7 Kaedah Paling Kuat untuk Mengecilkan Pori-pori Muka

Pernahkah anda berharap liang pori anda tidak kelihatan? Pori besar, bintik hitam di hidung, dagu, dan dahi sangat menjengkelkan. Pelbagai cara mengecilkan pori-pori wajah secara aktif dilakukan oleh banyak orang dari pelbagai peringkat usia untuk mencapai impian wajah yang bersih dan halus.

Sebenarnya, liang tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya kerana kita masih memerlukan liang untuk keseimbangan keseluruhan fungsi badan. Kotoran yang menyumbat liang adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk membuang toksin dari badan.

Namun, jangan biarkan pori-pori lama tersumbat sehingga menyebabkan bintik-bintik di wajah. Tidak perlu usaha yang menguras tenaga dan dompet, berikut adalah beberapa cara untuk mengecilkan pori-pori pada wajah yang boleh anda lakukan.

Pelbagai cara untuk mengecilkan pori-pori wajah

1. Mengelupas

Pengelupasan atau pengelupasan adalah kunci utama rutin penjagaan wajah untuk menangkis semua jenis masalah kulit, termasuk pori-pori besar. Semasa memilih produk pengelupas, cari produk dengan tekstur halus dan lembut. Jenis produk ini dapat mencapai liang dan mengurangkan minyak sehingga liang pori tidak membesar atau gelap. Penggunaan produk yang lembut pada kulit dapat menghilangkan sel dan kotoran kulit mati.

Walaupun pengelupasan baik untuk mengatasi masalah kulit, kaedah ini tidak boleh dilakukan setiap hari. Hanya sekali atau dua kali seminggu atau hanya beberapa kali dalam sebulan.

2. Simpan produk penjagaan kulit di dalam peti sejuk

Suhu sejuk menyebabkan badan mengecut. Jangan panik dulu. Keriput pada kulit disebabkan oleh saluran darah yang menyempit, sehingga ukuran pori anda juga mengecil. Anda boleh menyimpan pelembap cecair dan produk solek di dalam peti sejuk agar sensasi sejuk di wajah anda lebih lama.

3. Biarkan pori bernafas

Gunakan sabun, pelembap, dan asas Kulit yang lebat akan meninggalkan sisa minyak, menyebabkan liang menjadi lebih meradang dan membesar. Cuba jangan memakai alat solek ketika bersantai pada hujung minggu atau ketika anda berada di rumah sepanjang hari.

Mengeluarkan alat solek tidak cukup hanya dilakukan setiap malam dengan pencuci muka. Kita juga harus mencuci muka sebelum bersenam agar solekan sepanjang hari tidak menyumbat liang pori ketika badan berkeringat. Memberi peluang untuk pori-pori bernafas tidak terhalang asas atau krim pelembap akan membantu kulit menghilangkan kotoran secara semula jadi.

4. Gunakan pelindung matahari sebagai kaedah mengecilkan pori-pori wajah

Pendedahan kepada sinaran UVA dan UVB dari sinar matahari akan menyebabkan kerosakan kulit yang bukan sahaja meningkatkan risiko barah dan kedutan jangka panjang, tetapi juga mengeringkan kulit anda dan menjadikan liang anda kelihatan lebih besar. Penggunaan pelindung matahari sekurang-kurangnya 15 minit sebelum aktiviti luar dapat membantu mencegah risiko kerosakan tersebut. Pilih produk pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

5. Pilih pembersih yang betul

Sekiranya anda mempunyai liang pori yang besar dan kulit berminyak, cari pembersih berasaskan gel. Sementara itu, jika anda mempunyai kulit kering yang normal, anda boleh menggunakan pembersih krim.

Tidak kira apa jenis kulit yang anda ada, elakkan pembersih yang mengandungi sabun atau gosok. Sebabnya, kedua-dua ramuan ini sebenarnya menjadikan liang anda kelihatan lebih besar.

6. Cara mengecilkan pori wajah dengan tidak memakai alat solek ketika tidur

Adakah anda salah seorang yang malas membersihkan solek dan memilih untuk tidur lebih awal setelah seharian melakukan aktiviti? Tertidur dengan solek yang tidak dicuci dapat membentuk kotoran, minyak, dan bakteria, menyebabkan pori-pori anda menjadi tersumbat. Ini kemudian akan menjadikan liang anda kelihatan lebih besar pada waktu pagi ketika anda bangun.

Oleh itu, sangat penting untuk selalu mencuci muka dan membersihkan solek anda sehingga bersih sepenuhnya, tidak kira betapa letihnya anda setelah seharian melakukan aktiviti.

7. Rujuk doktor kulit

Sekiranya pelbagai rawatan yang dinyatakan di atas tidak membantu mengecilkan liang roma anda, berunding dengan pakar dermatologi adalah pilihan terbaik. Pakar dermatologi boleh mengesyorkan prosedur tertentu untuk membantu anda merawat liang pori besar, seperti microneedling dan laser.

Sekiranya jerawat anda menyebabkan pori-pori anda membesar, doktor anda mungkin menetapkan ubat antibiotik atau ubat retinoid untuk membersihkan kulit anda.

Recent Posts