Kenali makanan cair untuk pemakanan tambahan bagi orang sakit -

Pemakanan yang lengkap dan seimbang memainkan peranan penting sebagai sumber tenaga dalam membina dan mengekalkan sistem ketahanan badan. Orang yang sakit dan orang tua sering memerlukan makanan cair untuk memenuhi pemakanan harian.

Selalunya didapati bahawa terdapat keadaan kesukaran makan, sehingga alternatif lain diperlukan sebagai pemakanan tambahan, iaitu makanan cair. Untuk itu, mari kita kenal pasti pelbagai faedah makanan cair agar pemakanannya dapat dipenuhi dengan optimum.

Makanan cair sebagai makanan tambahan untuk orang sakit dan orang tua

Makanan cair adalah salah satu cara yang dapat dipilih untuk menyediakan nutrisi yang mencukupi untuk pesakit, seperti pesakit strok dan pesakit barah.

Pada umumnya, mereka mengalami kesukaran untuk menelan makanan pejal, ini kerana sistem saraf tidak dapat berfungsi dengan normal.

Sementara itu, pesakit barah sering mengalami kehilangan selera makan akibat rawatan kemoterapi-radioterapi yang mereka lalui.

Sekiranya keadaan makan yang sukar ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh memberi kesan kepada risiko kekurangan zat makanan, kerana nutrien dalam tubuh tidak terpenuhi secara optimum.

Ini boleh menyebabkan peningkatan kelemahan, jangkitan dan komplikasi, dan proses penyembuhan yang lebih lama kerana kekurangan nutrisi.

Kehilangan selera makan juga sering dialami oleh orang tua, kerana mereka mengalami kesukaran untuk mengunyah disertai dengan keadaan kesihatan badan yang merosot. Pada orang tua, nutrien ini sama pentingnya untuk menyokong prestasi organ mereka untuk memastikannya berfungsi dengan baik.

Nutrien sebenarnya mudah diperoleh dari makanan yang sihat, seperti pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan, susu, ayam atau daging lembu, ikan, dan lain-lain.

Namun, ia berbeza dengan keadaan orang sihat yang mudah memakan semua jenis makanan pejal. Pesakit yang sakit dan warga tua perlu dipertimbangkan keadaannya kerana agak sukar untuk memproses makanan pejal.

Cadangan memberi makan cecair

Oleh itu, untuk mengoptimumkan penyerapan nutrien lengkap dan seimbang, makanan cair pada masa ini disyorkan. Produk makanan cair ini mudah didapati di pasaran dan sangat senang didapati.

Makanan cair berguna untuk membantu memenuhi nutrien yang hilang dan meningkatkan kalori dalam badan sebagai pengganti makanan pejal.

Kalori dan pelbagai makanan tambahan di dalamnya dapat memberikan bekalan tenaga untuk mengoptimumkan fungsi organ tubuh, sehingga dapat membantu pesakit dan orang tua melakukan aktiviti fizikal dengan betul.

Tanpa kalori yang mencukupi, tubuh tidak akan mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menjalankan fungsi organ-organnya.

Pelbagai produk makanan cair yang ditujukan untuk orang sakit dan orang tua dirancang untuk diminum secara praktikal dengan rasa yang lazat, seperti vanila dan buah tropika, memudahkan pesakit dan orang tua untuk memakannya.

Dengan cara itu, pemakanan yang lengkap dan seimbang dapat memasuki tubuh mereka.

Perbezaan antara makanan cair dan susu

Pemenuhan nutrien yang diperoleh dari makanan cair berbeza dengan susu. Makanan cair diformulasikan dengan ramuan khusus untuk orang dengan keadaan penyakit tertentu dan orang tua.

Susu pada amnya tinggi protein, lemak, karbohidrat, pelbagai vitamin dan mineral. Susu mempunyai kebaikan untuk tubuh secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, biasanya produk tenusu memberi tumpuan kepada peningkatan kesihatan tulang dengan meningkatkan manfaat kalsium mereka.

Berbeza dengan susu, makanan cair biasanya diperkaya dengan pelbagai nutrien khusus dan khusus yang diperlukan, seperti kandungan EPA (Eicosapentanoic Acid atau Eicosapentanoic Acid). asid eicosapentanoik ) yang merupakan omega-3 dari minyak ikan, dan ada yang dilengkapi dengan 14 vitamin dan 15 mineral.

Asid lemak omega-3 dari minyak ikan sering digunakan untuk meningkatkan jisim badan dan sebagai anti-radang pada pesakit barah. Pengambilan EPA dalam makanan cair dapat menjadi alternatif untuk meningkatkan selera makan sehingga membantu menjaga berat badan pesakit.

Di samping itu, menurut jurnal itu Prostaglandin Leukotrienes dan Asid Lemak Penting , EPA sebagai asid lemak omega-3 juga mempunyai imunomodulator , iaitu meningkatkan sistem ketahanan tubuh dengan melawan patogen yang menyebabkan jangkitan.

Dengan cara itu, pengambilan makanan cair yang mengandungi EPA pada orang sakit dan orang tua dapat mengekalkan sistem imun mereka.

Dalam menyediakan makanan cair, lebih baik memilih produk yang tidak mengandungi laktosa.

Kerana sesetengah orang mungkin mempunyai alergi atau intoleransi laktosa. Supaya penyediaan makanan cair dapat diterima oleh tubuh secara optimum, tanpa menimbulkan reaksi alergi.

Makanan cair berbeza dengan makanan pekat tumbuk

Sekarang anda tahu perbezaan kandungan dan faedah susu dan makanan cair. Perlu diketahui juga bahawa definisi makanan cair tidak sama dengan makanan pejal yang dihaluskan atau dikisar.

Makanan pekat tumbuk dapat membantu pesakit dengan keadaan tertentu dan orang tua dalam memberi makan badan mereka.

Bagi pesakit yang tidak sedarkan diri atau mempunyai keadaan penyakit tertentu sehingga mereka tidak dapat makan melalui mulut, disarankan memberi makan NGT. Tiub Nasogastrik ) dapat diberikan untuk memastikan pemenuhan kalori dan protein selagi sistem pencernaan masih berfungsi.

Namun, memberi makanan pejal yang telah dihaluskan juga mempunyai pelbagai kekurangan. Sebagai contoh, pelbagai jenis makanan diperlukan untuk pemakanan yang optimum dan kemungkinan penyumbatan tiub NGT.

Selain itu, kekurangannya juga meliputi jumlah penghantaran yang tinggi yang diperlukan untuk memenuhi keperluan tenaga.

Kaedah lain yang boleh dilakukan adalah dengan mengganti makanan pekat tumbuk dengan makanan cair siap dimakan.

Produk makanan cair yang terdapat di pasaran telah disesuaikan dan diperkaya dengan nutrisi lengkap dan seimbang untuk memenuhi keperluan pemakanan harian orang sakit dan orang tua.

Makanan cair ini boleh menjadi alternatif yang sangat baik untuk mencegah kekurangan zat makanan dan mengelakkan penyumbatan di NGT.

Untuk memenuhi pemakanan yang optimum dalam tubuh, anda boleh membaca peraturan penggunaan produk makanan cair untuk dimakan. Kemudian anda boleh berjumpa doktor. Semoga anda dan keluarga sentiasa dalam keadaan sihat!

Recent Posts