Apa itu DHA dan EPA dan seberapa baiknya untuk kanak-kanak?

Omega-3 adalah nutrien yang diketahui oleh semua orang. Omega-3 mempunyai banyak jenis yang boleh berasal dari makanan tambahan seperti minyak ikan dan minyak rami. Dua jenis Omega-3 yang biasa adalah DHA dan EPA. Untuk memahaminya dengan lebih jelas, baca artikel ini.

Apa itu DHA?

DHA adalah singkatan dari asid docosahexaenoic, asid lemak yang tergolong dalam kumpulan Omega-3. Komposisi otak terdiri daripada lemak yang kira-kira seperempat dihasilkan oleh DHA. Semasa menganalisis struktur otak, saintis mendapati bahawa DHA adalah sebahagian daripada struktur membran neuron.

DHA memainkan peranan yang sangat besar dalam masalah kelabu di otak (kecerdasan) dan di retina (penglihatan total mata). DHA membina kepekaan neuron, yang membantu menyampaikan maklumat dengan cepat dan tepat. Asid lemak omega-3 membantu dalam pembentukan neuron dan pengangkut glukosa. Ia adalah nutrien utama yang membantu otak berfungsi.

DHA juga penting untuk perkembangan fungsi mata dan sistem saraf yang betul. Kajian haiwan mendapati bahawa DHA banyak terdapat dalam sistem saraf, misalnya di retina mata dan otak.

Kanak-kanak awal yang kekurangan DHA akan mempunyai indeks kecerdasan yang rendah. Satu kajian di Amerika Syarikat yang memantau kanak-kanak dari usia bayi hingga usia 8-9 tahun mendapati bahawa bayi yang diberi ASI dan mendapat DHA yang mencukupi secara statistik 8.3 mata lebih tinggi daripada bayi yang diberi susu lembu dan tidak mendapat DHA yang mencukupi.

Apa itu EPA?

EPA bermaksud asid eicosapentaenoic, salah satu asid lemak Omega-3 yang juga disebut "pembersih darah". Para saintis mendapati bahawa kesan utama EPA adalah membantu pengeluaran prostaglandin dalam darah. Prostaglandin jenis ini menghalang pengumpulan platelet, yang mengurangkan dan mencegah trombosis. Prostaglandin ini juga mengurangi kolesterol dan trigliserida dalam darah, dan mengurangi kelikatan darah.

EPA juga mengurangkan risiko aterosklerosis. Oleh itu, EPA mempunyai kesan positif dalam pencegahan dan rawatan penyakit jantung aterosklerotik.

Kepentingan suplemen DHA dan EPA

Memberi suplemen DHA untuk jangka masa panjang sangat bermanfaat untuk perkembangan bayi. Namun, kenyataannya, kanak-kanak di banyak negara di seluruh dunia mendapat suplemen DHA setiap hari pada tahap yang jauh lebih rendah daripada yang disyorkan.

Cadangan FAO, WHO (2010):

  • DHA untuk kanak-kanak 6-24 bulan: 10-12 mg / kg
  • Wanita hamil dan menyusui: 200 mg / hari

Cadangan terkini untuk jumlah jumlah DHA harian oleh ANSES — Agensi Keselamatan Makanan Perancis (2010):

  • Kanak-kanak berumur 0-6 bulan: 0.32% daripada jumlah asid lemak
  • Kanak-kanak 6-12 bulan: 70 mg / hari
  • Kanak-kanak 1 hingga 3 tahun: 70 mg / hari
  • Kanak-kanak berumur 3-9 tahun: 125 mg / hari
  • Wanita hamil dan menyusui: 250 mg / hari

Dari maklumat ini, anda mendapat idea asas tentang bagaimana menjaga anak anda dengan lebih baik.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found