5 Manfaat Kesihatan Jagung yang Anda Suka Abaikan

Selain beras, jagung adalah salah satu makanan pokok bagi masyarakat Indonesia. Makanan yang sedap ini boleh dihidangkan dalam pelbagai bentuk yang diproses. Sama ada direbus, dibakar, atau dicampurkan dengan makanan lain untuk dijadikan lauk atau makanan ringan. Bukan hanya mengisi perut anda, ternyata kandungan nutrien jagung cukup banyak sehingga memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh. Ingin tahu apa faedah dan kandungan nutrisi? Inilah ulasan penuh.

Kandungan pemakanan jagung

Kuning manis dan gurih yang mempunyai nama Latin Zea mays Ini sebenarnya milik buah kerana dihasilkan melalui proses persenyawaan. Anda boleh menggunakan jagung dalam bentuk buahnya secara langsung, atau dalam bentuk lain, seperti minyak jagung atau tepung jagung.

Jagung digunakan sebagai makanan ruji, kerana kandungan karbohidrat di dalamnya dapat memberikan tenaga kepada tubuh untuk melakukan aktiviti. Selain itu, kandungan nutrien lain dalam jagung juga memberikan banyak manfaat kesihatan. '

Dalam 100 gram jagung mentah, terdapat pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh, termasuk:

 • Protein: 5.1 gram.
 • Lemak: 0.7 gram.
 • Karbohidrat: 31.5 gram.
 • Serat: 1.3 gram.
 • Kalsium: 6 mg.
 • Fosforus: 122 mg.
 • Besi: 1.1 mg.
 • Natrium: 5 mg.
 • Kalium: 33.6 mg.
 • Tembaga: 0.13 mg.
 • Zink: 0.9 mg.
 • Beta karotena: 113 mcg.
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.24 mg.
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.10 mg.
 • Niacin (Vitamin B3): 0.8 mg.
 • Vitamin C: 9 mg.

Khasiat jagung untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutrien, berikut adalah pelbagai faedah jagung yang mungkin anda dapat.

1. Menjaga kesihatan mata

Kuning yang manis dan gurih kaya dengan vitamin C dan vitamin B. Vitamin C dalam jagung memberikan manfaat dalam menyokong pembaikan sel, meningkatkan imuniti, dan mempunyai sifat anti-penuaan. Sementara itu, vitamin B berperanan penting dalam pemprosesan tenaga.

Menariknya, walaupun terdengar mengejutkan, jagung adalah sumber antioksidan yang kaya daripada banyak biji-bijian bijirin lain, seperti lutein, zeaxanthin, asid ferulik, dan beta-karoten.

Karotenoid (lutein, beta-karoten, dan zeaxanthin) diketahui menyokong sistem imun dan terbukti sebagai vitamin penting untuk kesihatan mata. Tahap tinggi kedua karotenoid dalam darah sangat berkaitan dengan penurunan risiko degenerasi makula dan katarak.

2. Mengandungi gula yang selamat untuk gula darah

Komposisi pemakanan utama jagung adalah karbohidrat, menjadikannya sesuai untuk makanan ruji. Namun, tidak seperti karbohidrat halus dalam roti atau beras putih yang cepat menguras tenaga, karbohidrat dalam jagung memberikan bekalan tenaga yang stabil dan tahan lama.

Ini kerana karbohidrat yang terkandung dalam jagung adalah karbohidrat kompleks. Selain itu, jagung juga mengandungi serat dan protein. Gabungan ketiga nutrien ini dalam jagung menjadikannya lambat dicerna oleh badan.

Di samping itu, ketiga nutrien ini memberi manfaat untuk mengawal kadar gula dalam darah, kerana serat melambatkan kelajuan tubuh menguraikan karbohidrat (glukosa) untuk dilepaskan ke dalam aliran darah.

Walaupun kandungan gula dalam buah ini tinggi (2 gram per 100 gram), buah ini bukanlah makanan dengan indeks glisemik tinggi. Itulah sebabnya jika anda memakan buah ini secara keseluruhan, ia tidak akan menyebabkan gula darah anda meningkat secara mendadak.

Sebaliknya, makan buah ini secara sederhana telah terbukti berkaitan dengan kawalan gula darah yang lebih baik pada orang yang menghidap diabetes.

3. Melindungi dari risiko penyakit jantung

Antioksidan bermanfaat untuk kesihatan jantung kerana membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Salah satu kajian Sains Makanan dan Kesihatan Manusia, menyebutkan bahawa jagung penting dalam melindungi serta mengurangkan faktor risiko penyakit jantung.

Penyakit jantung dan darah tinggi (tekanan darah tinggi) saling berkaitan. Ini kerana hipertensi adalah faktor risiko penyakit jantung. Tekanan darah tinggi boleh memburukkan lagi prestasi jantung sehingga dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan masalah jantung.

Oleh itu, dengan memakan jagung dan sayur-sayuran jenis lain, anda boleh mendapatkan sifat pelindung jantung dari pelbagai gangguan.

4. Menurunkan risiko barah

Bagi anda yang gemarkan jagung, anda pasti akan memahami sensasi perut penuh yang sangat memuaskan walaupun anda hanya makan satu tongkol. Manfaat jagung yang menjadikan perut kenyang lebih lama berkat kandungan seratnya, yang dapat mencapai sekitar 2 gram per gram.

Sudah diketahui umum bahawa serat adalah salah satu nutrien utama untuk mengekalkan sistem pencernaan. Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa jagung dapat menyokong pertumbuhan bakteria mesra di usus besar dan bakteria mengubahnya menjadi asid lemak rantai pendek, atau SCFA.

SCFA dapat membantu menurunkan risiko anda untuk banyak gangguan pencernaan, termasuk risiko barah usus besar. Manfaat jagung untuk sistem pencernaan mungkin juga berasal dari sifat bebas gluten.

Penggunaan gluten dikaitkan dengan pelbagai gejala negatif, termasuk kembung perut, kekejangan, cirit-birit, sembelit, hingga keletihan dan masalah kulit.

Sebenarnya, kesan ini tidak terhad kepada mereka yang menghidap penyakit Celiac atau alergi gluten. Ini menjadikan jagung atau tepung jagung sebagai alternatif yang baik untuk gandum atau makanan yang mengandungi gluten.

Petua untuk makan jagung dengan selamat

Manfaat jagung yang melimpah tentunya sangat disayangkan jika anda mengabaikannya. Sebabnya, selain enak, jagung adalah makanan yang agak mudah diproses. Anda boleh memproses jagung hanya dengan mendidihnya, menambahkan susu dan keju agar lebih manis, atau menjadikannya jagung panggang yang enak dan enak.

Walau bagaimanapun, pengambilan jagung tidak boleh berlebihan. Anda masih perlu menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran lain sebagai menu makanan dan makanan ringan setiap hari. Tidak cukup bergantung pada jagung sahaja untuk memenuhi keperluan nutrisi badan.

Jagung segar, kaya dengan nutrien. Sekiranya stok jagung mencukupi, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk. Suhu sejuk dapat melambatkan proses kimia yang menyebabkan jagung kehilangan kemanisannya. Jagung ini boleh bertahan dan tetap enak untuk anda konsumsi selama 3 hingga 5 hari di dalam peti sejuk.

Recent Posts