5 Cara Menghilangkan Trauma Yang Harus Anda Cuba

Mengalami kejadian traumatik boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Pengalaman ini boleh merangkumi kekerasan, kecederaan serius, kehilangan orang penting, gangguan seksual, bencana alam, dan banyak lagi. Sebenarnya, anda boleh berkongsi trauma hanya dengan melihat seseorang yang dekat dengan anda ditimpa bencana. Lalu, bagaimana cara menghilangkan trauma yang boleh dilakukan? Cari jawapan di bawah.

Apa yang dimaksudkan dengan trauma?

Trauma sebenarnya adalah tindak balas emosi terhadap pelbagai kejadian buruk yang menimpa anda dan orang-orang terdekat anda. Biasanya, setelah mengalami pengalaman yang tidak menyenangkan itu, anda akan merasa terkejut atau kejutan, atau perasaan penolakan atau penolakan.

Namun, seiring berjalannya waktu, reaksi anda terhadap peristiwa itu mungkin berbeza. Contohnya, ada emosi yang tidak dapat diramalkan sebelumnya, terhadap tindak balas fizikal seperti sakit kepala dan mual.

Perkara ini dianggap normal, tetapi ada juga yang benar-benar menjadi stres jika mereka mengingati peristiwa-peristiwa di masa lalu. Terutama, jika anda masih tidak dapat memahami peristiwa masa lalu. Jadi, lakukan pelbagai cara untuk menghilangkan trauma agar bebas dari tekanan yang berpanjangan.

Pelbagai cara untuk melegakan trauma yang perlu dicuba

Sekiranya anda selalu dihantui oleh peristiwa trauma yang lalu dan merasa tertekan dan tertekan, terdapat beberapa cara untuk menangani trauma yang boleh dipraktikkan, seperti yang berikut.

1. Berusaha menerima perasaan yang timbul

Sekiranya anda sudah merasa tertekan kerana anda tidak dapat berhenti memikirkan peristiwa trauma pada masa lalu, anda mungkin mengalami emosi negatif seperti kemarahan, rasa bersalah, dan banyak lagi. Sudah tentu ini tidak akan memberi kesan positif kepada anda.

Namun, ingat bahawa mempunyai perasaan ini adalah reaksi semula jadi. Terutama jika anda baru sahaja mengalami pengalaman yang sangat menakutkan atau menyakitkan bagi anda. Oleh itu, cara terbaik untuk menghilangkan trauma adalah dengan menerima perasaan ini terlebih dahulu.

Sebabnya, tidak sedikit yang menolak perasaan ini tanpa berusaha berdamai dengan peristiwa trauma pada masa lalu. Tidak hairanlah jika ia sebenarnya menyebabkan trauma berpanjangan.

Sebenarnya, cuba menerima perasaan ini adalah bahagian penting dalam proses tersebut penyembuhan atau penyembuhan dari trauma itu sendiri. Oleh itu, cubalah memberi diri anda masa untuk merasakan perasaan marah, takut, sedih, kecewa, dan sebagainya.

Setiap orang mempunyai masa dan proses mereka sendiri. Jadi, jangan paksa diri anda untuk melalui tempoh penyembuhan ini dengan segera. Sekiranya anda merasa sudah cukup untuk meluahkan perasaan ini, mulailah perlahan-lahan untuk berdamai dengan kenangan dan menjalani hari baru dengan semangat baru.

2. Bersenam secara teratur sebagai cara untuk melegakan trauma

Cara seterusnya yang dapat anda lakukan untuk mengatasi trauma adalah melakukan senaman secara teratur. Semasa anda bersenam, badan anda akan menghasilkan lebih banyak endorfin untuk memulihkan mood yang lebih baik.

Bukan hanya itu, senaman secara teratur juga dapat membantu meningkatkan sistem saraf anda, sehingga anda dapat terbebas dari perasaan trauma yang telah menghantui anda. Untuk menyedari bagaimana menghilangkan trauma ini, anda boleh mencuba senaman sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Pilihan jenis sukan yang boleh anda lakukan sebenarnya berbeza-beza, dari berjalan, berlari, berenang, bermain bola keranjang, hingga menari. Semasa bersenam, pastikan anda sentiasa fokus pada badan anda dan bagaimana perasaan anda ketika badan anda bergerak. Ini penting untuk menolong anda agar tidak mudah cedera ketika bersenam.

3. Jangan terlalu kerap bersendirian

Apabila anda merasa tertekan, sedih, marah, dan kecewa, anda mungkin lebih suka bersendirian daripada berinteraksi dengan orang lain. Namun, pada masa-masa seperti ini, menghabiskan terlalu banyak masa sahaja boleh memburukkan keadaan anda.

Oleh itu, cara untuk menghilangkan trauma yang boleh anda lakukan adalah menghabiskan masa sebanyak mungkin dengan orang lain. Anda tidak perlu membincangkan trauma anda sekiranya anda merasa tidak selesa. Terdapat banyak perkara yang boleh anda bicarakan dengan orang lain yang dapat membantu anda merasa lebih selesa.

Di samping itu, jangan teragak-agak untuk menyertai pelbagai aktiviti atau melakukan aktiviti di luar rumah dengan orang lain. Contohnya, bertemu dengan rakan lama, sukarelawan, atau bertemu orang baru. Lakukan pelbagai aktiviti yang tidak ada kaitan dengan trauma yang anda alami.

4. Makan dan tidur dengan kerap sebagai cara untuk melegakan trauma

Salah satu cara yang perlu anda lakukan untuk mengatasi trauma adalah menjaga kesihatan diri dengan menjalani gaya hidup sihat. Menurut HelpGuide, anda masih harus memperhatikan pola makan dan tidur anda walaupun anda mengalami gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) untuk perkara buruk yang berlaku dalam kehidupan.

Ini kerana makanan yang anda makan memberi kesan yang besar terhadap mood anda. Oleh itu, makanan juga menjadi penentu sama ada anda dapat menghadapi tekanan yang disebabkan oleh trauma atau tidak.

Pilih makanan sihat, elakkan makanan segera, makanan bergula, dan pelbagai makanan tidak sihat lain kerana boleh memburukkan lagi gejala PTSD. Lebih baik, tingkatkan pengambilan buah dan sayuran segar, protein, dan makanan yang mengandungi lemak sihat.

Ini kerana makanan ini dapat membantu anda mengatasi trauma. Bukan hanya itu, kebiasaan makan makanan yang sihat juga dapat meningkatkan kesihatan tubuh anda secara keseluruhan.

Sementara itu, pola tidur yang buruk, terutama jika anda kurang tidur, dapat memperburuk gejala trauma yang anda alami. Sebenarnya, tabiat tidak sihat ini juga akan menyukarkan anda mengawal keseimbangan emosi anda.

5. Dapatkan bantuan perubatan jika perlu

Sekiranya perkara ini masih belum mencukupi untuk membantu anda menghilangkan trauma, cubalah kaedah ini. Ya, tidak ada salahnya meminta pertolongan dari orang lain, terutama pakar, jika anda merasa tidak dapat menolong diri sendiri.

Sebenarnya, perasaan cemas, bingung, merasa bersalah, sehingga hidup seolah-olah berantakan adalah perasaan biasa, terutama jika anda pernah mengalami pengalaman buruk terhadap diri sendiri. Sebenarnya, perasaan ini akan hilang dengan sendirinya.

Namun, jika perasaan yang anda miliki cukup kuat untuk mengganggu aktiviti harian, lebih baik segera mendapatkan rawatan perubatan untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Beberapa tanda yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Perasaan itu telah berlangsung lebih dari enam minggu dan anda tidak merasa lebih baik.
  • Tidak dapat menjalankan aktiviti seperti biasa.
  • Selalunya mempunyai mimpi buruk, atau kenangan yang berkaitan dengan penyebab trauma.
  • Meningkatkan kesukaran atau tidak dapat berkomunikasi dengan orang lain.
  • Kemunculan ideasi bunuh diri.
  • Sentiasa mengelakkan perkara-perkara yang mengingatkan kepada penyebab trauma.

Sekiranya gejala ini muncul, lebih baik segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Recent Posts