5 Punca Sakit Belakang Yang Mungkin Anda alami

Sakit kepala boleh menyerang bahagian kepala, termasuk bahagian belakang. Sakit kepala belakang tentu akan membuat anda tidak selesa kerana mengganggu aktiviti harian. Jadi, apa yang menyebabkan sakit kepala belakang?

Pelbagai penyebab sakit belakang

1. Sakit kepala kluster

Sakit kepala kluster adalah sejenis sakit kepala yang hanya berlaku di satu sisi kepala. Kesakitan biasanya cukup kuat, berterusan, tidak berdenyut, dan terasa dalam di kepala.

Sakit di bahagian belakang akibat sakit kepala kluster akan bertambah teruk ketika anda berbaring di punggung, kerana bahagian belakang kepala yang menjadi punca kesakitan berada di bawah banyak tekanan. Gejala lain yang perlu diperhatikan adalah loya, gelisah, dan kelopak mata yang berwarna merah, berair, dan terkulai.

2. Neuralgia Occipital

Neuralgia Occipital adalah keadaan apabila saraf oksipital yang menghubungkan saraf tunjang dan kepala rosak. Keadaan ini menyebabkan sakit kepala belakang yang tajam. Selain itu, anda juga mungkin merasa kesemutan di belakang mata, sakit ketika menggerakkan leher, dan silau ketika melihat cahaya terang.

3. Ketegangan sakit kepala

Sakit kepala ketegangan (sakit kepala ketegangan) adalah salah satu penyebab sakit belakang yang paling biasa. Kesakitan boleh berlangsung selama kira-kira 30 minit atau bahkan hingga tujuh hari.

Sakit kepala belakang kerana sakit kepala ketegangan biasanya agak ringan, tetapi sebilangan orang boleh mengadu kesakitan yang sangat teruk.

Keletihan, kurang tidur, makan lewat, artritis, kekurangan cairan, dan rasa sakit akibat sinusitis disyaki menjadi penyebab ketegangan sakit kepala.

4. Selalunya mengambil ubat sakit kepala

Kadang-kadang mengambil ubat sakit kepala tidak menjadi masalah. Tetapi jika anda meminumnya lebih dari dua atau tiga kali seminggu, dan untuk jangka masa yang panjang, ia sebenarnya boleh membuat sakit belakang anda lebih teruk.

Penyebab sakit kepala belakang ini dikenali sebagai sakit kepala bangkit semula. Sakit kepala bangkit semula adalah sakit kepala yang berulang kerana penggunaan bahan yang berlebihan - contohnya ubat sakit kepala.

5. Migrain

Mana-mana bahagian kepala, termasuk bahagian belakang, adalah sasaran mudah untuk serangan migrain. Migrain sinonim dengan kesakitan berdenyut yang teruk yang akan merumitkan aktiviti harian anda, malah boleh bertahan selama beberapa jam hingga beberapa hari. Biasanya, semakin tua anda, serangan migrain anda akan semakin teruk.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found