Rawatan HIFU untuk Kulit Muka dan Kebaikannya

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mendapatkan kulit wajah yang tegas dan nipis. Industri estetika yang terus berinovasi menghasilkan pelbagai rawatan ini. Salah satu yang sedang popular sekarang ialah High-Intensity Focused Ultrasonic (HIFU).

Apa itu HIFU?

Sumber: Vemme Daily

HIFU adalah prosedur perubatan yang salah satu fungsinya adalah sebagai rawatan untuk tumor. Ini kerana rawatan ultrasonik berfokus intensiti tinggi mempunyai gelombang ultrasonik yang dapat membunuh sel barah.

Nampaknya, HIFU juga dapat digunakan sebagai prosedur kosmetik untuk menegangkan kulit yang kendur tanpa pembedahan plastik. Fungsinya serupa dengan mengangkat wajah, tetapi rawatan ini tidak invasif sehingga tidak menimbulkan rasa sakit.

Rawatan ini menggunakan tenaga ultrasound yang mensasarkan lapisan kulit yang dalam untuk merangsang pembentukan kolagen. kemudian gel ultrasound akan disapu pada kulit.

Dengan bantuan peranti HIFU, gel ini akan mensasarkan sel kulit dan merangsang pembebasan protein yang menjadikan kulit lebih kencang. Selain itu, rawatan ini juga dapat mengurangkan kedutan wajah tanpa merosakkan lapisan atas kulit.

Kebaikan untuk kulit wajah

Salah satu kelebihan rawatan ini ialah anda tidak perlu berehat atau mematuhi pantang larang tertentu. Kaedah ini dilakukan dengan seketika sehingga anda dapat terus berjalan atau melakukan aktiviti biasa selepas itu.

Anda juga akan merasakan pelbagai faedah untuk kulit wajah seperti berikut.

  • Kencangkan kulit yang longgar di kawasan leher dan di sekitar tulang selangka.
  • Mengurangkan kedutan pada wajah.
  • Mengangkat kulit di sekitar pipi, kening dan kelopak mata.
  • Memberi kesan rahang yang lebih jelas.
  • Menghaluskan kulit wajah.

Satu kajian mengenai kepuasan pesakit HIFU dilakukan pada 20 pesakit di Korea. Pasukan doktor dalam kajian ini menilai peningkatan kulit wajah dan kesan sampingannya secara klinikal melalui perbandingan foto sebelum.

Pemerhatian difokuskan pada melihat perubahan pada kawasan alis, dahi, sekitar tulang pipi, sekitar bibir, dagu, dan garis rahang. Peserta kajian akan diberi soal selidik setelah 3 bulan dan 6 bulan rawatan dan kemudian mengisi skor kepuasan pada skala 1 - 5.

Setelah tiga bulan, para peserta menunjukkan kepuasan mereka terhadap hasil rawatan dengan memberikan skor tiga atau lebih. Beberapa kawasan yang mempunyai skor kepuasan tertinggi adalah rahang, kawasan di sekitar bibir, dan pipi.

Sementara itu, dalam penilaian kedua yang dilakukan setelah 6 bulan, tahap kepuasan pesakit menurun, kecuali pada pipi di mana kepuasan lebih tinggi daripada sebelumnya.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit berpuas hati dengan kesan HIFU dan berminat untuk mengulangi rawatan.

Kesan sampingan HIFU

Penyelenggaraan ini diklasifikasikan sebagai selamat dengan catatan bahawa ia mesti dilakukan oleh pakar profesional dalam bidangnya. Berbanding dengan rawatan kulit yang lain, tidak banyak kesan sampingan HIFU.

Sebilangan orang mengalami ruam merah pada kulit dan bengkak. Terdapat juga lebam. Walau bagaimanapun, masalah ini tidak menyebabkan komplikasi yang lebih serius dan dapat hilang dalam kira-kira dua minggu.

Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku adalah kebas, tetapi ini juga jarang berlaku. Sekiranya anda mahukan hasil yang cepat, praktikal, dan tanpa rasa sakit, rawatan HIFU boleh menjadi pilihan yang tepat.

Perlu diingat, anda juga harus tahu bahawa hasil yang diperoleh dari rawatan kulit ini tidak kekal dan hanya bertahan selama beberapa bulan. Anda masih memerlukan rawatan berulang agar hasilnya tahan lebih lama.

Recent Posts