Matikan Lampu Semasa Tidur, Baik atau Buruk? |

Sebilangan daripada anda mungkin lebih suka tidur dalam keadaan ringan, ada juga yang mungkin hanya tertidur ketika bilik dalam keadaan gelap. Oleh itu, adakah mematikan lampu ketika anda tidur lebih baik daripada tidak melakukannya?

Jawapannya adalah dalam keadaan lampu padam. Ya, tidur dalam kegelapan boleh membuatkan anda mendapat kualiti tidur yang lebih baik. Faktor utama dalam mengatur tidur dan jam biologi badan anda adalah pendedahan cahaya.

Mengapa mematikan lampu semasa tidur?

Cahaya boleh menjadi rujukan jam biologi badan anda. Kenapa? Kerana cahaya yang diterima oleh mata bukan hanya untuk membantu mata melihat, tetapi juga dapat memberi isyarat kepada tubuh yang menunjukkan waktu-waktu tertentu untuk tubuh.

Mata dapat memberikan fungsi sekunder, seperti merespons cahaya dan mengatur semula jam sirkadian badan anda. Pendedahan kepada cahaya merangsang aliran sel saraf dari mata ke bahagian otak. Ia mengawal hormon, suhu badan, dan fungsi lain yang berperanan membuat anda merasa mengantuk.

Apabila mata anda terkena cahaya antara pagi dan petang, ia menyekat sel saraf dan menekan pembebasan hormon melatonin, yang membantu anda tertidur.

Ini mungkin sebab mengapa jam sirkadian badan anda menunjukkan waktu untuk tidur pada waktu malam, dan bukannya pada waktu siang ketika cahaya paling banyak diterima oleh mata anda.

Apabila anda tidur dengan lampu menyala, otak anda mungkin tidak menghasilkan hormon melatonin kerana bingung sama ada malam atau siang.

Terlalu banyak pendedahan cahaya sebelum anda tidur juga dapat mengelakkan anda tidur yang berkualiti. Oleh itu, lebih baik mematikan lampu sebelum tidur untuk memberi isyarat kepada badan anda bahawa waktu tidur. Mengatur pendedahan cahaya adalah cara yang berkesan untuk mengekalkan kitaran sirkadian anda.

Apa yang perlu dilakukan sebelum tidur?

Sebelum tidur, anda harus mematikan lampu di bilik anda. Selain itu, alat elektronik yang ada di dalam bilik anda, seperti televisyen, komputer, komputer riba, atau WL, juga harus dimatikan. Ini kerana alat elektronik ini juga menghasilkan cahaya.

Sekiranya terdapat tingkap di dalam bilik anda, anda harus menutup tirai tingkap anda supaya cahaya luar tidak memasuki bilik dan mengganggu tidur anda. Anda juga boleh menggunakan cermin mata tidur untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik.

Sekiranya anda tidak dapat tidur dalam keadaan sangat gelap, ada baiknya anda menghidupkan cahaya malam anda yang menghasilkan cahaya yang lebih lembut.

Tubuh anda dapat diprogramkan untuk tidur ketika gelap, jadi anda dapat dengan lebih mudah mendorong tubuh anda tidur. Tambahan pula, ketika anda bangun di tengah malam, anda juga tidak boleh menyalakan lampu, dikhuatiri akan menyebabkan anda tidak dapat tidur kembali.

Apakah akibatnya jika anda tidak mematikan lampu ketika anda tidur?

Tidur dengan lampu menyala boleh menyebabkan masalah kesihatan. Masalah kesihatan ini mungkin berlaku kerana terdedah kepada cahaya semasa tidur boleh memberi kesan kepada gangguan hormon dalam badan. Beberapa penyakit yang boleh disebabkan oleh tidur dalam keadaan cerah adalah:

  • Obesiti. Penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Epidemiologi Amerika, menunjukkan bahawa wanita yang tidur di bilik yang lebih cerah cenderung mempunyai Indeks Jisim Tubuh (BMI) yang lebih tinggi. Selain itu, lilitan pinggang mereka lebih besar daripada wanita yang tidur dalam keadaan gelap.
  • Kemurungan. Penyelidikan di Jurnal Gangguan Afektif menunjukkan bahawa orang yang tertekan mempunyai lampu yang lebih terang di bilik tidur mereka ketika tidur. Gangguan tidur atau kualiti tidur yang buruk yang disebabkan oleh lampu boleh dikaitkan dengan kemurungan.
  • Kanser payudara. Penyelidikan oleh Jurnal Geografi Kesihatan Antarabangsa mendapati bahawa kejadian barah payudara lebih tinggi pada wanita yang tinggal di kawasan dengan tahap pembangunan bandar yang tinggi, banyak lampu di jalan raya, pusat membeli-belah, dan rumah.
  • Diabetes diabetes jenis 2. Penyelidikan yang diterbitkan oleh jurnal Chronobiology International mendapati bahawa penghidap diabetes terdedah kepada cahaya yang lebih terang selama empat jam sebelum tidur. Pendedahan cahaya ini termasuk yang diperoleh dari televisyen dan WL, kerana alat elektronik ini terbukti dapat menekan hormon melatonin lebih banyak daripada sumber cahaya lain.
  • Insomnia. Menghidupkan lampu semasa tidur boleh menjadikan kualiti dan kuantiti tidur menjadi lebih teruk. Cahaya dapat menurunkan kadar melatonin yang dihasilkan oleh tubuh, yang dapat membuat anda merasa kurang mengantuk dan menyukarkan anda untuk tertidur.
  • Tekanan darah tinggi. Penyelidikan dalam jurnal Chronobiology International menunjukkan bahawa orang yang mendapat banyak cahaya ketika tidur mempunyai tekanan darah lebih tinggi daripada mereka yang tidur dalam kegelapan.

Recent Posts