptom seperti sesak nafas atau bengkak di pergelangan kaki atau kaki.

Dos hidroklorotiazida dan kesan sampingan hidroklorotiazida akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana anda menggunakan Hydrochlorothiazide?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari pada waktu pagi dengan atau tanpa makanan. Adalah lebih baik untuk mengelakkan mengambil ubat ini sekurang-kurangnya 4 jam sebelum waktu tidur anda untuk mengelakkan bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil.

Dos berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapat faedah maksimum. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Penting untuk terus mengambil ubat ini walaupun anda berasa lebih baik. Sebilangan besar orang dengan tekanan darah tinggi tidak merasa sakit.

Cholestyramine dan colestipol dapat mengurangkan penyerapan hidroklorotiazida. Sekiranya anda mengambil salah satu ubat ini, ambil ubat ini sekurang-kurangnya 4 jam sebelum atau sesudah mengambil hidroklorotiazid.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk (contohnya, tekanan darah anda meningkat).

Bagaimana Hydrochlorothiazide disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts