Pelbagai Ubat Herba atau Tradisional untuk Kanser Otak -

Selain perubatan, rawatan untuk barah otak juga dapat dibantu dengan cara semula jadi, seperti perubatan tradisional atau herba. Jadi, adakah benar ubat-ubatan herba tertentu dapat mengatasi barah otak? Apakah ubat-ubatan ini dan adakah cara semula jadi lain yang dapat membantu merawat barah otak?

Ubat herba yang dapat membantu merawat barah otak

Ubat herba adalah sejenis ubat yang terbuat dari tanaman, baik itu akar, biji, daun, bunga, atau buah. Secara amnya, anda boleh mendapatkan ubat-ubatan ini dalam bentuk kapsul, teh, minyak, dan sebagainya.

Ramai orang berpendapat bahawa ubat-ubatan herba atau tradisional selamat untuk dimakan kerana ramuan semula jadi ini. Namun, pada kenyataannya, jenis ubat ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius jika diambil secara sembarangan.

Sebabnya, ubat-ubatan herba boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk atau mengganggu kerja rawatan barah otak yang sedang dijalankan. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat tradisional ini.

Perlu juga ditekankan bahawa tidak ada satu pun ubat tradisional atau cara semula jadi yang dapat menyembuhkan barah otak sepenuhnya. Rawatan ini secara amnya hanya membantu meningkatkan kualiti hidup, salah satunya adalah dengan menghilangkan gejala barah otak atau mengatasi kesan sampingan rawatan yang mungkin muncul.

Oleh itu, ubat tradisional ini tidak dapat dijadikan rawatan utama dalam mengatasi barah otak. Berikut adalah senarai ubat herba yang boleh anda gunakan untuk membantu merawat penyakit ini:

1. Indigofera

Tanaman Indigofera atau dengan nama Latin Indigofera tinctoria adalah tumbuhan tropika yang telah terkenal di pelbagai pelosok negara. Jenis tanaman ini mengandungi sebatian indirubin, yang sering digunakan sebagai bahan aktif dalam perubatan herba Cina dan sering digunakan untuk merawat leukemia myeloid kronik.

Di Indonesia, indigofera juga sering dijumpai dan beberapa orang menyebutnya dengan nama lain, seperti tarum, indigo, atau indigo. Selain digunakan sebagai makanan haiwan, tanaman indigofera juga diketahui memiliki khasiat untuk membantu mengatasi barah otak.

Satu kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Pusat Kanser Komprehensif Ohio State University mendapati bahawa sebatian indirubin di tumbuhan indigofera dapat menyekat penghijrahan sel glioblastoma (sejenis tumor otak malignan), mencegah penyebarannya ke kawasan otak yang lain, dan mencegah penghijrahan sel endotel di otak.membentuk saluran darah baru yang perlu ditumbuhkan tumor.

Dengan kemampuan ini, indirubin dipercayai dapat meningkatkan jangka hayat pada pesakit glioblastoma. Oleh itu, ubat tradisional ini boleh menjadi pilihan bagi anda untuk membantu mengatasi barah otak anda, terutamanya jenis glioblastoma.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mendapatkan faedah menggunakan ubat semula jadi ini.

2. Boswellia

Boswellia atau dengan nama Latin Boswellia serrata adalah salah satu spesies tumbuhan yang paling banyak terdapat di India, Timur Tengah dan Afrika Utara. Jenis tanaman ini sering digunakan sebagai makanan tambahan untuk meningkatkan kesihatan sendi.

Bukan hanya itu, tumbuhan ini juga dapat dijadikan ubat tradisional untuk barah otak. Berdasarkan kajian yang diterbitkan Jurnal sains bedah saraf Pada tahun 2019, asid boswellic di kilang boswellia dapat mengurangkan pembengkakan otak pada orang dengan glioblastoma, yang merupakan kesan sampingan dari rawatan radioterapi dan kemoterapi.

Oleh itu, penghidap glioblastoma dapat mengurangkan penggunaan ubat steroid, salah satunya adalah dexamethasone, untuk mengurangkan pembengkakan, sehingga dapat meminimumkan kesan sampingan ubat ini.

3. Kunyit

Kurkumin sebatian yang terdapat dalam rimpang kunyit dikatakan sebagai salah satu ubat herba untuk membantu merawat barah otak. Dari kajian yang diterbitkan oleh Perubatan Oksidatif dan Umur Selular, Curcumin dalam rimpang kunyit mempunyai sifat antioksidan, anti-radang, dan antiproliferatif, sehingga dapat mengobati tumor otak, termasuk glioblastoma.

Sebatian ini juga dipercayai dapat meningkatkan keberkesanan rawatan kemoterapi yang dijalankan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanan ubat ini.

Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga jenis tanaman ini, terdapat beberapa ubat herba lain yang boleh menjadi pilihan untuk anda membantu merawat barah otak, seperti ekstrak manggis, dong quai (sejenis ginseng dari China), tanaman brotowali (guduchi), dan beberapa yang lain. Namun, keberkesanan ubat herba ini masih perlu diuji lagi.

Cara semula jadi yang dapat membantu mengatasi barah otak

Selain perubatan herba, penghidap barah otak sering menggunakan pelbagai cara semula jadi untuk membantu mengatasi penyakit mereka. Walau bagaimanapun, cara semula jadi ini bukanlah rawatan utama untuk barah otak.

Ubat semula jadi yang diluluskan oleh doktor dapat membantu mengawal kesan sampingan yang timbul daripada rawatan perubatan atau hanya meningkatkan kesihatan mental dan fizikal semasa dimasukkan ke hospital. Berikut adalah beberapa ubat barah otak semula jadi yang boleh anda pilih:

1. Akupunktur

Akupunktur dilakukan dengan memasukkan jarum steril yang sangat halus ke dalam kulit di pelbagai titik badan. Prosedur ini dipercayai dapat melegakan pelbagai gejala barah otak dan kesan sampingan rawatan penyakit ini, seperti sakit, mual, mulut kering, keletihan, sesak nafas, dan kepanasan panas atau sensasi terbakar.

2. Aromaterapi

Aromaterapi menggunakan minyak pati sebagai ubat semula jadi untuk membantu merawat barah otak. Minyak ini boleh disapukan terus ke kulit semasa mengurut, ditambahkan ke mandi air suam, atau dicampurkan dengan air peresap untuk menyedut aroma.

Kaedah semula jadi ini dipercayai dapat membantu mengawal kesakitan, kegelisahan berlebihan, kemurungan, tekanan, dan keletihan semasa rawatan barah otak. Berunding dengan doktor anda mengenai aromaterapi yang betul.

3. Terapi urut dan refleksologi

Anda mungkin sering melakukan urutan untuk membantu mengatasi keletihan setelah seharian beraktiviti. Nampaknya, perkara yang sama juga dapat membantu penghidap barah otak dalam mengatasi penyakit ini.

Terapi urut dan refleksologi dipercayai dapat membantu mengawal kesakitan, kekejangan otot, sesak nafas, dan tekanan atau kegelisahan yang berlebihan, yang mungkin timbul semasa rawatan di hospital. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis terapi atau ubat semula jadi yang dapat membantu anda menangani barah otak.

Recent Posts