8 Gejala Penyakit Berbahaya yang Sering Anda Abaikan •

Mungkin anda pernah atau bahkan sering merasakan pelbagai gejala seperti sakit di dada, penurunan berat badan secara tiba-tiba, dan gejala lain. Gejala ini kadangkala anda terasa sesekali dan datang dan pergi, tetapi anda tidak pernah mengabaikannya kerana dianggap tidak penting. Walaupun gejala ini boleh menjadi gejala penyakit, tetapi kerana anda tidak menyedarinya, gejala ini akan bertambah buruk dan menjadikan penyakit anda semakin teruk. Apakah gejala penyakit berbahaya yang sering diabaikan?

1. Sakit dada

Sekiranya anda mengalami sakit dada, merasa sesak, dan tertekan walaupun hanya sebentar, jangan memandang rendah, kerana itu boleh menjadi tanda penyakit jantung. Kemungkinan lain adalah adanya gangguan sistem pencernaan seperti GERD, iaitu, kenaikan asid perut ke kerongkong dari perut. Gangguan ini tidak mengancam nyawa tetapi merangkumi penyakit kronik yang dapat dialami dalam jangka masa yang lama.

2. Kesukaran bernafas atau sesak nafas

Sesak nafas semasa keadaan normal - bukan semasa bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat - boleh disebabkan oleh sesuatu yang menyekat saluran udara. Keadaan ini biasanya berlaku jika anda menghidap asma, bronkitis kronik, dan radang paru-paru. Malah sesak nafas juga boleh menjadi gejala penyakit jantung dan saluran darah.

3. Mengalami penurunan berat badan yang ketara

Adakah anda pernah mengalami penurunan berat badan ketika anda tidak mengikuti program atau merancang? Penurunan berat badan sebanyak 5% daripada jumlah berat badan sebelumnya selama 6 bulan adalah tanda bahawa terdapat gangguan dalam metabolisme badan. Salah satu penyebab yang dapat menurunkan berat badan adalah barah, diabetes mellitus, gangguan hormon, masalah kelenjar tiroid, dan mengalami kemurungan yang teruk.

4. Semakin gemuk, terutamanya di perut

Adakah seluar anda semakin sempit dan tidak berbaju? Sekiranya demikian, maka anda harus berhati-hati. Ini menunjukkan bahawa anda mengalami kenaikan berat badan dan pengumpulan lemak di perut. Pengumpulan lemak di perut adalah keadaan yang sangat berbahaya dan dapat meningkatkan risiko seseorang untuk penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, dan strok.

5. Kekejangan kaki ketika berjalan atau menaiki tangga

Sebilangan besar orang sering mengalami kekejangan di kaki dan akan hilang dalam beberapa saat sekiranya dia berehat. Tetapi kekejangan kaki yang tidak hilang walaupun selepas berehat boleh menjadi tanda masalah pada arteri kaki kerana penyumbatan saluran darah. Sekiranya kekejangan ini tidak diperiksa lebih jauh, tidak mustahil seseorang akan kehilangan kakinya kerana tisu mati di kaki kerana dia tidak mendapat makanan dari aliran darah.

6. Mempunyai kulit yang sangat kering

Adakah kulit anda selalu kering dan mengelupas sendiri? Sebilangan pakar mengatakan bahawa jika seseorang memiliki kulit yang sangat kering, itu mungkin disebabkan oleh kekurangan nutrien seperti seng atau gangguan kelenjar tiroid. Perkara ini harus dirujuk dengan pakar dermatologi. Biasanya, rawatan yang diberikan adalah makanan tambahan dan losyen .

7. Terdapat perubahan pada payudara wanita

Sekiranya anda tidak menyusu tetapi payudara anda kelihatan tidak normal, seperti mengubah warna permukaan kulit payudara, terdapat benjolan, ketidakselesaan, dan keputihan dari puting, maka anda perlu curiga. Segera berjumpa doktor yang pakar sekiranya anda mengalami perkara ini. Kerana keadaan ini adalah sebahagian daripada gejala barah payudara.

8. Satu bahagian badan bengkak

Sekiranya badan anda terasa bengkak, sama ada di kaki, tangan, atau di tempat lain, segera berjumpa doktor. Bengkak atau peningkatan jisim pada salah satu organ badan boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan ringan hingga teruk, seperti tumor dan barah. sementara bengkak di kaki juga boleh disebabkan oleh penumpukan cecair yang disebut edema. Edema adalah tanda dan gejala penyakit degeneratif, seperti kegagalan jantung dan kegagalan buah pinggang.

Recent Posts