Pantang Selepas Pembedahan Mengangkat rahim supaya badan cepat pulih

Sekiranya anda baru-baru ini menjalani histerektomi atau pembedahan membuang rahim, badan anda memerlukan masa untuk pulih. Rata-rata wanita mengambil masa sekitar 6 minggu untuk dapat kembali ke aktiviti normal. Terdapat beberapa perkara yang harus anda hindari untuk mempercepat pemulihan dari pembedahan mengangkat rahim. Berikut adalah senarai pantang larang selepas pembedahan membuang rahim.

Pantang selepas pembedahan membuang rahim

Berikut adalah senarai pantang larang yang harus anda jauhi ketika memasuki tempoh pemulihan untuk pembedahan mengangkat rahim:

1. Melakukan kerja berat

Pembuangan rahim selepas pembedahan, anda pasti disarankan untuk berehat di rumah dan tidak melakukan kerja berat. Biasanya, badan anda akan pulih semula dalam masa 4-6 minggu.

Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada keadaan badan. Oleh itu, ada kemungkinan sekatan kerja yang dilakukan pada setiap pesakit pembedahan mengangkat rahim akan berbeza.

Apa yang jelas, senaman berat adalah pantang larang selepas pembedahan membuang rahim yang mesti anda lakukan sekiranya anda ingin cepat sembuh. Walaupun begitu, anda masih boleh melakukan senaman ringan, seperti berjalan-jalan santai. Sebaliknya, aktiviti ini akan mengelakkan pembekuan darah di kawasan kaki atau vena varikos.

2. Berhubungan seks

Melakukan hubungan seks selepas pembedahan membuang rahim adalah pantang larang lain yang harus anda lakukan. Melaporkan dari Healthline, anda hanya boleh melakukan hubungan seks sekitar 6 minggu selepas pembedahan.

Ini harus dielakkan untuk mengelakkan kemungkinan pendarahan dan pelepasan dari faraj selepas histerektomi.

Terlepas dari pantang larang ini, selepas pembedahan membuang rahim, hormon pembiakan anda biasanya juga sedikit terganggu. Hormon akan mengambil masa untuk kembali normal.

Di samping itu, ada juga kemungkinan kekeringan faraj atau kehilangan libido selepas pembedahan membuang rahim.

Namun, anda tidak perlu risau. Keinginan seksual anda akan dapat kembali semula dan dapat melakukan hubungan seks dengan pasangan anda sekiranya anda telah pulih selepas pembedahan membuang rahim.

3. Mengangkat beban berat

Sekiranya anda ingin cepat sembuh selepas pembedahan membuang rahim, mengangkat benda berat adalah pantang larang yang mesti anda lakukan.

Selepas pembedahan membuang rahim, tisu dan otot di sekitar perut dan rahim mungkin memerlukan sedikit masa untuk pulih. Itulah sebabnya, melakukan kerja fallow seperti mengangkat tidak digalakkan.

Mengangkat berat hanya akan menjadikan pemulihan selepas pembedahan lebih lama. Anda mesti mematuhi pantang larang ini sekurang-kurangnya dalam masa 6-8 minggu selepas operasi mengangkat rahim dilakukan.

Sekiranya perlu membawa sesuatu yang berat pada masa itu, minta bantuan ahli keluarga atau pasangan untuk melakukannya.

4. Makan dengan cuai

Salah satu perkara yang banyak dikeluhkan selepas pembedahan membuang rahim adalah kesukaran membuang air besar atau sembelit. Ini mungkin disebabkan oleh pola makan tanpa pandang bulu.

Oleh itu, pantang larang lain yang mesti anda lakukan adalah menjalani diet yang tidak sihat selepas pembedahan membuang rahim.

Tingkatkan pengambilan serat semasa anda makan untuk mengelakkan masalah pencernaan yang timbul selepas pembedahan membuang rahim.

Di samping itu, anda juga harus makan diet protein tinggi semasa pemulihan selepas pembedahan.

Namun, ingat bahawa protein dengan lemak tinggi dimasukkan ke dalam pantang larang setelah anda menjalani pembedahan membuang rahim. Jadi, pilih makanan protein yang rendah lemak, ya.

Setelah menjalani pembedahan membuang rahim, tubuh memerlukan protein untuk membuat tisu baru dan memperbaiki tisu yang rosak. Dengan memenuhi keperluan protein anda, dan menjauhkan diri dari batasan diet, tubuh akan cepat pulih setelah pembuangan rahim.

Dari segi makanan, senarai pantang larang yang harus anda jauhkan adalah kacang, kacang, brokoli, kubis dan makanan yang terlalu pedas.

5. Tekanan

Pantang larang lain yang perlu anda ingat selepas pembedahan mengangkat rahim adalah terlalu banyak pemikiran dan tekanan. Sesungguhnya, menangani stres tidak semudah yang dibayangkan, terutamanya selepas pembedahan. Tekanan dan kemurungan tidak jarang berlaku akibat kesan sampingan histerektomi, seperti tidak dapat mempunyai lebih banyak anak.

Sekiranya pemikiran ini mulai muncul, fikirkan kembali kesan negatif yang mungkin timbul jika anda tidak menjalani pembedahan. Mungkin keadaan kesihatan anda akan lebih teruk dari keadaan semasa.

Cuba buat banyak perkara yang anda gemari. Anda juga dapat meluangkan masa bersendirian dengan pasangan anda untuk meningkatkan kualiti hubungan anda.

6. Menggunakan tampon

Elakkan menggunakan tampon pasca-histerektomi kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Beberapa ketika selepas pembedahan membuang rahim, anda mungkin mengalami keputihan atau bahkan darah dari faraj. Untuk menampungnya, lebih baik jika anda menggunakan pembalut biasa.

Jangan lupa menukarnya secara berkala sehingga anda tidak dijangkiti.

7. Elakkan senaman yang berat

Sekiranya anda ingin bersenam selepas pembedahan untuk mengangkat rahim, pilih jenis senaman yang sesuai dan sesuai.

Doktor dan pasukan perubatan kemungkinan akan memberikan cadangan senaman yang sesuai. Pilihan senaman yang sesuai dalam tempoh pemulihan untuk pembedahan rahim termasuk berjalan dan berenang.

Elakkan jenis senaman yang berlebihan dan lakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat, terutamanya jika anda harus mengangkat beban yang berat. Lakukan angkat berat, hanya apabila diperlukan.

Semasa bersenam dengan berat, pastikan anda meletakkan diri dengan punggung lurus dan lutut dibengkokkan. Kaedah ini sangat baik untuk mengurangkan risiko pembekuan darah di kaki.

8. Jangan memandu dengan segera

Setelah menjalani pembedahan membuang rahim, doktor dan pasukan perubatan akan memberi nasihat mengenai pantang larang ini.

Sekiranya anda mesti memandu, lakukan dengan berhati-hati dan selamat. Pandu perlahan dan selalu pakai tali pinggang keledar.

Namun, kerana memandu adalah aktiviti yang sangat penting, adalah baik untuk menunggu 3-8 minggu sebelum kembali memandu selepas pembedahan rahim.

9. Tidak minum air secukupnya

Seperti yang telah disebutkan, sembelit adalah salah satu kesan sampingan pembedahan pembuangan rahim. Keadaan ini boleh bertambah buruk jika anda tidak memenuhi keperluan cecair badan.

Pantang larang lain yang harus anda ingat selepas pembedahan membuang rahim adalah tidak minum kurang atau cecair lain. Oleh itu, pastikan anda mendapat cukup cecair setiap hari.

Di samping itu, anda boleh berjumpa doktor dan meminta preskripsi pelembut najis sekiranya sembelit anda mengganggu.

Pemulihan psikologi selepas pembedahan rahim

Setiap wanita mempunyai daya tahan psikologi yang berbeza. Ada yang merasakan mereka baik secara fizikal dan psikologi. Ada yang merasa kuat tetapi masih mengalami kejutan psikologi akibat pembedahan membuang rahim.

Kehilangan organ yang mewakili diri wanita boleh menyebabkan perasaan rendah diri, kemurungan, dan rasa kehilangan yang mendalam, terutama pada wanita yang telah menjalani pembedahan pembuangan payudara, rahim, atau ovari.

Atas sebab ini, anda yang melakukan pembedahan rahim sangat memerlukan sokongan rakan dan keluarga. Sekiranya diperlukan, berunding dengan psikologi atau psikiatri dapat membantu meringankan beban pasca operasi anda. Ini dapat membantu pemulihan selepas pembedahan membuang rahim.

Recent Posts