5 Jenis Minuman Yang Sedap Dimakan Semasa Menstruasi

Bagi kebanyakan wanita, haid yang disertai dengan pelbagai gejala boleh menjadi tidak selesa. Bermula dari sakit perut, sakit kepala, bahkan pingsan. Baiklah, agar gejala ini dapat dikurangkan, ada beberapa minuman yang baik dimakan semasa haid.

Pelbagai jenis minuman yang enak ketika haid tiba

Sebenarnya, rasa sakit di bahagian bawah perut semasa haid adalah keadaan yang sangat biasa dan semula jadi. Biasanya, masalah ini akan hilang seiring dengan berlalunya masa.

Walau bagaimanapun, tidak jarang kesakitan semasa haid kelihatan menghalang aktiviti anda. Terdapat beberapa cara untuk meredakan pelbagai gejala haid, salah satunya adalah dengan minum minuman tertentu.

Berikut adalah beberapa minuman yang sedap diminum semasa haid.

1. Air

Selain memenuhi keperluan cecair anda, minum banyak air juga dapat mengurangkan rasa sakit di perut anda.

Selain itu, air juga menjaga tubuh anda dari kembung yang boleh membuat perut anda sakit semasa haid.

Sakit perut atau kekejangan semasa haid berlaku kerana pengecutan otot rahim untuk menghilangkan lapisan tebal mereka.

Minum air suam semasa haid dapat membantu melegakan kesakitan haid kerana air suam dapat meningkatkan aliran darah ke kulit anda dan dapat merehatkan otot-otot rahim yang sesak.

2. Teh herba

Tahukah anda bahawa tumbuhan herba, seperti chamomile, mengandungi anti-radang dan antispasmodik yang dipercayai dapat merehatkan otot anda?

Seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, minum dua cawan teh chamomile setiap hari dapat mengurangkan kekejangan otot. Cuba meminumnya seminggu sebelum haid anda timbul, gejala PMS dapat dikurangkan.

Selain itu chamomile, teh halia juga bagus untuk dijadikan minuman alternatif yang boleh anda pilih untuk mengurangkan kesakitan ketika haid. Ini kerana halia mempunyai khasiat seperti ibuprofen yang bertindak sebagai ubat penahan sakit.

3. Smoothie buah dan sayur

Daripada minum kopi semasa haid, pilihlah segelas smoothie buah-buahan atau sayur-sayuran. Minuman ini dipercayai lebih baik diminum semasa haid, terutama buah-buahan atau sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C.

Buah-buahan yang mengandungi vitamin C, seperti jeruk atau lemon dipercayai dapat mengurangkan sakit perut kerana mengandungi sifat anti-radang.

Itulah sebabnya makan buah yang mengandungi vitamin C atau menjadikannya jus buah ketika anda berada dalam tempoh anda sangat digalakkan.

4. Kunyit

Sumber: Keri Brooks

Selain teh herba, minuman yang baik semasa haid adalah kunyit. Kunyit dipercayai mempengaruhi tahap estrogen dan progesteron, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan ini.

Anda boleh menggunakan kunyit dengan menambahkannya ke dalam air atau susu untuk mengurangkan sakit perut semasa haid.

Anda boleh membuat minuman dari kunyit dengan merebus kunyit yang telah dikupas selama 5-8 minit. Anda juga boleh menambah madu atau gula untuk rasa manis.

5. Teh kayu manis

Minuman berasaskan kayu manis juga enak diminum semasa haid. Kajian dari Universiti Alexandria menunjukkan bahawa kayu manis dapat mengurangkan kesakitan yang dialami ketika datang haid.

Nah, selain menambahkannya dalam masakan anda, kayu manis boleh dijadikan teh untuk anda minum pada waktu petang. Kayu manis dapat membantu mengurangkan pendarahan haid, loya, sakit, dan muntah.

Recent Posts