Manfaat dan Jenis Gimnastik untuk Pesakit dengan Hipertensi

Bagi anda yang menderita darah tinggi atau tekanan darah tinggi, perlu menjaga gaya hidup sihat dengan melakukan senaman secara teratur. Salah satu sukan untuk penghidap hipertensi, iaitu gimnastik. Apakah faedah yang dapat diperoleh dari latihan untuk orang yang menderita hipertensi? Apakah latihan yang boleh dilakukan?

Manfaat bersenam bagi penghidap hipertensi

Seseorang dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi atau darah tinggi jika mereka mempunyai tekanan darah 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Sementara itu, tekanan darah normal sekitar 120/80 mmHg

Tekanan darah yang terlalu tinggi akan mengganggu peredaran darah. Ini boleh menyebabkan komplikasi hipertensi dan keadaan kesihatan yang lebih teruk, seperti penyakit jantung, strok, atau bahkan kematian.

Oleh itu, seseorang yang menderita hipertensi perlu mengawal tekanan darahnya agar risiko komplikasi dapat dikurangkan. Selain makan makanan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, senaman yang teratur juga harus dilakukan.

Gimnastik adalah salah satu sukan yang digalakkan untuk penghidap hipertensi. Sebabnya, sukan ini menjadikan badan anda melakukan banyak pergerakan, tetapi masih selamat.

Persatuan Tekanan Darah Inggeris menyatakan, seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi seharusnya dapat meningkatkan aktiviti fizikal mereka dengan selamat. Peningkatan aktiviti fizikal dan rutin dapat mengurangkan tekanan darah seseorang.

Ini boleh berlaku kerana aktiviti fizikal, seperti bersenam, dapat menguatkan jantung. Dengan jantung yang kuat, aliran darah yang dipam oleh jantung ke seluruh badan dapat berjalan dengan baik tanpa memerlukan kerja keras dari jantung. Pada masa yang sama, jantung yang kuat dapat mengurangkan tekanan darah ke arteri.

Di samping itu, senaman juga mempunyai manfaat lain untuk kesihatan fizikal dan mental, iaitu:

  • Meningkatkan kelenturan atau kelenturan badan.
  • Menguatkan tulang.
  • Meningkatkan keyakinan diri.
  • Meningkatkan fungsi kognitif, seperti tumpuan dan fokus.
  • Meningkatkan disiplin dan kemahiran sosial.

Pelbagai jenis senaman untuk penghidap darah tinggi

Untuk mengurangkan tekanan darah tinggi, senaman perlu dilakukan secara berkala. Memerlukan sekurang-kurangnya satu hingga tiga bulan melakukan gimnastik untuk dapat melihat kesannya terhadap tekanan darah.

Banyak jenis senaman yang boleh dilakukan untuk penghidap hipertensi. Berikut adalah latihan yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tekanan darah anda:

1. Senamrobik

Salah satu jenis senaman yang diketahui oleh banyak orang, iaitu senaman aerobik. Senaman aerobik adalah sejenis senaman aerobik. Bagi senaman aerobik lain, seperti berjalan pantas, berjoging, berbasikal, atau berenang.

Seperti jenis latihan aerobik yang lain, senaman aerobik berkaitan dengan kerja jantung. Aktiviti fizikal ini mengawal jumlah oksigen yang memasuki otot yang dapat membantu membakar kalori dan meningkatkan kadar denyutan jantung. Denyutan jantung yang meningkat juga dapat meningkatkan pengepaman darah ke seluruh badan.

Senamrobik adalah rangkaian pergerakan yang disertai dengan muzik. Biasanya latihan ini dipandu oleh pengajar dan peserta gimnasium hanya mengikuti pergerakan. Bagi penghidap hipertensi, senaman aerobik disyorkan, iaitu: senamrobik berimpak rendah atau senaman aerobik yang dilakukan dengan intensiti cahaya.

Lakukan senaman aerobik secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Dengan senaman aerobik secara berkala, jantung anda akan lebih kuat dan tekanan darah anda akan lebih terkawal.

2. Latihan lantai

Tidak seperti senaman aerobik, senaman lantai tidak disertai dengan muzik. Seperti namanya, latihan lantai dilakukan sepenuhnya di atas lantai menggunakan tikar.

Gimnastik lantai dapat meningkatkan aktiviti fizikal penghidap hipertensi tanpa perlu menggunakan banyak tenaga. Sukan ini juga berguna untuk meningkatkan kecergasan fizikal dan kemampuan pergerakan serta meningkatkan kekuatan, kelenturan, ketangkasan, dan keseimbangan badan.

Pergerakan gimnastik lantai biasanya terdiri daripada bergolek, melompat, berehat di tangan atau kaki untuk mengekalkan keseimbangan dan pergerakan lain. Kami mengesyorkan melakukan latihan lantai bersama-sama dengan pengajar supaya anda dapat melakukan pergerakan dengan betul untuk mengelakkan kecederaan.

3. Gimnastik berirama

Sama seperti senaman aerobik, gimnastik berirama juga menggunakan irama muzik untuk menemani pergerakannya. Gimnastik berirama atau juga dikenali sebagai gimnastik berirama adalah gabungan seni dan sukan, dengan unsur tarian atau balet.

Gimnastik berirama boleh dilakukan tanpa alat atau dengan alat. Alat yang sering digunakan, seperti tongkat, bola, pita, atau alat lain. Seni gimnastik ini menjadikan gimnastik berirama digemari ramai wanita.

Gimnastik berirama memerlukan kelenturan, ketangkasan, dan kekuatan badan dalam setiap pergerakan. Oleh itu, melakukan senam berirama secara berkala dapat mengekalkan kecergasan badan bagi orang yang menghidap hipertensi.

4. Gimnastik Tera

Salah satu latihan yang terkenal di Indonesia, iaitu senam tera. Gimnastik tera adalah latihan fizikal dan mental yang menggabungkan pergerakan badan dengan teknik pernafasan.

Pergerakan gimnastik tera dilakukan secara teratur dan harmoni. Beberapa kajian menunjukkan bahawa aktiviti fizikal secara berkala dapat menurunkan tekanan darah seseorang. Selain itu, walaupun dilakukan dengan perlahan dan tidak mengeluarkan banyak peluh, latihan ini juga dapat menjaga kecergasan badan.

Gimnastik tera pada umumnya adalah sukan untuk orang tua kerana risiko kecederaan yang minimum. Namun, bagi penghidap hipertensi, senaman ini juga sesuai dilakukan.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa melakukan senaman hipertensi

Sebelum memulakan senaman, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan bagi penghidap hipertensi. Ini perlu dilakukan agar selamat untuk tubuh anda dan manfaatnya untuk menurunkan tekanan darah tinggi dapat dirasakan secara maksimum.

  • Rundingan dengan doktor

Adalah baik bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memulakan program senaman atau senaman. Doktor akan memberikan garis panduan latihan atau latihan yang sesuai mengikut keadaan anda.

  • Mulakan senaman hipertensi dengan memanaskan badan

Perlu diingat, apa sahaja sukan atau senaman yang ingin anda lakukan, anda harus memulakannya dengan melakukan pemanasan. Memanaskan badan dapat menjadikan badan anda lebih lentur, memudahkan anda bergerak dan membantu anda mencegah kecederaan semasa bersenam.

  • Segera berjumpa doktor sekiranya gejala muncul

Walaupun senaman, seperti senaman, diperlukan untuk penderita hipertensi, anda juga harus berhenti berolahraga dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda atau gejala tertentu. Gejala ini termasuk sakit dada, leher, rahang, atau lengan, sesak nafas, pening atau pingsan, atau degupan jantung yang tidak teratur.

  • Kawalan tekanan darah

Satu-satunya cara untuk mengetahui apakah senaman telah mempengaruhi tekanan darah anda adalah dengan memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Pastikan tekanan darah anda diperiksa oleh doktor atau gunakan alat untuk mengukur tekanan darah di rumah.

Sekiranya anda mempunyai meter tekanan darah, anda boleh mengukur tekanan darah anda sebelum dan sesudah melakukan senaman secara teratur setiap hari. Walau bagaimanapun, anda juga perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat mengenai perkembangan hipertensi anda dengan betul.

Recent Posts