Gaya Pembelajaran Auditori, Visual, Kinestetik: Mana yang sesuai untuk anda?

Bagaimana perasaan anda ketika musim peperiksaan tiba? Adakah anda panik mengenai kedatangan beberapa bahan atau slaid tebal yang harus anda fahami hanya dalam beberapa jam? Menggunakan gaya pembelajaran yang sesuai, dapat membantu menyelesaikan masalah anda. Mengetahui gaya pembelajaran yang sesuai untuk anda tidak bermaksud mengehadkan kemampuan anda, ini cenderung untuk membantu anda belajar dengan lebih berkesan dan cekap.

Apakah model gaya pembelajaran VAK?

Model gaya pembelajaran VAK adalah model yang dikembangkan oleh ahli psikologi pada tahun 1920-an, dengan menggunakan pendekatan yang menggunakan reseptor rangsangan utama di otak anda, iaitu visual, pendengaran dan kinestetik. Berdasarkan model ini, umumnya seseorang mempunyai satu gaya pembelajaran yang paling sesuai untuknya, sehingga gaya pembelajaran akan menjadi yang paling dominan yang anda gunakan. Tetapi dalam aplikasinya, gabungan beberapa gaya pembelajaran sering dijumpai.

Gaya pembelajaran visual

Pelajar dengan pendekatan visual, akan mempelajari bahan dengan bergantung pada penglihatan dan imaginasi mereka. Sekiranya anda pengguna pendekatan ini, anda mungkin cenderung menulis semula bahan yang anda temukan dalam bahasa anda sendiri atau kadang-kadang menggunakan grafik, rajah, atau gambar. Biasanya anda juga mudah mengingati jalan baru yang telah anda ambil dan mengenali wajah baru.

Pelajar dengan pendekatan visual juga cenderung memilih untuk mengambil nota kecil untuk membantunya belajar.

Gaya pembelajaran auditori

Pelajar yang menggunakan pendekatan pendengaran, cenderung lebih mudah memahami bahan yang membantu deria pendengaran. Sekiranya anda pengguna pendekatan ini, tanpa menyedarinya, anda mungkin sering menghafal bahan dengan mengeluarkan suara, atau bahkan mempelajari bahan dengan mendengar suara guru ketika memberikan bahan tersebut, yang telah anda rakam sebelumnya. Biasanya anda juga akan lebih senang berbincang dengan orang lain.

Gaya pembelajaran kinestetik

Pelajar dengan pendekatan kinestetik biasanya akan merangsang kemampuan untuk memahami dalam dirinya dengan pergerakan atau sentuhan. Sekiranya anda seorang yang mempunyai pendekatan pembelajaran ini, anda mungkin bertanya kepada rakan anda, jika anda sering bercakap dengannya dengan penampilan pergerakan badan. Keadaan ini sering berlaku pada seseorang yang mempunyai jenis pembelajaran kinestetik.

Gaya pembelajaran anda yang mana?

Dalam membantu anda mengetahui pendekatan pembelajaran anda, ada beberapa soalan yang mungkin anda ingin tanyakan kepada diri anda seperti:

  • Sekiranya suatu malam anda tersesat di sebuah bandar, bagaimana anda akan menemui jalan pulang? Adakah anda akan menggunakan peta (visual), bertanya kepada seseorang (pendengaran), atau terus berjalan sehingga anda menjumpai seseorang atau sesuatu yang dapat menolong anda (kinestetik)?
  • Apa gaya anda dalam membuat persembahan? Adakah anda cenderung menggunakan carta dan gambar (visual)? Adakah anda lebih menekankan pada kata-kata yang anda gunakan (pendengaran)? Atau adakah anda cenderung untuk memasukkan peserta (kinestetik)?

Recent Posts