Maklumat Lengkap mengenai Radioterapi, termasuk Kesan Sampingan

Tubuh yang sihat mempunyai sel-sel badan yang berfungsi dengan baik. Sekiranya sel berfungsi dengan tidak normal, keadaan ini boleh menjadi penyebab barah. Nah, salah satu rawatan untuk pesakit barah adalah radioterapi atau terapi radiasi. Jadi, apa fungsi rawatan ini dan kesan sampingannya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Apa itu radioterapi?

Kanser boleh dirawat dengan pelbagai cara, salah satunya adalah radioterapi (terapi radiasi). Terapi dengan tahap radiasi yang tinggi bertujuan untuk membunuh sel barah, mencegah penyebarannya, dan juga mengecilkan ukuran tumor ganas.

Hampir separuh daripada pesakit yang didiagnosis menghidap barah dianjurkan menjalani terapi radiasi, atau sekurang-kurangnya 4 dari 10 pesakit barah disyorkan menjalani terapi radiasi sebagai rawatan barah.

Mungkin anda tahu radiasi sebagai salah satu penyebab barah. Walau bagaimanapun, radiasi dalam terapi ini tidak cukup besar untuk mencetuskan barah. Sel-sel tubuh manusia dapat pulih dengan cepat dari sinaran ini.

Walaupun fokus radioterapi adalah untuk merawat barah, radioterapi juga digunakan untuk merawat penyakit bukan barah seperti tumor, penyakit tiroid, dan pelbagai gangguan darah yang lain.

Pesakit peringkat lanjut juga disyorkan untuk melakukan terapi ini, bukan bertujuan untuk menyembuhkan tetapi untuk mengurangkan gejala barah dan kesakitan yang dialami oleh pesakit.

Bagaimana radioterapi berfungsi?

Dalam keadaan normal dan sihat, sel-sel dalam badan akan berkembang dengan membahagi diri. Pada pesakit dengan barah, sel barah juga melakukan pembahagian yang sama, tetapi pada tempo yang sangat cepat dan tidak normal. Ini disebabkan oleh DNA pada sel normal yang bermutasi menjadi sel barah, sehingga sel-sel ini berkembang secara tidak normal.

Radioterapi berfungsi dengan merosakkan DNA yang mengatur pembahagian sel barah, sehingga sel tidak lagi dapat tumbuh dan bahkan mati.

Namun, kerana radioterapi biasanya dalam dos tinggi (untuk membunuh sel barah), sel normal di kawasan sekitarnya kadang-kadang juga rosak. Berita baiknya, kerosakan akan berhenti sejalan dengan pemberhentian terapi radiasi.

Tidak seperti kemoterapi, yang mempengaruhi semua bahagian tubuh kerana menggunakan aliran darah sebagai perantara, radioterapi adalah rawatan tempatan yang bertujuan untuk mengurangkan jumlah sel barah tanpa merosakkan sel dan tisu di sekitar sel barah.

Walau bagaimanapun, doktor akan berusaha memberikan dos yang tinggi untuk bahagian barah badan dan dos yang sangat rendah untuk bahagian bukan barah. Terapi ini akan berfungsi dengan merosakkan DNA sel barah yang kemudian menghentikan pertumbuhannya.

Terdapat dua jenis radioterapi untuk menyembuhkan barah, iaitu:

 • Radioterapi luaran , iaitu pancaran radiasi menggunakan sinar-X, atau pelbagai mesin yang digunakan di luar badan.
 • Radioterapi dalaman , yang merupakan cara penyampaian radiasi melalui bahagian dalam tubuh pesakit. Bahan yang mengandungi radiasi biasanya diberikan melalui suntikan ke dalam vena atau secara langsung oleh pesakit untuk diminum sehingga bahan tersebut dapat sampai ke tempat sel barah tumbuh.

Apakah kesan sampingan radioterapi?

Kesan sampingan yang timbul akibat radioterapi akan berbeza-beza, bergantung pada keadaan badan setiap pesakit. Sebilangan mungkin hanya mengalami gejala ringan, sederhana, atau bahkan teruk.

Selain itu, kesan sampingan yang timbul juga bergantung pada bahagian tubuh yang terdedah kepada radioterapi, dos radiasi, dan pelbagai rawatan lain semasa melakukan radioterapi.

Terdapat dua jenis kesan sampingan yang akan berlaku selepas radioterapi, iaitu kesan jangka pendek dan jangka panjang.

Kesan sampingan jangka pendek yang akan dirasakan segera oleh pesakit, dan kesan jangka panjang yang akan timbul setelah beberapa lama pesakit menjalani radioterapi, boleh berbulan-bulan atau bertahun-tahun kemudian.

Kesan sampingan jangka pendek

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, kesan sampingan terapi radiasi jangka pendek berbeza-beza, termasuk:

 • Pening dan muntah.
 • Menggelapkan kulit pada bahagian badan yang terdedah kepada sinaran.
 • Rambut gugur sedikit demi sedikit (tetapi jika radioterapi ke kepala, leher, atau muka, mungkin ada lebih banyak keguguran).
 • Berasa letih.
 • Gangguan haid pada wanita dan gangguan jumlah dan kualiti sperma pada lelaki.

Bukan hanya itu, pesakit yang menjalani rawatan radioterapi akan mengalami penurunan selera makan dan menyebabkan masalah pada sistem pencernaan.

Walau bagaimanapun, pesakit yang menjalani terapi mesti mengekalkan status pemakanan dan kesihatan mereka melalui pengambilan. Berikut adalah petua untuk mengekalkan pengambilan pesakit yang menjalani rawatan:

 • Cuba makan bahagian kecil tetapi selalunya, sekurang-kurangnya 6 kali sehari tetapi bahagian makanannya tidak terlalu banyak.
 • Terus memilih sumber makanan yang sihat dan bersih, berhenti merokok, atau minum alkohol.
 • Sentiasa sediakan makanan ringan atau makanan ringan yang sihat, yang dapat menahan rasa lapar secara tiba-tiba.
 • Elakkan makanan pedas dan berasid untuk mengelakkan masalah mulut.
 • Gosok gigi dengan kerap untuk menjaga kesihatan dan kebersihan mulut

Kesan sampingan jangka panjang

Radioterapi bukan sahaja merosakkan DNA sel barah tetapi juga sel normal. Apabila sel normal juga rosak, pelbagai kesan sampingan akan muncul.

 • Sekiranya kawasan yang terkena radioterapi adalah perut, pundi kencing tidak lagi anjal dan membuat pesakit kencing lebih kerap.
 • Payudara akan lebih kencang dan kencang selepas radioterapi ke payudara.
 • Sekiranya pelvis terkena radiasi, vagina menjadi lebih sempit dan kurang anjal.
 • Lengan menjadi bengkak ketika terapi di bahu.
 • Gangguan fungsi paru-paru akibat radiasi ke dada.
 • Sementara itu, pesakit yang menerima radiasi ke dada atau leher berisiko mengalami penyempitan saluran udara dan tekak, sehingga sukar ditelan.
 • Untuk radioterapi di sekitar pelvis, ia akan menyebabkan kesan seperti radang pundi kencing, dan sakit di perut kerana jangkitan saluran kencing.

Adakah radioterapi menjadikan tubuh radioaktif?

Terapi radiasi diklasifikasikan sebagai selamat dan sangat membantu pasukan perubatan untuk membuang sel barah dan mempercepat rawatan. Terapi ini dapat membantu menyembuhkan pesakit barah selama lebih kurang 100 tahun.

Rawatan radioterapi luaran atau radiasi dari luar badan tidak akan menjadikan tubuh radioaktif atau sumber radiasi yang berbahaya.

Sementara itu, radiasi melalui saluran darah atau bahagian dalam badan boleh mendatangkan bahaya kepada mereka yang berada di sekitarnya, terutama pada anak-anak dan wanita hamil. Untuk ini, lebih baik anda membincangkannya dengan pakar barah, apakah langkah yang harus diambil untuk mengurangkan kesan radiasi yang boleh membahayakan orang lain.

Recent Posts