9 Punca Sakit Tumit yang Perlu Anda Ketahui •

Sakit tumit adalah salah satu penyakit kaki yang paling biasa. Kesakitan ini boleh muncul di bahagian belakang, bawah, atau di dalam tulang tumit itu sendiri. Kadang kala, sakit tumit akan hilang dengan sendirinya. Tetapi dalam beberapa kes, sakit tumit dapat bertahan lama dan bertambah buruk, memerlukan rawatan. Sekarang dalam keadaan ini, adalah idea yang baik untuk mengetahui penyebab sakit tumit untuk mengetahui jenis rawatan yang tepat.

Pelbagai penyebab sakit tumit yang perlu anda ketahui

Tumit adalah bahagian tubuh manusia yang terletak di bahagian bawah belakang setiap kaki. Bahagian badan ini dibentuk oleh tulang calcaneus atau juga dikenali sebagai tulang tumit. Calcaneus adalah struktur tulang terbesar di kaki anda.

Bentuknya yang besar menjadikan tulang calcaneus mampu menahan beban yang berat. Walau bagaimanapun, meletakkan terlalu banyak berat badan atau tekanan pada tumit juga dapat menyebabkan gangguan muskuloskeletal, yang umumnya dicirikan oleh rasa sakit.

Kesakitan akibat tekanan berlebihan biasanya tidak disebabkan oleh kecederaan tunggal, seperti keseleo atau jatuh. Namun, ini adalah hasil tekanan atau hentaman berulang pada tumit. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa keadaan yang sering menjadi penyebab sakit tumit:

1. Plantar fasciitis

Plantar fasciitis adalah penyebab sakit tumit yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila fascia plantar, tisu penghubung yang berjalan di sepanjang bahagian bawah kaki, air mata atau peregangan. Akibatnya, tisu menjadi meradang, menyebabkan rasa sakit.

Biasanya, keadaan ini berlaku pada seseorang yang banyak berlari atau melompat, seperti atlet. Di samping itu, orang yang mempunyai berat badan berlebihan juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Bagi penderita fasciitis plantar, rasa sakit biasanya timbul ketika anda bangun dari duduk dan bergerak.

2. Bursitis

Bursitis adalah keradangan bursa (kantung berisi cairan kecil) yang melindungi tulang, tendon, dan otot di sekitar sendi anda. Selain bahu, siku, pinggul, dan lutut, bursitis juga boleh berlaku di bahagian belakang tumit yang boleh menjadi penyebab kesakitan di bahagian badan.

Bursitis tumit biasanya terjadi ketika mengalami tekanan langsung, seperti memakai kasut bertumit sempit atau tinggi, atau gerakan kaki yang berulang-ulang, seperti berlari atau melompat. Kesakitan di tumit boleh disertai dengan bengkak atau kemerahan pada kaki.

3. Kecacatan Haglund (pam pam)

Kecacatan Haglund adalah benjolan atau pembesaran tulang di bahagian belakang tumit. Benjolan ini biasanya muncul kerana keradangan dan kerengsaan kronik di bahagian tulang.

Ini biasanya disebabkan oleh penggunaan kasut yang terlalu ketat atau dengan kasut tumit tinggi. Selain itu, seseorang yang mempunyai lengkungan kaki yang tinggi atau mempunyai tendon Achilles yang ketat juga dapat meningkatkan risiko mengalami kecacatan Haglund.

4. Tendinitis Achilles

Tendinitis Achilles juga sering menyebabkan sakit tumit, terutama pada atlet atau orang yang suka bersenam dengan kuat. Ini adalah keadaan apabila terdapat kecederaan yang berlebihan pada tendon Achilles. Tendon Achilles adalah tisu berserat yang menghubungkan otot betis dengan tulang tumit.

Selain kesakitan, kecederaan pada tendon Achilles juga sering menyebabkan bengkak dan kekakuan di bahagian belakang tumit. Bukan hanya itu, sakit di pergelangan kaki dan betis juga sering muncul.

5. Sindrom terowong tarsal

Sindrom tarsal tunnel berlaku apabila saraf di dalam pergelangan kaki (tibialis posterior) dicubit atau dimampatkan. Biasanya, gangguan ini berlaku kerana ada sesuatu yang menekan pada saraf, seperti spurs tulang, tendon bengkak, urat varikos, dan keadaan perubatan lain.

Akibat tekanan ini, Anda dapat merasakan sakit, kesemutan, dan mati rasa di kawasan pergelangan kaki dan sekitarnya, termasuk tumit.

6. Apophysitis calcaneal

Apophysitis calcaneal adalah penyebab sakit tumit yang paling biasa pada kanak-kanak dan remaja, berumur 8-14 tahun. Ini adalah keadaan apabila terdapat keradangan pada plat pertumbuhan tumit.

Keradangan umumnya timbul akibat tekanan berulang. Contohnya, ketika kanak-kanak berlari banyak atau melompat berulang kali.

7. Fraktur tekanan

Fraktur tekanan adalah sejenis patah tulang atau patah tulang yang disebabkan oleh tekanan berulang. Contohnya, melompat berulang kali atau berlari jarak jauh. Keadaan ini boleh menyebabkan keretakan pada kaki, termasuk kawasan berhampiran tumit.

Patah tulang di kawasan tersebut boleh menyebabkan sakit pada tumit anda. Walau bagaimanapun, patah tekanan juga boleh berlaku kerana tekanan kecil pada tulang yang lemah, seperti dari osteoporosis.

8. Tumit tumit

Fasciitis plantar kronik boleh menyebabkan pembentukan pertumbuhan tulang pada tulang tumit, iaitu tumit tumit.

Klinik Cleveland mengatakan, tidak semua orang dengan tumit tumit akan merasa sakit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tulang punggung ini boleh menjadi penyebab sakit tumit.

9. Neuropati Periferal

Neuropati periferi adalah gangguan yang berlaku apabila saraf dari sistem saraf periferal (bahagian sistem saraf di luar otak dan saraf tunjang) rosak.

Keadaan ini biasanya menyebabkan rasa sakit, mati rasa, dan kelemahan di tangan dan kaki. Ia boleh menjadi akibat kecederaan traumatik, jangkitan, gangguan metabolik dan pendedahan kepada toksin. Salah satu penyebab neuropati yang paling biasa adalah diabetes.

Bagaimana mengatasi sakit tumit?

Cara merawat sakit tumit bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, anda mungkin perlu melakukan latihan khas dan memakai alas tumit pada kasut anda jika plantar fasciitis dan tumit menyebabkan sakit tumit anda. Sementara itu, orang yang mengalami patah tulang mungkin perlu menggunakan pendakap atau tongkat untuk membantu patah tulang sembuh.

Namun, sebahagian besar rawatan untuk sakit tumit adalah tanpa pembedahan. Biasanya, doktor akan memberi anda ubat penghilang rasa sakit NSAID atau mungkin suntikan steroid untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Peranti ortotik, seperti serpihan atau kasut khas juga sering diberikan oleh doktor. Bukan hanya itu, terapi fizikal dan fisioterapi juga sering disyorkan oleh doktor untuk membantu mengurangkan kesakitan dan memulihkan fungsi kerja kaki anda.

Selain kaedah perubatan ini, anda juga dapat membantu mengurangkan sakit tumit dengan meregangkan kaki dari aktiviti yang mencetuskan gejala. Kemudian, anda boleh memampatkan kaki dengan ais untuk mengurangkan bengkak dan sakit di tumit.

Recent Posts