4 Makanan Tambahan untuk Otak Yang Boleh Meningkatkan Ingatan Anda

Pemakanan yang betul penting untuk kesihatan otak. Malangnya, tidak semua orang dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka hanya dari makanan yang mereka makan setiap hari. Sebilangan orang mungkin memerlukan pengambilan nutrien tambahan daripada makanan tambahan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, berikut adalah beberapa pilihan makanan tambahan untuk otak yang boleh anda makan setiap hari. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan di bawah.

Pelbagai pilihan makanan tambahan untuk otak yang boleh anda makan

1. Vitamin B12

Para saintis telah lama mengkaji hubungan antara tahap rendah vitamin B12 (cobalamin) dan ingatan. Vitamin B12 berperanan dalam pembentukan myelin, bahan lemak yang melapisi dan melindungi serat saraf di otak dan saraf tunjang.

Menurut seorang pakar di Mayo Clinic, pengambilan B12 yang mencukupi dalam diet anda dapat membantu melindungi otak dari kerosakan saraf, meningkatkan ingatan, dan mengurangkan risiko penurunan mental.

2. Vitamin E

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa vitamin E dapat memberi manfaat kepada minda dan ingatan pada orang tua. Walaupun vitamin E tampaknya tidak mengurangkan risiko penyakit Alzheimer, ia dipercayai dapat memperlambat perkembangan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati semasa mengambil suplemen ini untuk otak. Sebabnya, pengambilan lebih dari 1,000 IU vitamin E setiap hari sangat berisiko bagi penghidap penyakit jantung, terutama bagi mereka yang mengalami pengencer darah. Dosis tinggi vitamin E juga meningkatkan risiko barah prostat.

Itulah sebabnya, pastikan anda selalu berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil suplemen ini.

3. Asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 adalah nutrien penting untuk perkembangan otak. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega-3 yang lebih tinggi dari makanan seperti ikan dan minyak sayuran dapat membantu mengatasi Alzheimer.

Kajian lain juga mendapati bahawa orang yang mengambil suplemen minyak ikan lebih selamat daripada melemahkan (atrofi) otak daripada mereka yang tidak mengambil minyak ikan.

4. Asetil-L-carnitine

Beberapa kajian menunjukkan bahawa sintesis asid amino carnitine dapat membantu pesakit Alzheimer yang mengalami masalah ingatan. Makanan tambahan ini dapat memberikan manfaat yang lebih besar bagi orang yang menghidap Alzheimer pada usia yang agak muda, atau yang kadar perkembangan Alzheimer sangat cepat.

Bagi sesetengah orang, makanan tambahan dapat memenuhi pengambilan nutrien dan vitamin yang tidak mereka dapatkan dari makanan yang mereka makan setiap hari. Walau bagaimanapun, pastikan anda selalu berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil makanan tambahan. Ini supaya anda mendapat dos harian yang selamat dan sesuai dengan keperluan anda.

Kaedah terbaik lain untuk meningkatkan ingatan anda

Sebenarnya, ada beberapa cara lain yang penting untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi kognitif anda, iaitu:

1. Perhatikan pengambilan nutrien

Makanan memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan, termasuk otak anda. Malah apa yang anda makan juga akan mempengaruhi mood, tenaga otak, ingatan, dan kemampuan tubuh anda untuk mengatasi tekanan.

Memenuhi keperluan glukosa dan karbohidrat kompleks akan memberi tenaga yang cukup bagi otak untuk melaksanakan fungsinya. Beberapa makanan yang baik untuk otak termasuk ikan, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, buah segar, biji-bijian, dan sebagainya.

2. Bersenam secara berkala

Latihan dan aktiviti fizikal yang kerap boleh mempengaruhi fungsi kognitif seseorang. Dengan aktiviti fizikal, otak akan berfungsi dengan optimum untuk menghasilkan protein bfaktor neurotropik yang disebabkan oleh hujan (BDNF) yang membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan mencegah kerosakan sel otak.

3. Cukup tidur

Tidur adalah cara terbaik untuk merehatkan otak. Sebabnya, kurang tidur dapat mengurangkan fungsi otak untuk berfikir dan memproses maklumat. Memenuhi keperluan sekitar 7 jam tidur setiap malam akan memberikan lebih banyak tenaga untuk otak sehingga otak lebih mudah untuk berkonsentrasi.

4. Menguruskan tekanan

Tekanan yang berpanjangan akan meningkatkan tahap hormon kortisol. Akibatnya, ia dapat menurunkan fungsi otak, menyebabkan Anda mengalami gangguan mood, dan menghadapi masalah pembelajaran. Nah, yoga dan meditasi akan membantu anda menguruskan tekanan. Dengan cara itu hormon kortisol tidak akan meningkat secara berterusan.

Recent Posts