Mewarnai Rambut: Cara Merawat dan Risiko Penggunaannya

Mewarnakan rambut dengan pewarna rambut adalah pilihan untuk mengubah 'suasana' dan kelihatan berbeza. Walaupun membuat anda kelihatan lebih yakin, pewarna rambut mempunyai kesan sampingan. Lihat penjelasan mengenai pewarnaan rambut dan cara merawat rambut berwarna.

Proses mewarnakan rambut dengan pewarna rambut

Setiap helai rambut terdiri daripada dua bahagian, iaitu folikel rambut dan batang rambut. Folikel rambut terletak di akar rambut dan melekat pada setiap rambut di kulit kepala, sementara batang rambut menonjol dari folikel.

Folikel rambut mengandungi sel hidup, tetapi bukan batang rambut. Warna rambut berasal dari pigmen melanin, yang dibuat oleh sel folikel rambut. Apabila pengeluaran melanin menurun atau berhenti, rambut akan berubah menjadi kelabu atau kelabu.

Nah, mewarnakan rambut akan menghilangkan atau menambah warna baru pada batang rambut. Produk pewarna rambut juga boleh berasal dari bahan semula jadi, seperti inai yang diperoleh dari tanaman.

Sementara itu, pewarna sintetik terbahagi kepada dua jenis, iaitu separa kekal dan kekal. Pewarna separa kekal hanya menembusi lapisan paling luar dari batang rambut dan dapat dikeluarkan dengan mencuci rambut.

Sebaliknya, produk pewarna kekal boleh menyebabkan perubahan kimia yang meningkatkan penembusan produk ke rambut. Ia juga secara semula jadi melanin peluntur dan mencipta molekul warna yang terperangkap di batang rambut.

Kesannya, rambut anda akan berubah mengikut warna yang ditawarkan pada pembungkusan produk pewarna rambut. Walaupun kekal, perubahan kimia pada rambut dapat merosakkan rambut dan mengeluarkan melanin dari batang rambut.

Bahaya mewarnakan rambut

Penggunaan produk pewarna rambut berasaskan bahan kimia pasti boleh menyebabkan kesan sampingan pada kesihatan rambut. Rawatan rambut yang boleh dilakukan di salun atau di rumah mengandungi bahan kimia yang juga meresap ke kulit kepala.

Bukan hanya itu, zarah pewarna rambut dapat dihirup dengan mudah ketika mewarnai rambut di salun. Agar anda lebih berhati-hati, berikut adalah beberapa bahan kimia yang biasanya terdapat dalam pewarna rambut dan risiko kepada kesihatan.

  • Para-phenylenediamine (PPD) mencetuskan kerengsaan mata, reaksi alergi, dan bahan penyebab barah (karsinogen).
  • Formaldehid adalah karsinogen dan mencetuskan kerosakan pada janin dalam rahim.
  • Hidrogen peroksida menyebabkan mata menyengat seperti sengatan.
  • Plumbum asetat boleh menyebabkan kerosakan saraf dan merupakan karsinogen.
  • DMDM hidantoin yang mencetuskan masalah dalam sistem ketahanan badan.
  • Amonia beracun, menghakis, dan menyebabkan masalah pernafasan.
  • resorcinol boleh mengganggu hormon badan dan merupakan karsinogen yang berpotensi.

Melihat banyak bahan kimia berbahaya yang terdapat dalam pewarna rambut, ada kemungkinan bahawa pewarnaan rambut dapat menyelamatkan pelbagai masalah kesihatan.

Adakah benar pewarna rambut boleh menyebabkan barah?

Sebilangan dari anda juga mungkin bimbang sama ada anda ingin mewarnai rambut anda atau tidak kerana pewarna rambut dikatakan boleh menyebabkan barah.

Sebenarnya, ini belum terbukti secara saintifik dan salah satu kajian yang mengandungi ini berasal Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik .

Para penyelidik mendapati bahawa pewarna rambut tidak berkaitan dengan barah pundi kencing, leukemia, dan barah payudara. Walau bagaimanapun, pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk mengesahkan perkara ini.

Walaupun begitu, terdapat pelbagai kesan sampingan yang disebabkan oleh pewarna rambut ketika seseorang mengalami keadaan kesihatan tertentu. Sebagai contoh, beberapa kes menunjukkan bahawa wanita hamil yang mewarnakan rambut mereka meningkatkan risiko ketumbuhan pada bayi mereka.

Bolehkah wanita hamil mewarnakan rambut mereka?

Walaupun agak terhad, sebilangan kajian melaporkan bahan kimia yang terdapat pada pewarna rambut separa kekal dan kekal kurang toksik dan selamat digunakan semasa kehamilan.

Bukan hanya itu, hanya sebilangan kecil pewarna rambut yang dapat diserap oleh kulit dan meninggalkan sebilangan kecil pewarna rambut yang memberi kesan pada janin. Itulah sebabnya, sebilangan pakar menganggap bahawa jumlah kecil ini tidak membahayakan kesihatan janin.

Sekiranya anda tidak pasti tentang pewarnaan rambut semasa hamil, terdapat beberapa pilihan lain yang boleh anda pertimbangkan. Contohnya, memohon sorotan pada rambut untuk mengurangkan risiko pewarna menyentuh kulit kepala.

Oleh itu, kulit tidak akan menyerap bahan kimia ke dalam aliran darah. Sekiranya anda masih ragu-ragu, cubalah berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan penyelesaian yang lebih baik.

Bahan semula jadi untuk pewarnaan rambut

Produk pewarna rambut yang terdapat di pasaran mengandungi pelbagai bahan kimia yang boleh mengancam kesihatan. Bagi anda yang risau, tetapi masih mahu mewarnakan rambut anda, jangan risau.

Nasib baik, terdapat pelbagai bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai pewarna rambut yang dianggap lebih selamat. Ada apa-apa?

Jus lemon

Salah satu bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk mewarnai rambut adalah jus lemon. Cairan jernih kekuningan ini dipercayai dapat membantu mengikis pigmen rambut dengan lembut dan menjadikannya lebih cerah.

Sifat pewarna jus lemon kekal. Sebabnya, pigmen pada rambut yang disapukan pada cecair lemon akan hilang. Walau bagaimanapun, anda boleh menghilangkan rambut ringan ini dengan memotongnya.

Kopi

Bagi pemilik rambut beruban mungkin dapat memilih kopi sebagai bahan semula jadi untuk mewarnai rambut. Ini kerana campuran kopi dan perapi yang digunakan pada kepala anda dapat membantu mewarnai rambut anda dengan lebih gelap dan bahkan boleh menutupi uban anda.

Ekstrak anggur hitam

Sekiranya anda ingin memiliki rambut ungu, salah satu bahan semula jadi yang dapat mewujudkan impian itu adalah ekstrak kismis hitam. Ekstrak buah ungu ini juga boleh dicampurkan dengan inai yang dapat menghasilkan rambut coklat hingga hitam.

Walaupun begitu, kedua-dua campuran ini bersifat sementara dan hanya diserap oleh lapisan atas permukaan rambut. Seperti pewarna berasaskan tumbuhan lain, inai boleh mencetuskan risiko masalah kulit kepala, seperti kerengsaan dan sensasi gatal.

Cara merawat rambut berwarna

Merawat rambut berwarna tidak selalu mudah. Sebenarnya, anda kadang-kadang memerlukan rawatan rambut di salun untuk menukar warna sehingga anda mendapat yang sesuai.

Agar masa dan wang tidak disia-siakan, ada beberapa cara untuk merawat rambut berwarna agar selalu sihat, berkilat, dan warnanya tahan lama.

1. Penjagaan rambut secara rutin

Pastikan anda meluangkan masa ke salun setiap 6 minggu untuk merawat akar rambut agar tetap sihat. Ia juga bertujuan untuk menjaga warna rambut agar tetap konsisten dan menjaga kilauan semula jadi.

2. Gunakan syampu untuk rambut berwarna

Terdapat pelbagai jenis produk syampu yang tersedia mengikut jenis rambut dan salah satunya adalah syampu khas untuk rambut berwarna. Kandungan kimia dalam syampu ini cenderung tidak terlalu keras untuk menjaga rambut sihat, bersih, dan berkilau.

3. Gunakan perapi

Selain syampu, penggunaan perapi rambut juga disyorkan untuk merawat rambut berwarna. Anda lihat, mewarnai rambut anda dapat menjadikan rambut anda lebih kering, jadi perapi diperlukan untuk menjaga kelembapan rambut anda.

4. Jangan kerap menukar warna rambut

Semakin kerap anda mewarnakan rambut anda, semakin banyak bahan kimia yang masuk untuk mewujudkan kesan warna yang diingini. Ini tentu saja boleh mencetuskan kerosakan pada rambut kerana terdedah kepada bahan kimia secara berterusan.

Itulah sebabnya, disarankan untuk mewarnai rambut secara berkala agar warnanya tetap konsisten.

Pada dasarnya merawat rambut berwarna sama dengan jenis rambut yang lain. Namun, rambut yang telah diubah menjadi warna semula jadi cenderung lebih kering dan memerlukan perhatian khusus.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa doktor kulit atau pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts