4 Cadangan Minuman Sihat untuk Jantung Anda •

Ingin memiliki jantung yang sihat dan mengelakkan penyakit jantung? Jangan risau, ada banyak cara untuk menjaga kesihatan jantung anda, termasuk memperhatikan pilihan minuman yang anda konsumsi setiap hari. ? Mari kita lihat beberapa cadangan minuman sihat jantung berikut.

Pilihan minuman sihat untuk jantung

Hati anda bertugas setiap hari untuk mengepam darah. Darah ini mengandungi oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh setiap sel dalam badan anda. Oleh itu, penting bagi anda untuk menjaga jantung yang sihat kerana organ ini bertanggungjawab untuk kelangsungan hidup anda.

Nah, bagaimana menjaga kesihatan jantung anda, anda boleh melakukan perkara-perkara sederhana, iaitu memilih minuman yang sihat, seperti:

1. Air

Selain darah, sel-sel badan juga memerlukan air untuk berfungsi dengan normal, termasuk jantung anda. Menjaga badan sentiasa terhidrat membantu jantung bekerja dengan lebih mudah dalam mengepam darah melalui saluran darah ke otot.

Sebaliknya, jika anda mengalami dehidrasi, jantung anda akan bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Itulah sebabnya, air adalah pilihan pertama minuman sihat jantung.

Setiap orang mempunyai keperluan cecair yang berbeza, tetapi anda harus minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Namun, anda mungkin memerlukan lebih banyak air, misalnya ketika melakukan aktiviti berat, berada di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama, hamil dan menyusui, atau menjalani rawatan untuk penyakit tertentu.

2. Susu dan yogurt

Menurut Harvard Health Publishing, susu dan yogurt boleh menjadi pilihan minuman yang menyihatkan hati. Pengambilan produk tenusu secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Bukan hanya tulang yang sihat, susu dan yogurt yang mengandungi vitamin D, vitamin K, kalsium, dan nutrien lain yang dianggap penting untuk kesihatan jantung kerana ia membantu mengekalkan tekanan darah normal dan mengekalkan fungsi otot dan saraf.

Namun, pilihan susu dan yogurt anda juga perlu diberi perhatian. Sebabnya, banyak produk tenusu di pasaran mengandungi lemak tinggi atau gula. Sekiranya anda ingin mengekalkan jantung yang sihat, lebih baik memilih produk tenusu rendah lemak.

3. Jus buah dan sayur

Buah-buahan dan sayur-sayuran dapat menjaga kesihatan jantung kerana kaya dengan vitamin dan mineral. Kandungan vitamin C dan sebatian antioksidan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mencegah keradangan saluran darah di jantung.

Selain anda menikmatinya secara langsung, anda juga boleh menyajikannya dalam bentuk jus. Baiklah, jus ini boleh menjadi minuman pilihan untuk membantu menjaga kesihatan jantung.

Pilihan buah dan sayur yang kaya dengan antioksidan yang baik untuk jantung dan sesuai untuk anda buat jus, termasuk jeruk, strawberi, tomato, dan bayam hijau. Semasa membuat jus, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang masih segar dan basuh hingga bersih dengan air yang mengalir. Untuk menjadikannya lebih enak, anda boleh menambah jus lemon dan madu.

4. Air kelapa

Selain minum air dan susu, anda juga boleh memilih air kelapa sebagai minuman yang menyihatkan hati. Air kelapa mengandungi kalium yang dapat membantu menjaga tekanan darah dan degup jantung normal. Mineral ini memastikan kadar natrium (garam) dalam badan tetap normal.

Tekanan darah boleh meningkat tinggi kerana pengambilan natrium (garam) terlalu banyak dan ini dapat meningkatkan risiko hipertensi. Nah, tekanan darah tinggi ini akan memberi tekanan yang besar pada jantung dalam memoma darah. Tugas hati akan menjadi lebih sukar.

Keadaan ini tidak sihat untuk jantung anda. Itulah sebabnya, penghidap hipertensi berisiko tinggi terkena penyakit jantung di kemudian hari.

Namun, anda perlu memahami bahawa air kelapa berbeza dengan ais kelapa, ya. Air kelapa adalah air murni dari kelapa, sementara kepala ais disajikan dengan penambahan gula putih, gula merah, sirup, atau susu pekat manis.

4. Teh

Bukan hanya jus, teh juga termasuk dalam senarai minuman yang menyihatkan jantung. Teruskan belajar Jurnal Eropah Kardiologi Pencegahan menunjukkan bahawa minum secawan teh dua kali sehari secara berkala, dapat mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 20 persen.

Para penyelidik percaya bahawa ini berkait rapat dengan kandungan flavonoid dalam teh hijau dan teh hitam yang dapat mengatasi keradangan, yang merupakan penyebab penyakit jantung. Teh juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan meningkatkan fungsi saluran darah.

Selain meminum minuman sihat untuk jantung, perhatikan juga perkara ini

Manfaat kesihatan untuk jantung bukan hanya berasal dari minuman di atas. Walaupun anda minum minuman ini, tetapi gaya hidup yang anda pakai buruk, ini tidak menjamin bahawa hati anda dilindungi dari pelbagai masalah. Sebabnya, gaya hidup berkait rapat dengan kesihatan jantung.

Supaya anda dapat memperoleh manfaat kesihatan untuk jantung, cubalah juga memperbaiki gaya hidup anda. Lakukan senaman secara berkala dan tetap aktif. Kemudian, hadkan pengambilan makanan yang tinggi garam, lemak, dan gula. Seimbangkan dengan tidur yang cukup dan dapat menguruskan tekanan dengan baik. Jangan lupa, untuk segera berhenti merokok dan tidak berlebihan dalam pengambilan minuman ini.

Recent Posts