Mengenali Pelbagai Jenis Status Pemakanan: Siapa Anda? •

Sebilangan besar daripada anda mungkin tahu sama ada badan seseorang itu gemuk, kurus, atau normal. Namun, lebih jauh daripada itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan status pemakanan seseorang berdasarkan tinggi, berat badan, dan usia.

Apakah status pemakanan?

Setiap orang ingin mempunyai status pemakanan yang normal, mempunyai berat badan dan tinggi badan yang ideal. Status pemakanan normal menunjukkan anda mempunyai status kesihatan yang baik dan dapat mengurangkan risiko penyakit.

Status pemakanan adalah keadaan kesihatan yang dipengaruhi oleh pengambilan nutrien dan penggunaan nutrien.

Apabila pengambilan nutrien anda memenuhi keperluan anda, anda akan mendapat status pemakanan yang baik. Walau bagaimanapun, apabila pengambilan nutrien anda kurang atau berlebihan, ini akan menyebabkan ketidakseimbangan dalam badan anda.

Pelbagai status pemakanan

Status pemakanan adalah salah satu petunjuk kesihatan seseorang. Oleh itu, anda harus mengetahui status pemakanan anda. Terutama, jika anda mempunyai bayi yang dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangannya.

Kadang-kadang, seseorang mempunyai anggapan yang salah mengenai status pemakanannya. Untuk mengelakkan ini, anda mesti mengetahui pelbagai jenis status pemakanan pada manusia. Petunjuk ini juga menentukan sama ada anda berisiko untuk penyakit tertentu atau tidak.

Berikut adalah beberapa status pemakanan yang terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun, kanak-kanak berumur 5-18 tahun, dan orang dewasa.

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun

Petunjuk yang biasa digunakan untuk kanak-kanak pada usia ini adalah berat badan untuk usia (W / U), tinggi badan untuk usia (TB / U), dan berat badan untuk tinggi badan (BB / TB).

Ketiga-tiga petunjuk ini dapat menunjukkan sama ada kanak-kanak mempunyai status pemakanan yang buruk, pendek ( terbantut ), nipis ( membazir ), dan kegemukan.

kurang berat badan (kurang berat badan)

Berat badan kurang adalah klasifikasi status pemakanan BB / U. BB / U menunjukkan pertumbuhan berat badan anak seusianya, sama ada sesuai atau tidak.

Sekiranya berat badan anak berada di bawah rata-rata untuk usianya, kanak-kanak itu dikatakan kurang berat badan. Namun, jangan risau kerana berat badan anak dapat berubah dengan mudah. Petunjuk ini tidak memberi petunjuk masalah pemakanan yang teruk pada kanak-kanak.

Pendek (terbantut)

Stunting adalah klasifikasi petunjuk status pemakanan untuk TB / U. Kanak-kanak itu berkata terbantut iaitu mereka yang ketinggiannya tidak sepadan dengan usia mereka. Biasanya, anak yang terkena terbantut akan lebih pendek dari usianya.

Stunting Ini berlaku kerana kekurangan pengambilan nutrien dalam jangka masa panjang, sehingga anak-anak tidak dapat mengikuti pertumbuhan tinggi badan mereka.

kurus (membazir)

Pembaziran adalah salah satu klasifikasi petunjuk pemakanan BB / TB. Kanak-kanak yang dikatakan kurus adalah mereka yang mempunyai berat badan rendah dan tidak sepadan dengan tinggi badan mereka.

membazir Biasanya berlaku pada kanak-kanak semasa tempoh penyapihan atau selama 2 tahun pertama kehidupan. Setelah anak berusia 2 tahun, biasanya risiko yang ditanggungnya membazir akan berkurang.

membazir Ini adalah tanda bahawa anak itu kekurangan zat makanan. Keadaan ini biasanya berlaku kerana kekurangan pengambilan makanan atau jangkitan, seperti cirit-birit pada kanak-kanak.

Lemak

Ini adalah kebalikan dari nipis, di mana keduanya diperoleh dari pengukuran BB / TB. Kanak-kanak yang dikatakan gemuk adalah mereka yang beratnya lebih tinggi daripada tinggi badan mereka.

Kanak-kanak berumur 5 - 18 tahun

Kanak-kanak berumur 5-18 tahun masih mengalami banyak pertumbuhan dan perkembangan. Anda boleh mengetahui status pemakanan kanak-kanak berumur 5-18 tahun dengan menggunakan petunjuk untuk TB / U dan BMI / U.

Pendek (terbantut)

Seperti yang dijelaskan di atas, terbantut diperoleh dari pengukuran ketinggian untuk usia.

Pada usia 5-18 tahun, ketinggian anak masih meningkat dan anak masih dapat mengejar ketinggalan, walaupun mungkin ada sedikit peluang untuk mencapai ketinggian normal.

Kurus, gemuk dan gemuk

Yang ini diperoleh dari pengukuran BMI / U. BMI adalah indeks jisim badan seseorang yang diperoleh daripada pengiraan berat badan dibahagi dengan tinggi. Kemudian, BMI disesuaikan mengikut usia kanak-kanak.

Sekiranya BMI kanak-kanak lebih rendah daripada usia rata-rata kanak-kanak, anak itu dikatakan kurang berat badan.

Sebaliknya, jika BMI kanak-kanak lebih tinggi atau sangat tinggi berbanding usia rata-rata kanak-kanak, dikatakan bahawa kanak-kanak itu mempunyai status pemakanan yang gemuk.

Dewasa atau berumur lebih dari 18 tahun

Pada orang dewasa, anda hanya mengira indeks jisim badan (BMI). BMI adalah petunjuk komposisi badan anda, seperti jisim lemak badan dan komposisi badan selain lemak (seperti tulang dan air).

Anda dapat mengetahui BMI anda dengan membahagikan berat badan anda (dalam kg) dengan tinggi badan anda (dalam meter kemudian kuasa dua).

Setelah mengira indeks jisim badan anda, anda akan mengetahui status pemakanan anda yang berkelayakan seperti di bawah.

  • Berat badan rendah: jika BMI anda kurang dari 18.5 kg / m²
  • Normal: jika BMI anda adalah antara 18.5 - 24.9 kg / m²
  • Berat badan berlebihan (berat badan berlebihan): jika BMI anda antara 25 - 27 kg / m²
  • Obesiti: jika BMI anda melebihi 27 kg / m²

Dengan mengetahui BMI anda, anda dapat mengetahui sama ada anda kekurangan berat badan, normal, atau berat badan berlebihan. Dengan melakukan ini, anda dapat mengetahui sama ada anda kekurangan zat makanan atau kekurangan makanan.

Kedua-dua perkara ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda. Kelebihan berat badan dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit berjangkit, sementara berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Recent Posts