Penyebab penyakit bergerak dan petua untuk mencegahnya

Penyakit bergerak bukanlah sesuatu yang baru bagi badan. Ketika melakukan perjalanan dengan kereta, kapal terbang, atau kapal, tidak jarang badan merasa muntah, lemah, dan pening tanpa sebab. Mengapa kadangkala tubuh bertindak balas seperti itu semasa perjalanan? Adakah terdapat cara untuk mencegah mabuk semasa dalam perjalanan? Lihat sebab dan cara mencegahnya di bawah.

Sebab anda mendapat penyakit bergerak

Dari segi fizikal

Penyakit bergerak boleh dialami oleh sesiapa sahaja, kerentanan dialami oleh wanita hamil dan anak-anak ketika melakukan perjalanan ke suatu tempat. Bagi orang yang melakukan perjalanan dengan kapal, pesawat atau bahkan kereta, rasa mual dan pening ini disebut sebagai mabuk atau "penyakit" yang disebabkan oleh pergerakan. Kenapa namanya seperti ini?

Anda lihat, penyakit bergerak disebabkan oleh isyarat bercampur yang dihantar ke otak oleh mata dan telinga dalam. Namun, pada hakikatnya ketika kita berada di dalam kenderaan yang bergerak, tubuh anda pasti dalam keadaan duduk atau masih di tempat, tetapi mata dan telinga anda melihat-lihat selama perjalanan. Ini dipanggil mabuk, kerana penglihatan dan pendengaran anda bergerak, tetapi badan anda sebenarnya tidak bergerak.

Kemudian, untuk badan yang tidak biasa dengan ini, otak akan menghantar isyarat ke badan. Bahagian otak yang disebut thalamus akan mencari maklumat apa yang salah dari badan anda. Setelah membuat kesimpulan dari badan anda, biasanya berakhir dengan kesimpulan bahawa badan anda diracun. Jadi otak anda akan bertindak balas untuk membuang toksin dalam badan dengan muntah atau sekurang-kurangnya menghantar reaksi mual dan pening.

Dari sisi kenderaan

Keadaan penyakit bergerak ini juga dicetuskan atau diperburuk oleh bau yang menyakitkan dan tidak menyenangkan seperti asap rokok dan penghilang bau kenderaan. Kerana semasa perjalanan anda tidak dapat bergerak atau mengelak, maka badan yang terdedah kepada bau akan bertindak balas untuk menolak. Reaksi badan biasanya dilakukan dengan menyebabkan rasa mual dan pening.

Kekurangan tahap oksigen dan tahap tinggi karbon dioksida di dalam kenderaan, serta sistem penggantungan kenderaan yang tidak baik dan jalan yang tidak rata juga berpengaruh terhadap penyakit bergerak yang anda alami.

Faktor risiko lain yang membuat anda sakit perut boleh berlaku kerana ketakutan dan kegelisahan semasa perjalanan. Pengudaraan perjalanan yang lemah dan bahkan ketidakupayaan anda untuk melihat keadaan di luar tingkap kenderaan yang anda lalui.

Petua untuk mencegah penyakit bergerak

1. Makan sebelum melancong

Mual semasa dalam perjalanan juga disebabkan oleh perut kosong. Perut akan meningkatkan asid perut sehingga naik ke bahagian atas dan menyebabkan loya. Terutama jika sebelum ini anda mempunyai sejarah kesihatan gastrik yang buruk. Oleh itu, cubalah makan 1-1,5 jam sebelum memulakan perjalanan. Elakkan juga makanan berminyak, makanan pedas, dan minuman ringan yang akan memburukkan lagi loya dan pening dalam perjalanan

2. Pengambilan ubat sakit bergerak

Ini adalah yang paling selamat dan paling mudah dilakukan. Ubat anti-mabuk ini biasanya apabila diminum akan menyebabkan rasa mengantuk yang mendalam. Mata dan telinga anda secara automatik akan "merehatkan" sensor dan mengelakkan loya dalam perjalanan.

3. Elakkan bermain alat atau membaca buku, jangan lupa berehat sebentar

Main alat atau membaca buku semasa dalam perjalanan hanya akan membuat mata, telinga, dan otak anda keliru dalam mencerna maklumat. Dengan melakukan aktiviti ini, anda hanya akan meningkatkan risiko mual dan pening. Jangan lupa merehatkan badan anda. Sekiranya anda mengantuk dan letih, jangan paksa diri anda untuk tetap terjaga, biarkan badan anda berehat sehingga boleh segar kembali semasa perjalanan.

Recent Posts