Apakah risiko melakukan hubungan seks pada usia muda? •

Ketika anak-anak memasuki sekolah menengah, ibu bapa mula menyedari bahawa "malaikat kecil" mereka bukan lagi anak. Namun, mereka juga belum cukup umur untuk diklasifikasikan sebagai remaja. Selain itu, banyak kanak-kanak ABG mula merasakan peranan mereka sebagai orang dewasa; memakai solekan, duduk di depan skrin komputer berjam-jam bermain Facebook, dan tanpa menghiraukan bantahan ibu bapa, mula berpacaran.

Satu persoalan besar terpahat jelas di benak kebanyakan ibu bapa ketika anak-anak mereka mula berpacaran: Adakah mereka melakukan hubungan seks? Pada dasarnya, di Indonesia, usia minimum seseorang untuk melakukan hubungan seksual adalah 16 tahun. Namun, memiliki hubungan pacaran yang stabil pada usia yang sangat muda meningkatkan risiko melakukan hubungan seks pada usia dini, seperti mempunyai teman di kelas yang lebih tinggi, kerap mengunjungi laman rangkaian sosial, dan menghabiskan lebih sedikit masa dengan rakan sebaya. Peningkatan risiko ini dapat dijelaskan sekurang-kurangnya sebahagiannya oleh kerentanan anak-anak ABG terhadap tekanan sosial dalam persekitaran sosial dan identiti diri serta nilai dan norma peribadi yang masih terbentuk. Walaupun anak anda tidak aktif secara seksual, risiko penyalahgunaan bahan dan masalah tingkah laku lain dapat meningkat jika banyak rakan mereka melakukan hubungan seks.

Satu kajian baru menunjukkan bahawa seks pada usia muda boleh membawa kesan negatif yang berlanjutan hingga dewasa, kemungkinan besar kerana aktiviti berlaku ketika sistem saraf masih berkembang. Keprihatinan ini tidak hanya tertumpu pada aktiviti seksual anak-anak terlalu awal, tetapi juga bahawa anak-anak ABG ini lebih cenderung daripada yang lain terlibat dalam corak tingkah laku seksual berisiko yang diketahui berkaitan dengan sejumlah hasil negatif, terutama bagi anak perempuan, mulai dari tinggi risiko, kehamilan yang tidak diingini, dijangkiti HIV atau penyakit kelamin (PMS), dan kesan psikologi negatif yang lain.

Wanita yang melakukan hubungan seks pada usia muda menggandakan risiko mereka dijangkiti barah serviks

Melaporkan dari NHS UK, penyelidikan yang diterbitkan dalam British Journal of Cancer mendapati bahawa wanita muda dengan status sosioekonomi rendah mempunyai risiko jangkitan HPV yang lebih tinggi - virus yang menyebabkan barah serviks - kerana mereka cenderung melakukan hubungan seksual empat tahun lebih awal daripada wanita sekumpulan wanita muda yang status sosioekonomi lebih makmur.

Penyelidik utama, Dr. Silvia Francheschi, mengatakan bahawa peningkatan risiko barah serviks bagi wanita yang melakukan hubungan seks pada usia muda adalah disebabkan oleh masa inkubasi yang lebih lama agar virus itu berkembang ke tahap barah.

Umur di mana seorang wanita mempunyai bayi pertamanya juga merupakan faktor penting, menurut kajian 20,000 wanita oleh International Agency for Research on Cancer. Sebaliknya, merokok dan bilangan pasangan seksual - lama dianggap faktor penting - tidak menjelaskan perbezaannya.

Yang penting, kajian ini tidak bertujuan untuk menentukan sama ada usia di mana seorang wanita pertama kali melakukan hubungan seks adalah faktor risiko barah serviks. Hampir semua kes barah pangkal rahim disebabkan oleh strain virus papilloma manusia (HPV) tertentu, yang disebarkan melalui hubungan seksual. Kanser serviks jarang berlaku pada wanita di bawah usia 25 tahun. Namun, berdasarkan apa yang sudah diketahui, masuk akal bahawa lebih cepat seorang wanita pertama kali melakukan hubungan seks, semakin besar risikonya dijangkiti HPV, dan untuk jangka waktu yang lebih lama sebelum benar-benar didiagnosis.

Melakukan hubungan seks pada usia muda menunjukkan peningkatan masalah tingkah laku dan kenakalan di kemudian hari

Berdasarkan laporan kajian yang diterbitkan dalam Science Daily, kajian nasional lebih daripada 7,000 orang mendapati bahawa remaja yang melakukan seks terlalu muda menunjukkan peningkatan kenakalan remaja sebanyak 20 peratus berbanding dengan sekumpulan remaja yang rata-rata menunggu sedikit lebih lama untuk melakukan hubungan seks. pertama kali.

Untuk menentukan kadar kenakalan, pelajar dalam tinjauan ditanya berapa kali pada tahun lalu mereka berpartisipasi dalam pelbagai tindakan kenakalan, termasuk menggambar grafiti, sengaja merosakkan harta benda, mencuri, atau menjual dadah.

Sebaliknya, remaja yang menunggu lebih lama untuk melakukan hubungan seks mempunyai kadar kenakalan 50 peratus lebih rendah setahun kemudian daripada rata-rata remaja. Dan trend ini berterusan enam tahun kemudian.

Stacy Armor, pengarang bersama kajian dan pelajar kedoktoran dalam bidang sosiologi di Ohio State University, menjelaskan bahawa kajian itu tidak menyimpulkan bahawa seks itu sendiri membawa kepada masalah tingkah laku, tetapi bahawa keputusan untuk melakukan hubungan seks pada usia dini lebih baik sebelum rata-rata remaja. secara amnya (atau had umur yang sah) menjadi perhatian. Sebenarnya, kajian ini menunjukkan pentingnya bertindak dalam had normal bagi kumpulan umur anak

"Mereka yang mula melakukan hubungan seks terlalu awal mungkin tidak bersedia menghadapi kemungkinan akibat emosi, sosial, dan tingkah laku dari tindakan mereka," kata Dana Haynie, profesor sosiologi bersekutu di Ohio State University.

Armor berkata hubungan antara seks awal dan kenakalan mungkin ada kaitan dengan konteks sosial sepanjang kehidupan remaja muda. Berhubungan seks membawa perasaan menjadi orang dewasa. Kanak-kanak ini mungkin merasakan mereka dapat melakukan perkara yang sama dengan remaja yang lebih tua, termasuk kenakalan. Dan kesan negatif seks awal dapat bertahan hingga remaja dan hingga dewasa awal.

Ketika responden yang sama disurvei lagi pada tahun 2002 - ketika kebanyakan berusia antara 18 dan 26 tahun - hasilnya menunjukkan bahawa usia pada seks pertama masih dikaitkan dengan kenakalan.

Seks pada usia muda boleh mempengaruhi perkembangan otak

Waktu kejadian hidup, seperti aktiviti seksual, boleh membawa akibat besar bagi orang muda, terutama ketika kejadian tersebut terjadi sebelum waktunya.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa seks pada awal remaja boleh mempengaruhi mood dan perkembangan otak yang berterusan hingga dewasa, kemungkinan besar kerana aktiviti berlaku semasa sistem saraf masih berkembang.

Para saintis Ohio State menggunakan hamster, yang memiliki kemiripan fisiologis dengan manusia, untuk mengkaji secara khusus bagaimana tubuh bertindak balas terhadap aktiviti seksual pada awal kehidupan untuk memberikan maklumat yang mungkin berlaku untuk memahami perkembangan seksual manusia.

"Ada titik waktu dalam perkembangan sistem saraf ketika keadaan berubah dengan sangat cepat, dan sebahagian dari perubahan itu adalah persiapan untuk tingkah laku pembiakan dan fisiologi orang dewasa," kata pengarang bersama Zachary Weil. "Ada kemungkinan pengalaman dan isyarat persekitaran dapat memperkuatkan kesannya jika terjadi sebelum sistem saraf terbangun secara permanen pada tahap dewasa."

Para penyelidik memasangkan hamster betina dewasa dengan hamster jantan ketika lelaki berusia 40 hari, setara dengan pertengahan remaja pada manusia. Mereka mendapati bahawa haiwan jantan dengan pengalaman seksual di awal kehidupan kemudian menunjukkan sejumlah tanda-tanda tingkah laku kemurungan, seperti jisim badan yang lebih rendah, tisu pembiakan yang lebih kecil, dan perubahan sel-sel otak daripada hamster yang terdedah kepada seks di kemudian hari. sama sekali tidak melakukan hubungan seks.

Antara perubahan sel haiwan yang diperhatikan adalah tahap ekspresi gen yang lebih tinggi yang berkaitan dengan keradangan pada tisu otak dan struktur sel yang kurang kompleks di kawasan isyarat utama otak. Mereka juga menunjukkan tanda-tanda tindak balas imun yang lebih kuat terhadap ujian kepekaan, menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh mereka berada dalam keadaan kesediaan yang tinggi walaupun tidak ada jangkitan - tanda kemungkinan masalah autoimun.

Gabungan tindak balas fisiologi pada masa dewasa tidak semestinya menyebabkan bahaya, tetapi menunjukkan bahawa aktiviti seksual semasa perkembangan sistem saraf ini dapat ditafsirkan oleh tubuh sebagai tekanan, kata para penyelidik.

"Ada bukti sebelumnya bahawa usia pada awal pengalaman seksual dikaitkan dengan masalah kesihatan mental pada manusia," kata Weil. "Tetapi dengan semua kajian manusia, terdapat sejumlah pemboleh ubah lain yang terlibat, seperti pengawasan ibu bapa dan status sosioekonomi, yang mungkin terlibat dengan kedua usia pada pengalaman pertama dan juga kemurungan."

Namun, para penyelidik mengingatkan bahawa kajian ini tidak boleh digunakan untuk mempromosikan pantang remaja, kerana mereka mencatat bahawa kajian ini dilakukan pada hamster dan tidak ada kepastian bahawa kesimpulan tersebut akan berlaku tepat pada manusia. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memahami kesan seks semasa baligh.

Kajian ini, yang diserahkan pada pertemuan tahunan Society for Neuroscience, belum mendapat tinjauan rakan sebaya untuk penerbitan rasmi dalam jurnal ilmiah.

Urutan umum dari setiap kajian di atas adalah bahawa seks itu sendiri tidak selalu menjadi masalah tingkah laku, tetapi masa permulaan seksual adalah penting untuk dipertimbangkan. Remaja perlu berada pada tahap ketika perkembangan fizikal, emosi, dan mental mereka sepenuhnya matang untuk melakukan hubungan seks.

BACA JUGA:

  • Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Orgasme
  • Bolehkah Anda Menghidap HIV Melalui Seks Oral?
  • Sindrom Hati Patah: Kelainan Jantung Kerana Hati Patah

Recent Posts