Ubat Gigi untuk Gigi Sensitif, Bagaimana Memilihnya?

Adakah anda sering merasa sakit selepas makan atau minum minuman sejuk? Mungkin gigi anda sensitif. Agar tidak menjadi lebih teruk, mulai sekarang gunakan ubat gigi yang sesuai. Tidak perlu keliru, ini adalah cara mudah untuk memilih produk ubat gigi (ubat gigi) yang tepat untuk pemilik gigi sensitif.

Mengapa gigi sensitif?

Tidak semua orang mempunyai gigi sensitif. Ketua Bahagian Institusi Kesihatan, Kesejahteraan dan Profesional Yayasan Unilever Indonesia, drg. Ratu Mirah Afifah GCClinDent., MDSc., Menyatakan bahawa gigi sensitif biasanya disebabkan oleh dentin yang terdedah (lapisan di bawah enamel gigi).

"Terdapat dua penyebab utama dentin terdedah, yang pertama adalah kemelesetan atau penurunan gusi yang berlaku kerana penyakit gusi dan cara menggosok gigi yang salah ditambah dengan sikat gigi yang tidak betul. Yang kedua adalah hakisan lapisan enamel akibat hakisan akibat penggunaan makanan dan minuman berasid, ”kata drg. Ratu Mirah ketika ditemui pada acara Forum Pakar Pergigian 2019 di Grha Unilever, BSD, Isnin (8/4).

Sekiranya kemelesetan gusi dan hakisan enamel berlaku akibat perkara di atas, dentin akan terbuka secara automatik. Dentin adalah bahagian gigi yang berlubang dan bersambung dengan saraf gigi. Rangsangan luar yang memukul dentin menjadikan gigi lebih sensitif.

Oleh itu, ciri utama gigi sensitif adalah rasa sakit yang muncul secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh sementara atau bahkan kronik, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Sensasi ini timbul terutamanya ketika gigi menerima rangsangan sejuk, panas, dan asid dari makanan dan minuman yang anda makan.

Penting bagi pemilik gigi sensitif untuk menggunakan ubat gigi khas

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2013, sebanyak 26% dari seluruh penduduk di Indonesia mengalami masalah kesehatan gigi dan mulut. Penyakit gigi dan mulut juga berada di kedudukan ke-6 dalam senarai masalah kesihatan yang diadukan oleh masyarakat Indonesia.

Yang paling penting, tahukah anda bahawa masalah kesihatan gigi dan mulut ini berada di kedudukan ke-4 dari segi penyakit yang paling mahal untuk dirawat?

Oleh itu, pemilik gigi sensitif mesti segera mengambil tindakan mengatasi masalah sakit gigi, jangan biarkan ia berlarutan sehingga keadaannya sudah teruk.

Terdapat banyak sebab mengapa anda tidak boleh mengabaikan gigi sensitif. Kesakitan pada gigi tidak dapat sembuh dengan sendirinya. Ia akan terus kembali jika tidak dirawat.

Selain dapat mengganggu aktiviti anda, menjaga gigi yang sensitif adalah penting untuk mengelakkan dentin yang sensitif atau gigi yang sangat sensitif.

Sekiranya anda hipersensitif, apalagi makanan, ketika mulut anda terbuka dan terdedah kepada angin, itu boleh menjadi sangat menyakitkan dan menyakitkan.

Sebelum terlambat, rawat gigi sensitif anda dengan sebaik mungkin. Langkah pertama yang boleh anda lakukan ialah mengganti ubat gigi dengan ubat gigi khas untuk gigi sensitif.

Apakah perbezaan antara ubat gigi biasa dan ubat gigi untuk gigi sensitif?

Tidak seperti ubat gigi biasa, ubat gigi untuk gigi sensitif mengandungi pelbagai bahan untuk mengurangkan kepekaan gigi, seperti kalium nitrat atau strontium klorida.

Cara ubat gigi berfungsi untuk gigi sensitif adalah melindungi sistem saraf di dalam gigi daripada makanan dan minuman yang masuk ke mulut, sambil menyekat isyarat sakit.

Sudah tentu ubat gigi ini untuk gigi sensitif tidak boleh digunakan sekali sahaja. Untuk benar-benar bebas dari gigi sensitif dan mengelakkan rasa kesemutan ketika makan makanan sejuk atau manis, anda mesti menggosok gigi dengan ubat gigi khas untuk gigi sensitif setiap hari.

Cara memilih ubat gigi untuk gigi sensitif

Jangan menyamakan penjagaan gigi yang sensitif dan yang tidak terutama dalam memilih ubat gigi. Cuba pilih ubat gigi atau ubat gigi untuk gigi sensitif. Sebelum membeli, pastikan produk yang anda beli mengandungi tiga bahan utama berikut:

1. Kalium sitrat

Kalium sitrat (kalium sitrat) adalah salah satu bahan penting yang perlu ada dalam ubat gigi untuk gigi sensitif. Bertemu pada acara ini yang disampaikan oleh Pepsodent, drg. Mirah menyatakan bahawa Potassium Citrate dapat menghilangkan rasa sakit hanya dalam 30 saat.

Ion kalium ini bertindak dengan menyekat sinaps antara sel saraf sehingga mengurangkan kegembiraan saraf dan kesakitan di kawasan tersebut.

Pernyataan yang sama juga disebut dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Periodontology. Dalam kajian ini dinyatakan bahawa kalium sitrat, cetylpyridinium klorida, dan natrium fluorida mampu melegakan hipersensitiviti akibat dentin, plak dan gingivitis.

2. Hidroksiapatit

Hidroksiapatit adalah bahan yang juga perlu ada pada ubat gigi atau ubat gigi untuk gigi sensitif. Ini adalah kerana Hidroksiapatit Ia adalah komponen utama tulang dan gigi yang sihat.

Komponen satu ini membantu proses mengingat semula enamel gigi. Ini bermaksud bahawa bahan ini mampu memulihkan mineral gigi yang dilepaskan atau rosak akibat hakisan asid yang merupakan penyebab utama gigi sensitif.

Bukan hanya itu, bahan ini juga dapat mengembalikan mineral ke enamel, gigi anda akan dilindungi sepenuhnya.

3. Zink sitrat

Dengan penggunaan tetap dan berterusan, sitrat zink terbukti dapat melegakan penyakit gusi seperti radang gusi atau radang pada gusi yang gejalanya ialah gusi berdarah. Untuk itu, pastikan ubat gigi untuk gigi sensitif yang anda beli juga mengandungi sitrat zink.

Untuk memastikan ketiga-tiga ramuan ini terdapat dalam produk yang anda pilih, baca label pembungkusan sebelum membelinya.

Gunakan berus dengan bulu lembut

Selain ubat gigi, pemilihan berus gigi tidak boleh diabaikan untuk gigi sensitif. Gunakan berus gigi dengan bulu lembut sehingga tidak mudah merosakkan gusi anda. Selain itu, beli berus gigi mengikut ukuran mulut anda, tidak terlalu besar atau terlalu kecil.

Setelah memilih berus terbaik dan ubat gigi yang betul, pastikan anda menggosok gigi dengan cara yang betul. Menurut drg. Ratu Mirah, masih banyak orang yang menggosok gigi dengan cara yang salah.

"Untuk gigi atas, memberus gigi harus dari atas ke bawah. Sebaliknya, untuk gigi bawah, sikat dari bawah ke atas. Jadi, jangan sapu berulang-ulang kerana kaedah ini menjadikan gusi terdedah kepada kecederaan, "kata drg. Ratu Mirah, masih bersama pasukan.

Di samping itu, drg. Ratu Mirah juga menasihati anda untuk menggosok gigi ke bahagian terdalam.

Sekiranya terdapat bahagian yang tidak disikat, plak akan terkumpul secara automatik. Penumpukan plak boleh menyebabkan penyakit gusi, yang menyebabkan gusi menjadi rosak dan akhirnya menjadi terlalu sensitif.

Anda harus melakukan semua rawatan ini setiap hari sehingga anda tidak perlu lagi risau tentang gigi sensitif.

Recent Posts