Sabun Bayi Tidak Boleh Digunakan oleh Orang Dewasa, Ini Penjelasan Pakar Dermatologi

Pemilik kulit sensitif harus berhati-hati dalam menggunakan produk penjagaan badan yang betul. Kerana kulit sensitif terdedah kepada keradangan, kekeringan, dan bahkan gatal jika merawatnya secara sembarangan. Mungkin itulah sebabnya kebanyakan orang lebih gemar menggunakan sabun bayi daripada sabun biasa. Menurut mereka, kandungan sabun bayi adalah semula jadi dan lembut, jadi selamat untuk kulit sensitif.

Namun, tahukah anda bahawa sabun bayi sebenarnya tidak berkesan untuk merawat kulit sensitif pada orang dewasa?

Kulit bayi lebih sensitif daripada orang dewasa

Sabun bayi dibuat khas untuk merawat kulit bayi yang lebih sensitif daripada kulit dewasa. Kulit bayi yang kering dan sensitif menjadikan mereka sangat mudah terkena penyakit kulit seperti ruam, gatal-gatal, eksim dan kerengsaan.

Tujuan utama sabun bayi adalah untuk mengekalkan kelembapan semula jadi kulit bayi, menjaga kesihatan kulit, mencegah kegatalan atau alergi, dan memperbaiki tekstur kulit bayi agar lebih lembut dan lebih fleksibel.

Pada pandangan pertama, anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang dewasa tidak boleh menggunakan sabun bayi untuk merawat kulit sensitif. Sebenarnya, tujuan utamanya adalah sama, betul-betul; untuk mengekalkan kelembapan kulit dan mencegah kegatalan.

"Inilah yang orang suka salah tafsirkan. Kami tahu bahawa produk bayi ringan, supaya orang dewasa yang mempunyai masalah kulit mandi dengan sabun bayi kerana tidak mahu membuatnya lebih teruk, "kata Dr. Srie Prihianti Sp.KK, pakar dermatologi pediatrik ketika ditemu ramah oleh pasukan di daerah Mega Kuningan, Isnin (5/11).

Tetapi pada hakikatnya, struktur kulit dewasa sangat berbeza dengan struktur kulit bayi yang asal.

Sabun bayi tidak sesuai untuk kulit dewasa

Doktor Yanti menambah bahawa produk bayi sengaja dirancang ringan untuk memudahkan keadaan kulitnya yang rapuh.

"Berbanding dengan kulit dewasa, kulit bayi jauh lebih tipis sehingga cenderung lebih sensitif terhadap semua perubahan yang terjadi di sekitar mereka," kata dr. Yanti, nama panggilannya.

Ini kerana struktur ikatan sel-sel yang membentuk tisu kulit bayi semasa lahir masih longgar. Akibatnya, sebarang zarah asing di udara sekitar atau bahan kimia dari produk penjagaan badan boleh masuk dan merengsakan kulit dengan mudah. Selain itu, sistem perlindungan kulit bayi juga tidak terbentuk sepenuhnya untuk melawan bahan asing yang masuk.

Walaupun kulit orang dewasa telah melalui pelbagai perubahan besar yang dapat mengubah keadaan semula jadi kulit. Contohnya, kelenjar minyak yang sudah berfungsi dengan baik. Pendedahan kepada tekanan, cahaya matahari, pencemaran dan habuk dari persekitaran luar juga menyumbang kepada "pematangan" struktur kulit manusia dari masa ke masa.

Perbezaan keadaan kulit ini menjadikan formula sabun bayi sebenarnya tidak sesuai dan berkesan untuk digunakan oleh orang dewasa walaupun mereka mempunyai kulit sensitif. Sebabnya, apa yang menjadikan kulit anda sensitif sama sekali berbeza dengan apa yang menyebabkan kulit bayi sensitif.

Selain itu, formula sabun bayi juga dianggap tidak cukup kuat untuk membersihkan kulit orang dewasa yang kerap terdedah kepada debu dan pencemaran.

Jadi, apa jenis sabun yang harus digunakan orang dewasa?

Daripada menggunakan sabun bayi yang tidak semestinya berkesan untuk kulit orang dewasa, gunakan sabun mandi yang mengandungi bahan semula jadi. Cari sabun yang mengandungi lidah buaya. mentega koko, vitamin E, atau chamomile. Bahan semula jadi ini diketahui mempunyai kesan pelembap dan menenangkan pada kulit.

Doktor Yanti juga menasihati pemilik kulit sensitif untuk mengelakkan sabun yang mengandungi bahan antibakteria atau antiseptik kerana ia menjadikan struktur lipid (lemak semula jadi di lapisan atas kulit) juga terangkat. Kesannya, kulit anda menjadi lebih kering.

Pastikan juga anda yang mempunyai kulit sensitif menggunakan sabun tanpa pewangi dan pewarna, tetapi mempunyai tahap pH yang seimbang.

Recent Posts