6 Ubat Herpes Semula Jadi yang Anda Dapatkan di Rumah |

Jangkitan dengan kumpulan virus herpes boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Beberapa yang paling terkenal adalah herpes kulit kerana dijangkiti herpes simplex dan varicella zoster, yang merupakan penyebab hepster zoster dan cacar air. Walau bagaimanapun, virus herpes yang menyebabkan mononukleosis juga boleh menyebabkan sakit tekak dan kelenjar bengkak. Pelbagai gangguan yang disebabkan oleh virus herpes dapat disembuhkan dengan ubat semula jadi dan rawatan di rumah.

Ubat semula jadi untuk herpes

Herpes biasanya dirawat dengan ubat antivirus, seperti asiklovir, dan beberapa ubat tambahan, seperti penghilang rasa sakit. Ubat herpes ini tersedia dalam bentuk tablet atau salap yang berguna untuk menghentikan jangkitan serta melegakan gatal dan terbakar pada kulit

Rawatan herpes melalui antivirus akan lebih baik jika digabungkan dengan ubat semula jadi. Beberapa bahan tradisional dapat diproses untuk membantu mengatasi masalah kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes.

1. Oatmeal

Oatmeal Ia diketahui mengandungi protein yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Bahan semula jadi ini juga dapat berfungsi sebagai emolien, yang merupakan bahan yang dapat meningkatkan kelembapan kulit, terutama pada kulit kering.

Apabila kulit dijangkiti, kulit kehilangan kelembapan dengan lebih mudah, menjadikannya lebih sukar untuk pulih. Oatmeal dapat melembapkan kulit yang dijangkiti virus cacar air dan melegakan gatal yang timbul akibat ruam cacar air.

Sebagai ubat herpes semula jadi, oatmeal biasanya dicampurkan ke dalam air suam yang digunakan untuk mandi atau memandikan anak-anak yang dijangkiti cacar air. Selain menggunakan biji oatmeal mentah, anda juga boleh menggunakan oatmeal yang telah dilarutkan untuk dicampurkan ke dalam air suam.

2. Baking soda

Bahan-bahan dapur seperti baking soda dapat digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan rasa gatal pada kulit yang terkena jangkitan herpes.

Sama seperti oatmeal, anda boleh melarutkan baking soda dalam air suam yang digunakan untuk mandi dan mandi. Baking soda terdiri daripada ion natrium dan biokarbonat yang mudah larut dalam air.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan pasta soda penaik untuk menggosok dengan lembut menggunakan sapu kapas pada kulit yang terkena. Menggunakannya secara teratur dapat mempercepat pengeringan luka herpes.

Selain baking soda, bahan dapur lain yang boleh digunakan sebagai ubat herpes tradisional yang diproses dengan cara yang sama adalah tepung jagung.

3. Sayang

Madu mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu melegakan jangkitan yang disebabkan oleh virus herpes. Selain itu, kandungan propolis dalam madu juga dapat melembapkan kulit kering akibat jangkitan.

Penggunaan madu sebagai ubat semula jadi boleh digunakan secara langsung pada ruam kering atau luka herpes, tanpa perlu melarutkannya terlebih dahulu. Untuk berada di pihak yang selamat, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Dalam satu kajian dari Translational Biomedicine, manuka madu didapati mempunyai sifat anti-radang yang lebih kuat daripada madu biasa. Dengan cara itu, madu manuka dikatakan dapat mengurangkan jumlah virus varicella zoster pada kulit yang dijangkiti.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji keberkesanan madu manuka sebagai ubat semula jadi untuk cacar air dan cacar.

4. Lidah buaya

Lidah buaya dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit, termasuk untuk pemulihan pelbagai penyakit kulit.

Sebagai ubat herpes semula jadi, lidah buaya dapat menenangkan kulit yang meradang akibat jangkitan. Lidah buaya boleh diminum atau diekstrak tanpa perlu dilarutkan terlebih dahulu. Anda kemudian boleh menggunakannya terus ke kawasan kering ruam herpes luka sehingga cepat sembuh.

5. pokok teh

Bahan semula jadi yang juga mempunyai sifat anti-radang dan antivirus lain adalah: pokok teh . Walau bagaimanapun untuk digunakan pokok teh yang selamat sebagai ubat herpes semula jadi, pokok teh perlu dilarutkan secara kimia terlebih dahulu.

pokok teh Apabila disapukan terus ke kulit, berisiko menyebabkan kerengsaan. Cara yang lebih selamat adalah dengan menggunakan produk losyen yang mengandungi pokok teh. Walau bagaimanapun, berhati-hati menggunakan pokok teh sebagai ubat herba herpes kerana boleh menyebabkan kulit menjadi terlalu kering.

6. Bawang putih

Kandungan allicin dalam bawang putih diketahui dapat membantu mengatasi jangkitan yang disebabkan oleh virus herpes simplex.

Namun, secara umum, bawang putih mempunyai sifat anti-radang yang kuat yang dapat menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh jenis virus herpes yang lain.

Bawang putih sebagai ubat herpes tradisional dapat dimakan secara langsung untuk mengatasi demam kelenjar (mononukleosis) atau disapu pada kulit yang terkena setelah digiling dan dicampur dengan kelapa atau minyak zaitun.

Cara merawat herpes kulit di rumah

Beberapa ubat rumah yang sederhana juga boleh digunakan untuk merawat gejala herpes. Berikut adalah cara merawat herpes kulit secara semula jadi di rumah untuk membantu melegakan gatal-gatal dan rasa terbakar pada kulit serta sakit di bahagian badan yang lain, seperti sakit tekak.

1. Kompres luka dengan air

Tanpa mencampurkan bahan semula jadi yang lain, anda boleh memampatkan luka herpes secara langsung dengan air sejuk atau suam.

Kaedah rawatan semula jadi ini dapat menenangkan kulit yang sakit dan gatal yang disebabkan oleh jangkitan herpes. Anda boleh menekan luka setiap kali kelihatan bengkak, kering, dan terasa sakit.

2. Hadkan masa mandi

Sekiranya anda ingin mandi atau mandi dengan ubat herpes semula jadi, seperti serbuk penaik dan oatmeal, pastikan tidak terlalu masak. Cuba simpan kulit anda di dalam air tidak lebih dari 20 minit agar tidak kering lebih mudah selepas itu.

3. Memohon pelembap

Cuba sapukan losyen atau pelembap pada kulit yang gatal. Pilihlah losyen yang mengandungi calamine kerana ia berkesan menjaga kelembapan kulit dan menghilangkan rasa gatal.

Untuk hasil yang optimum, anda boleh menggunakannya secara teratur setelah mandi agar kulit lembap dan tidak mudah kering.

4. Jangan menggaru luka gatal

Walaupun anda pernah menjalani rawatan perubatan, menggunakan ubat semula jadi, dan rawatan lain, luka herpes akan sukar sembuh jika anda terus menggaru. Terutama ketika luka masih elastik.

Sekiranya tercalar, elastik boleh pecah dan menjadi luka terbuka. Apabila luka terbuka, bakteria dari luar dapat masuk dan menyebabkan jangkitan sekunder. Akibatnya, gejala herpes akan bertambah teruk.

Sebab itu, cubalah seboleh mungkin untuk tidak menggaru luka gatal. Beri losyen atau serbuk untuk melegakan gatal.

Jenis Makanan Yang Tidak Berpeluang Semasa Kanak-kanak Mengalami Cacar Air

5. Berkumur dengan air garam

Jangkitan virus herpes yang menyebabkan mononukleosis boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar di leher dan menyebabkan sakit tekak. Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi gejala ini adalah berkumur dengan air garam.

Larutkan setengah sudu air garam dalam satu gelas air dan berkumur selama 3-4 kali sehari.

6. Tingkatkan pengambilan dan rehat cecair

Jangkitan virus herpes boleh menyebabkan tubuh mengalami demam dan keletihan. Keadaan ini boleh mencetuskan dehidrasi sehingga lebih sukar untuk sembuh dari penyakit.

Pastikan anda minum cukup cecair dengan minum lebih banyak air. Bukan hanya air, anda juga boleh mendapatkan pengambilan cecair dari sup kaldu hangat, jus buah tanpa gula, dan teh herba.

7. Mengambil makanan tambahan

Sebilangan bahan dalam bahan semula jadi yang digunakan sebagai ubat untuk herpes juga terdapat dalam makanan tambahan.

Pilih makanan tambahan yang mengandungi mineral yang baik untuk meningkatkan daya tahan, seperti zink, vitamin B-kompleks, lisin, dan probiotik.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor sebelum mengambil suplemen bersama dengan antivirus yang ditetapkan. Sebilangan ramuan dalam makanan tambahan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius apabila diambil dengan ubat-ubatan tertentu.

Walaupun ubat semula jadi dan rawatan di rumah dapat menghilangkan gejala herpes, mereka tetap tidak dapat menggantikan peranan ubat perubatan. Ubat dan ramuan semula jadi ini hanya sebagai pelengkap.

Sebelum menggunakannya, anda juga perlu berjumpa doktor untuk memastikan tidak ada kesan sampingan yang berbahaya. Rawatan perubatan sangat digalakkan apabila gejala herpes bertambah buruk walaupun anda telah mencuba ubat dan rawatan semula jadi ini.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts