Gagal Jantung Sistolik dan Diastolik, apa perbezaan antara keduanya?

Kegagalan jantung adalah keadaan yang berlaku apabila otot jantung tidak dapat mengepam darah dengan baik seperti biasa. Salah satu jenis kegagalan jantung adalah kegagalan jantung sebelah kiri. Jenis ini masih terbahagi kepada dua jenis, iaitu kegagalan jantung sistolik dan kegagalan jantung diastolik. Apa maksud kedua-duanya? Lihat penjelasan lengkap mengenai kegagalan jantung sebelah kiri dalam artikel berikut.

Jenis kegagalan jantung kiri

Berdasarkan klasifikasi Persatuan Jantung Amerika (AHA), kegagalan jantung kiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu kegagalan jantung sistolik dan diastolik. Jantung mengepam darah kaya oksigen dari paru-paru ke atrium kiri, kemudian ke ventrikel kiri, yang mengepamnya ke semua bahagian badan.

Daya pam jantung yang paling besar diperoleh dari ventrikel kiri, oleh itu ukurannya lebih besar daripada bahagian jantung yang lain. Sekiranya terdapat kegagalan jantung di ventrikel kiri, bahagian kiri jantung mesti bekerja lebih keras untuk mengepam darah mengikut keperluan. Terdapat dua jenis kegagalan jantung sebelah kiri:

Kegagalan jantung sistolik

Kegagalan jantung sistolik juga dikenali sebagai kegagalan jantung dengan pecahan ejeksi yang berkurang (HFrEF). Ya, jenis kegagalan jantung ditentukan berdasarkan pengukuran yang disebut pecahan ejeksi. Pengukuran ini menentukan berapa banyak darah di ventrikel yang dipam keluar dengan setiap pengecutan.

Dalam keadaan normal, jumlah darah yang dipam keluar oleh ventrikel adalah 55% daripada jumlah darah yang terdapat di ventrikel kiri. Oleh itu, apabila bahagian kiri jantung tidak mengepam darah seperti biasa, keadaan ini dikenali sebagai kegagalan jantung mengurangkan pecahan ejeksi.

Biasanya, apabila kegagalan jantung sistolik berlaku, hanya 40% darah yang dipam keluar dari ventrikel kiri atau bahkan kurang. Sudah tentu jumlah darah yang dipam kurang daripada yang diperlukan oleh badan. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh pembesaran ventrikel kiri sehingga tidak dapat mengepam darah secara normal.

Penyebab kegagalan jantung sistolik

Gagal jantung sistolik dan kegagalan jantung diastolik cenderung mempunyai sebab yang berbeza. Untuk kegagalan jantung sistolik, penyebabnya adalah seperti berikut:

 • Penyakit jantung koronari atau serangan jantung

Ya, salah satu gejala kegagalan jantung sistolik boleh terjadi akibat penyakit jantung koronari atau serangan jantung, iaitu masalah kesihatan jantung yang terjadi kerana terdapat penyumbatan pada arteri yang membatasi jumlah aliran darah ke jantung.

Sekiranya tidak dirawat, keadaan boleh melemahkan atau bahkan merosakkan otot jantung, sehingga tidak dapat mengepam darah.

 • Kardiomiopati

Selain daripada serangan jantung, penyebab lain kegagalan jantung sistolik adalah kardiomiopati. Keadaan ini adalah gangguan yang berlaku pada otot jantung. Ini menyebabkan otot jantung menjadi lemah, mempengaruhi kemampuannya untuk mengepam darah dengan betul.

 • Tekanan darah tinggi

Salah satu komplikasi hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah kegagalan jantung sistolik. Ini berlaku apabila tekanan darah normal menjadi tinggi di arteri. Tekanan darah tinggi menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah keluar. Lama kelamaan otot jantung akan lemah dan tidak lagi dapat mengepam darah secara normal.

 • Stenosis aorta

Stenosis aorta adalah gangguan injap jantung. Biasanya, injap jantung menjadi sempit sehingga tidak dapat dibuka sepenuhnya. Ini tentu menjadikan aliran darah tersekat.

Seperti masalah sebelumnya, keadaan ini menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah melalui injap yang menyempit. Lama kelamaan, otot jantung akan lemah dan menyebabkan kegagalan jantung sistolik.

 • Regurgitasi mitral

Masalah kesihatan jantung ini juga merupakan penyebab kegagalan jantung kiri jenis ini. Ya, kelainan pada injap mitral jantung menyebabkan kebocoran di sebelah kiri jantung kerana injap mitral tidak dapat ditutup sepenuhnya.

Ini menyebabkan jumlah isipadu darah meningkat dan melemahkan otot jantung yang kemudian menjadi penyebab kegagalan jantung sistolik.

 • Miokarditis

Keadaan ini berlaku apabila terdapat jangkitan virus pada otot jantung. Ini boleh menyebabkan keradangan otot jantung dan mempengaruhi kemampuannya untuk mengepam darah. Seperti sebelumnya, kelemahan otot jantung menyebabkan kegagalan jantung sistolik.

 • Aritmia

Sementara itu, aritmia atau irama jantung yang tidak normal juga dapat mengurangkan keberkesanan pam darah ke jantung. Ia juga merupakan salah satu masalah kesihatan jantung yang menyebabkan kegagalan jantung sistolik.

Kegagalan jantung diastolik

Kegagalan jantung diastolik juga ditentukan berdasarkan pengukuran yang disebut pecahan ejeksi. Maksudnya, kegagalan jantung juga berlaku kerana jumlah darah yang dipam ke seluruh badan juga tidak sesuai dengan keperluan.

Sebenarnya, apabila kegagalan jantung diastolik berlaku, ventrikel kiri masih dapat mengepam darah dengan betul. Walau bagaimanapun, ventrikel boleh menjadi kaku sehingga tidak dapat mengisi darah sebanyak yang biasa mereka lakukan. Berbeza dengan kegagalan jantung kerana pengurangan pecahan ejeksi,apabila kegagalan jantung diastolik berlaku pecahan pelepasan-adalah 50% atau lebih.

Walaupun pecahan ejeksi Sekiranya normal, jantung mempunyai lebih sedikit darah untuk mengepam ke seluruh badan. Ini menyebabkan jumlah darah yang dipam ke seluruh badan juga kurang dari jumlah normal. Itulah sebabnya keadaan ini dikenali sebagai kegagalan jantung diastolik.

Penyebab kegagalan jantung diastolik

Beberapa penyebab kegagalan jantung diastolik adalah seperti berikut:

 • Penyakit jantung koronari

Sama seperti kegagalan jantung sistolik, penyakit jantung koronari juga merupakan penyebab kegagalan jantung diastolik. Walau bagaimanapun, penyempitan arteri sehingga menyekat aliran darah ke jantung mempunyai kesan yang berbeza.

Aliran darah yang kurang normal ini dapat mengelakkan otot jantung lebih relaks, menyebabkan otot menjadi kaku daripada biasa. Keadaan ini menjadikan darah tidak dapat memenuhi jantung seperti biasa. Keadaan ini menyebabkan kegagalan jantung diastolik.

 • Hipertensi

Selain menyebabkan kegagalan jantung sistolik, hipertensi juga boleh menjadi penyebab kegagalan jantung diastolik. Apabila anda menghidap darah tinggi, dinding jantung anda menjadi lebih tebal daripada biasa. Tujuannya adalah untuk melawan atau menekan tekanan darah tinggi.

Dinding jantung yang menebal membuat jantung lebih kaku dan tidak dapat menampung darah sebanyak ketika otot jantung dilonggarkan. Inilah yang menyebabkan kegagalan jantung diastolik.

 • Stenosis aorta

Seperti kegagalan jantung sistolik, stenosis aorta juga boleh menjadi penyebab kegagalan jantung diastolik. Apabila injap jantung menyempit, ventrikel kiri menebal, mengehadkan jumlah darah yang dapat memasukinya.

 • Kardiomiopati hipertrofik

Masalah otot jantung ini, yang biasanya turun temurun, menyebabkan dinding ventrikel kiri menebal. Keadaan ini menghalang darah daripada mengisi ventrikel. Ini adalah penyebab kegagalan jantung diastolik.

 • Penyakit perikardial

Masalah kesihatan jantung ini berlaku kerana kelainan yang terjadi pada perikardium, iaitu lapisan yang mengelilingi jantung. Cecair yang terdapat di dalam ruang jantung atau lapisan perikardium dan perikardium yang menebal dapat membatasi kemampuan jantung untuk dipenuhi dengan darah. Seperti banyak keadaan sebelumnya, ini boleh menyebabkan kegagalan jantung diastolik.

Recent Posts