Bolehkah Minuman Isotonik Diminum Setiap Hari? •

Adakah anda sering minum minuman isotonik? Adakah anda tahu apa yang ada di dalamnya?

Apa itu minuman isotonik?

Minuman isotonik sering dikelirukan dengan minuman tenaga atau minuman tenaga minuman tenaga, tetapi mereka adalah dua perkara yang berbeza. Minuman isotonik adalah jenis minuman sukan yang mengandungi karbohidrat, mineral, dan elektrolit, sementara minuman tenaga mengandungi lebih banyak zat yang tidak diperlukan oleh tubuh seperti kafein, taurin, guarana, kreatin, dan pelbagai bahan tambahan yang digunakan untuk merangsang tubuh.

Minuman isotonik adalah minuman yang ditujukan untuk atlet, untuk menggantikan cecair, elektrolit, dan gula pada atlet dengan cepat. Minuman jenis ini dapat diserap oleh badan dengan cepat kerana mempunyai kepekatan dan tekanan osmotik yang sama dengan cecair di dalam badan.

Sekurang-kurangnya minuman isotonik mengandungi sekurang-kurangnya 12 hingga 16% karbohidrat, serta air, 19 gram gula, 200 mg natrium, dan 80 kalori setiap 250 ml, bergantung pada jenama.

Minuman isotonik baik untuk orang yang mengalami dehidrasi teruk

Sebenarnya, 70% komposisi badan adalah cecair. Oleh itu, cecair mempunyai peranan penting dalam menjaga fungsi tubuh, seperti mengatur suhu tubuh, melindungi organ dan tisu di dalam tubuh, dan menjadi pelincir pada sendi.

Namun, jumlah cecair dalam badan sentiasa berubah mengikut tahap aktiviti yang kita lakukan setiap hari. Tubuh mengeluarkan cecair melalui pernafasan, air kencing, dan peluh.

Cecair yang dikeluarkan oleh tubuh bukan hanya terdiri dari air, tetapi juga berbagai elektrolit yang terkandung di dalamnya, sehingga ketika kita berpeluh, kita juga akan mengalami kekurangan elektrolit. Satu liter peluh mengandungi 0,02 gram kalsium, 0,05 magnesium, 1,15 gram natrium, 0,23 kalium dan 1,48 gram, dan ini boleh berbeza dari orang ke orang.

Dehidrasi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi mereka yang paling berisiko mengalami dehidrasi adalah atlet atau orang yang melakukan sukan lasak, atau ketika badan mengalami dehidrasi teruk yang boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk pada tubuh, seperti sakit kepala, halusinasi, keletihan, hingga kejang.

Oleh itu, minuman ini sesuai diminum oleh orang yang mengalami dehidrasi yang teruk kerana minuman isotonik mempunyai kemampuan rehidrasi yang baik, iaitu kemampuan untuk mengembalikan cairan tubuh ke keadaan normal. Apabila rehidrasi berlaku, penggantian elektrolit berlaku di dalam badan.

Apabila atlet melakukan senaman sekurang-kurangnya 30-40 minit, akan terjadi penurunan karbohidrat dalam tubuh yang biasanya digunakan sebagai sumber tenaga utama, peningkatan suhu badan, dan penurunan peredaran cairan dalam tubuh yang dapat menyebabkan keletihan.

Air sahaja tidak mencukupi untuk menggantikan cecair yang keluar dari badan ketika melakukan senaman yang berat. Akibatnya, atlet memerlukan minuman seperti minuman isotonik yang dapat menggantikan karbohidrat, air, dan elektrolit yang cepat hilang.

Di samping itu, pelbagai kajian juga membuktikan bahawa atlet yang mengambil minuman isotonik semasa latihan atau dalam pertandingan dapat meningkatkan prestasi dan mengurangkan keletihan akibat dehidrasi.

Adakah minuman isotonik diperlukan untuk keperluan harian?

Telah disebutkan sebelumnya bahawa minuman isotonik adalah minuman yang khusus untuk atlet atau orang yang mengalami dehidrasi teruk, seperti orang yang mengalami cirit-birit akut atau kronik. Namun, tidak sedikit orang yang tahu bahawa minuman isotonik bukanlah minuman yang boleh diminum setiap hari. Tinjauan yang dilakukan di Amerika menunjukkan bahawa 78 remaja, sekurang-kurangnya 56.4% hampir menggunakan minuman isotonik setiap hari. Sebab-sebab mereka mengambil minuman isotonik juga berbeza-beza, seperti minuman isotonik mempunyai rasa yang baik, lebih sihat daripada minuman ringan, dan dapat menghilangkan dahaga dengan tepat. Kemudian adakah minuman ini sihat dan baik untuk dimakan setiap hari?

Minuman isotonik sebenarnya hanya sesuai untuk diminum oleh orang yang melakukan senaman berkala sekurang-kurangnya 90 minit sehari. Sekiranya anda tidak melakukan senaman berat dan tidak mengalami dehidrasi yang teruk, disarankan untuk tidak selalu minum minuman isotonik. Ini kerana minuman isotonik mempunyai kandungan gula yang cukup tinggi. Oleh itu, jika anda mengambilnya secara teratur tanpa disertai dengan senaman, ia hanya akan menambah pengambilan kalori dalam sehari dan boleh menyebabkan anda mengalami keletihanberat badan berlebihan.

Berdasarkan penelitian yang dilakukan di New Zealand, pengambilan minuman isotonik dikaitkan dengan peningkatan kejadian berat badan berlebihan, diabetes mellitus jenis 2, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi kerana tingginya kadar gula dan natrium yang terkandung di dalamnya. Di samping itu, pengambilan minuman isotonik yang tidak sesuai akan memburukkan lagi kerja buah pinggang. Oleh itu, pengambilan air adalah pilihan yang paling tepat untuk memenuhi keperluan cecair dan elektrolit anda, dan mengelakkan anda daripada mengalami dehidrasi.

BACA JUGA

  • 4 Khasiat Air Kelapa untuk Kesihatan
  • 5 Kesan Minuman Tenaga terhadap Kesihatan Tubuh
  • Minuman selain air yang sedap diminum selepas bersenam

Recent Posts