Jangkitan Coronavirus dan Paramyxovirus, apa perbezaan antara keduanya?

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Topik paramyxovirus telah meroket di tengah-tengah berita yang sibuk tentang wabak COVID-19 yang kini menyebar di berbagai negara. Selidiki, paramyxovirus dan coronavirus yang menyebabkan COVID-19 adalah dua jenis virus yang kedua-duanya menyerang sistem pernafasan manusia.

Selain itu, coronavirus dan paramyxovirus mempunyai bentuk dan ciri yang serupa. Kedua-dua virus ini juga dibawa oleh kelawar dan dapat memindahkan spesies kepada manusia. Oleh itu, kedua-duanya sama-sama berbahaya, dan penyakit apa yang ditimbulkannya pada manusia?

Perbezaan antara coronavirus dan paramyxovirus

Hubungan antara coronavirus dan paramyxovirus bermula ketika wabak Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) terjadi pada tahun 2003. Para penyelidik pada masa itu mengesyaki tiga jenis virus yang mungkin menjadi penyebabnya, yaitu paramyxovirus, coronavirus, dan metapneumovirus.

SARS adalah penyakit sistem pernafasan yang boleh menyebabkan sesak nafas, radang paru-paru, dan bahkan kematian. Setelah penyelidikan lebih lanjut, akhirnya didapati bahawa SARS disebabkan oleh coronavirus baru dari jenis SARS-CoV.

Wabak COVID-19 juga disebabkan oleh coronavirus, tetapi ia adalah jenis yang berbeza dan nama rasmi adalah SARS-CoV-2. Coronavirus dari jenis SARS-CoV-2 dan paramyxovirus boleh menyerang sistem pernafasan, tetapi kedua-duanya mempunyai beberapa perbezaan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Struktur virus

Nama coronavirus berasal dari bahasa Latin ' korona 'yang bermaksud mahkota. Sebabnya, coronavirus mempunyai bentuk bulat atau tidak teratur dengan banyak molekul protein yang membentuk sejenis mahkota di permukaannya. Mahkota ini memungkinkan coronavirus menjangkiti sel inang dan membiak.

Paramyxovirus mempunyai bentuk yang lebih tidak teratur, tetapi kadangkala juga terdapat dalam bentuk yang hampir bulat. Permukaannya dipenuhi dengan molekul gula dan protein, hanya tidak seperti mahkota seperti coronavirus.

Coronavirus dan paramyxovirus sama-sama berkongsi kod genetik helai tunggal yang disebut RNA. RNA keduanya disimpan di pusat virus dan akan dilepaskan setelah virus melekat pada sel inang untuk membiak.

2. Penyakit yang disebabkan

Coronavirus menyebabkan sejumlah penyakit pada sistem pernafasan, dari selsema dan selesema hingga penyakit teruk yang boleh menyebabkan kematian. Penyakit teruk ini termasuk SARS, Middle East Respiratory Syndrome (MERS), dan COVID-19.

Paramyxovirus juga menyerang sistem pernafasan seperti coronavirus, tetapi gejala dan penyakit yang ditimbulkannya lebih beragam. Jangkitan paramyxovirus boleh menyebabkan radang paru-paru, bronkiolitis, campak, dan beguk. Dalam beberapa kes, paramyxovirus juga dapat menyerang otak.

3. Gejala jangkitan

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan beberapa gejala yang dialami oleh pesakit positif yang dijangkiti coronavirus. Mereka biasanya demam tinggi, batuk, dan sesak nafas yang dapat berkisar dari ringan hingga parah. Gejala boleh berlangsung selama 2-14 hari.

Jangkitan paramyxovirus pada saluran pernafasan juga mempunyai simptom yang serupa dengan COVID-19. Selain demam dan batuk, penyakit ini juga menyebabkan hidung tersumbat, sakit dada, sakit tekak, dan sejumlah gejala lain.

Pada penyakit gondok, pesakit akan mengalami gejala seperti keletihan, penurunan selera makan, dan kelenjar bengkak di leher. Sementara itu, pada campak, gejala gangguan pernafasan akan muncul disertai dengan bintik-bintik kemerahan pada badan.

4. Pengendalian

Sejauh ini, tidak ada kaedah standard untuk merawat pesakit yang dijangkiti coronavirus dan paramyxovirus. Rawatan bertujuan untuk mengurangkan gejala dan mengoptimumkan keadaan pesakit supaya sistem imun pesakit dapat melawan virus.

Satu jenis paramyxovirus, iaitu henipavirus, dapat diobati dengan ubat antivirus yang disebut ribavirin. Risiko campak dan gondok juga sangat rendah berkat imunisasi.

Sementara itu, tidak ada penawar atau vaksin untuk COVID-19. Penyelidik kini sedang mengkaji ubat HIV, ubat antivirus seperti remdesivir, dan ubat antimalaria untuk merawat COVID-19. Walau bagaimanapun, pencarian ubat dan vaksin COVID-19 mungkin memerlukan banyak masa.

Bahaya Menggunakan Cecair Antiseptik di Diffuser

Jumlah kes COVID-19 setakat Isnin (24/2) telah menyentuh 79,561 orang. Dari jumlah tersebut, 11,569 pesakit berada dalam keadaan serius, 25.076 pesakit telah pulih, dan 2.619 pesakit dilaporkan telah meninggal dunia.

Coronavirus dan paramyxovirus boleh menjangkiti saluran pernafasan manusia dan menyebabkan sejumlah penyakit. Namun, kedua-duanya mencetuskan pelbagai jenis penyakit dan perlu dirawat dengan cara yang berbeza.

Untuk mengelakkan jangkitan virus secara umum, pastikan anda mencuci tangan dengan kerap dan memakai topeng yang betul. Seboleh-bolehnya, elakkan hubungan dekat dengan orang yang sakit atau haiwan yang menyebarkan virus.

Recent Posts