Gumpalan Darah Menstruasi Coklat, Adakah Ini Biasa?

Walaupun terdapat nama darah, darah haid tidak selalu berwarna merah terang. Warna darah haid setiap wanita boleh berbeza-beza, bergantung pada ketebalan atau jumlah darah. Namun, banyak wanita mengadu bahawa darah mereka berwarna coklat. Apabila ini berlaku, persoalan utama yang biasanya timbul adalah adakah darah haid berwarna coklat itu normal?

Darah haid berwarna coklat, adakah normal?

Dalam kebanyakan kes, darah haid berwarna coklat dianggap normal. Warna coklat menunjukkan darah sudah cukup lama di rahim sehingga warnanya tidak lagi segar. Darah coklat biasanya muncul pada awal dan akhir kitaran haid.

Sekiranya darah coklat muncul pada awal haid anda, itu mungkin darah sisa dari kitaran sebelumnya yang dilewatkan terlambat. Sementara itu, darah coklat yang muncul pada akhir haid menunjukkan bahawa darah berada di titik akhir kerana kerja rahim untuk menumpahkan dindingnya telah perlahan.

Bilakah darah haid berwarna coklat dianggap tidak normal?

Warna darah haid berwarna coklat biasanya normal dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan coklat disertai dengan tanda dan gejala berikut, itu adalah tanda bahawa anda harus berjumpa doktor dengan segera.

 • Menstruasi lebih lama daripada 7 hari.
 • Tidak teratur (jurang yang sangat cepat antara dua kitaran atau jaraknya lebih dari 35 hari).
 • Tidak ada haid lebih dari tiga hingga enam bulan.
 • Pendarahan faraj pada pertengahan dua kitaran.
 • Pendarahan berlaku selepas hubungan seks.
 • Pendarahan berlaku selepas menopaus.
 • Bintik-bintik berlaku sepanjang masa walaupun tidak datang haid.
 • Sakit di faraj atau bahagian bawah perut.
 • Demam (mungkin menunjukkan jangkitan).
 • Keletihan.
 • Pendarahan coklat yang berlaku selepas penggunaan alat kontraseptif.
 • Pendarahan coklat semasa mengambil tamoxifen, ubat untuk barah payudara.

Penyebab lain darah haid berwarna coklat

Selain penuaan darah di rahim, ada banyak perkara lain yang boleh menyebabkan darah haid berwarna coklat. Sebilangan daripadanya sama normal, sementara yang lain mungkin perlu berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa penyebab darah haid berwarna coklat:

Kesan sampingan KB

Warna darah haid yang berwarna merah-coklat tua biasanya menunjukkan tahap estrogen yang berlebihan, yang menyebabkan lapisan rahim menjadi sangat tebal. Jadi semasa haid, jumlah darah haid anda akan menjadi lebih padat warnanya.

Nah, pil kawalan kelahiran mengandungi hormon estrogen buatan, jadi kesannya pada tubuh dapat mengganggu tahap estrogen dan progesteron semula jadi. Kesan sampingan pengambilan pil kawalan kelahiran boleh menjadikan darah haid anda menjadi coklat sekurang-kurangnya 3 bulan pertama. Implan kawalan kelahiran seperti nexplanon juga menjadi penyebab darah haid berwarna coklat.

Kehamilan

Bintik-bintik coklat setelah anda merasa terlambat boleh menjadi gejala awal kehamilan. Titik darah ini dikenali sebagai pendarahan implantasi. Anda mungkin hanya melihat 1-2 tetes darah, dan biasanya hanya berlangsung sekitar beberapa jam (maksimum 1-2 hari).

Sekiranya selepas ujian kehamilan, pendarahan merah atau coklat berlanjutan selama lebih dari 5 atau 7 hari, itu tidak normal. Ini boleh menjadi tanda keguguran, terutamanya jika disertai dengan:

 • Sakit perut dan kekejangan
 • Sakit bahu
 • Rasa pening dan lemah
 • Tiada mual atau gejala kehamilan normal yang lain

Perimenopause

Perimopause adalah fasa sebelum menopaus. Pada fasa ini, anda akan mendapati warna darah haid berwarna coklat. Selagi tidak disertai dengan gejala tidak normal yang lain, darah haid berwarna coklat sebelum menopaus selamat.

Sekiranya selepas menopaus anda masih mengalami pendarahan coklat dari faraj, ini mungkin menunjukkan pembengkakan pada lapisan vagina, polip bukan kanker pada serviks, atau masalah lain di rahim anda, termasuk barah.

Sekiranya anda sudah menopaus tetapi masih mengalami pendarahan, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

PCOS

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah gangguan hormon yang boleh menyebabkan darah haid berwarna coklat. Di samping itu, PCOS juga dicirikan oleh gejala seperti:

 • Kitaran haid yang tidak teratur
 • Pertumbuhan rambut yang tidak normal pada badan dan wajah
 • Obesiti
 • Jerawat
 • Kista ovari
 • Masalah kesuburan

Sekiranya warna darah haid anda berwarna coklat disertai dengan gejala ini, segera berjumpa doktor. Sekiranya tidak dirawat, PCOS dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2, kemandulan, dan penyakit kardiovaskular.

Pelebaran rahim

Wanita yang mengalami rahim yang melebar setelah melahirkan berisiko mendapat darah coklat semasa kitaran haid berikutnya.

Ini sering berlaku kerana rahim yang membesar dan melebar selepas bersalin kadang-kadang tidak kembali ke ukuran asalnya. Rahim yang membesar memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpulkan dan membeku darah sebelum dikeluarkan.

Kesannya, aliran darah semasa haid lebih berat daripada biasa dengan tekstur yang cukup tebal dan darah gelap, sama ada merah atau coklat tua.

Endometriosis dan adenomyosis

Endometriosis dan adenomyosis adalah keadaan di mana tisu tidak normal tumbuh di tempat yang tidak sepatutnya. Endometriosis berlaku apabila tisu terbentuk di luar rahim dan biasanya berlaku selepas menopaus. Sementara itu, ademiosis berlaku apabila tisu lapisan rahim tumbuh di dalam dinding otot rahim.

Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan haid anda bertahan lebih lama kerana rahim memerlukan masa untuk mengumpul dan membeku darah sebelum dikeluarkan. Penyumbatan darah haid ini akan disertai dengan pembekuan darah dan kesakitan haid berwarna coklat yang besar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found