Bilakah Ketinggian Kanak-kanak Berhenti Berkembang?

Masa remaja adalah tempoh di mana ketinggian dan semua perubahan pada organ seksual dalam tubuh mengalami proses pertumbuhan dan perkembangan. Baik lelaki dan wanita, semuanya akan mengalami tahap ini sebagai titik pertumbuhan puncak, sebelum kemudian memasuki masa dewasa. Walau bagaimanapun, ternyata pertumbuhan antara kanak-kanak perempuan dan lelaki berbeza. Ini dapat dilihat dari postur badan kanak-kanak lelaki yang lebih besar dan lebih tinggi daripada kanak-kanak perempuan. Walaupun begitu, kanak-kanak lelaki juga mengalami masa pertumbuhan berhenti. Sebaiknya ketahui bila ketinggian anak lelaki berhenti tumbuh, sehingga anda dapat memaksimumkan pertumbuhannya.

Bilakah pertumbuhan berhenti pada kanak-kanak lelaki?

Pertumbuhan ketinggian kanak-kanak lelaki berkait rapat dengan akil baligh. Anak lelaki yang telah memasuki usia baligh, biasanya akan mengalami pertumbuhan puncak. Pada masa ini, anak anda akan tumbuh dengan cepat, jadi anda perlu tahu bila dia mengalaminya. Berdasarkan masa baligh, kanak-kanak lelaki dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu:

  • perkembangan pantas (Awal matang), yang akan memulakan akil baligh sekitar usia 11 hingga 12 tahun
  • Perkembangan perlahan (lewat matang), bermula akil baligh sekitar usia 13 atau 14 tahun

Walaupun satu kumpulan mengalami pertumbuhan puncak pertama, hasil akhir dari kedua-dua kumpulan adalah sama. Dalam beberapa kes, kanak-kanak yang mengalami perkembangan lambat sebenarnya cenderung tumbuh lebih cepat kerana mereka ingin 'membalas dendam' ketinggalan sebelumnya dan akhirnya mempunyai badan yang lebih tinggi.

Berapa lama tempoh pertumbuhan puncak berlangsung?

Proses baligh ini memakan masa 2-5 tahun, yang bermaksud bahawa dalam tempoh ini ketinggian masih dapat tumbuh dengan cepat hingga ketinggian maksimumnya.

Contohnya, jika seorang lelaki mulai baligh pada usia 13 tahun, dia cenderung berhenti tumbuh dalam masa 5 tahun. Masa berhenti berkembang berbeza-beza dari orang ke orang. Tetapi, ketika akil baligh bermula pada kanak-kanak lelaki, lebih sukar dilihat daripada pada kanak-kanak perempuan, jadi tidak diketahui dengan pasti.

Untuk menjadikannya lebih dapat dibayangkan dan dilihat, CDC (Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika) mengatakan bahawa kebanyakan kanak-kanak lelaki akan berhenti tumbuh tinggi pada usia 16-17 tahun dan biasanya masih boleh tumbuh semula sehingga maksimum 18 tahun.

Sementara itu, pertumbuhan tinggi kanak-kanak lelaki sangat pesat ketika mereka berumur 14-15 tahun.

Berapa tinggi seorang lelaki boleh mencapai usia remaja?

Kanak-kanak lelaki cenderung tumbuh sekitar 9.5 cm setahun semasa baligh. Jadi, ketinggian anak lelaki boleh meningkat sekitar 31 cm semasa baligh.

Jumlah kenaikan ketinggian yang berlaku pada kanak-kanak perempuan biasanya masih lebih rendah daripada lif. Oleh itu, ketika memasuki usia remaja, kanak-kanak lelaki akan tetap tinggi berbanding kanak-kanak perempuan. Walaupun gadis-gadis yang menjalani akil baligh terlebih dahulu.

Anda mungkin melihat bahawa beberapa lelaki kelihatan lebih pendek daripada gadis lain seusianya. Ini kerana kanak-kanak perempuan telah melalui tahap akil baligh terlebih dahulu, jadi mereka telah mengalami masa pertumbuhan puncak. Tetapi jangan risau, anak lelaki anda akan mengejarnya sebaik sahaja dia mencapai usia baligh.

Apa yang boleh menghalang pertumbuhan ketinggian anak lelaki?

Terdapat keadaan tertentu yang dapat menghalang pertumbuhan anak, termasuk keadaan kesihatan yang dipengaruhi oleh kelenjar tiroid dan kekurangan hormon pertumbuhan. Di samping itu, pertumbuhan ketinggian anak lelaki tidak akan optimum jika anda tidak memenuhi keperluan pemakanannya dengan betul. Tidur dan aktiviti fizikal juga terbukti mempengaruhi kadar pertumbuhan.

Anak yang kekurangan zat makanan tidak akan dapat tumbuh sama tinggi dan kuatnya dengan anak dengan pemakanan seimbang. Sementara itu, kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan gemuk cenderung mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih rendah. Oleh itu, sangat penting untuk mengatur pengambilan makanan dan aktiviti fizikal anak-anak dari usia muda, agar proses pertumbuhannya tetap optimum.

Maka adakah ketinggian yang berhenti tumbuh?

Bagi kanak-kanak lelaki, salah satu tanda awal akil baligh adalah pertumbuhan testis dan rambut kemaluan.

Satu set alat kelamin lelaki akan tumbuh dan berkembang sepanjang akil baligh. Setelah akil baligh selesai, pematangan kemaluan selesai. Sekiranya akil baligh berlaku selama 4 tahun, maka alat kelamin akan tumbuh dan berkembang menjadi sempurna selama 4 tahun tersebut. Tetapi untuk ukurannya, dilaporkan di halaman Healthline, setelah 1 tahun baligh, zakar dan testis masih boleh tumbuh lagi dalam 1 hingga 2 tahun ke depan.

Bukan hanya itu, memasuki usia remaja lelaki juga akan mengalami pertumbuhan rambut halus yang banyak. Pada mulanya, rambut halus ini muncul di kawasan kemaluan dan kemudian di ketiak setelah setahun kemudian.

Rambut di muka dan bahagian badan yang lain juga akan tumbuh 2 tahun selepas akil baligh bermula. Sama seperti perkembangan alat kelamin, kemunculan rambut akan cenderung berhenti ketika akil baligh juga berhenti.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found