Panduan Lengkap Anatomi Zakar dan Cara Ejakulasi Berfungsi •

Dengan perhatian yang diberikan kepada kawasan di bawah sana, ternyata tidak semua lelaki benar-benar memahami anatomi alat kelamin mereka sendiri. Sebenarnya, membiasakan diri dengan badan anda adalah penting. Sebabnya, apabila anda mengesyaki keanehan yang tiba-tiba muncul, seperti benjolan merah atau ruam, anda sudah mempunyai gambaran awal mengenai standard normal badan anda.

Ketahui semua maklumat terperinci mengenai anatomi zakar di sini.

Seperti apa anatomi zakar?

Pandangan sisi anatomi zakar (sumber: Teach Me Anatomy)

Zakar adalah organ seks lelaki yang mencapai ukuran penuh semasa akil baligh. Secara amnya, organ seks ini terdiri daripada tiga bahagian utama, pangkal atau akar (radix), batang (corpus), dan kepala (glans). Seperti namanya, radix adalah bahagian paling atas.

Radix Ia tidak dapat dilihat dari luar kerana terletak di kantung perineal cetek di dasar pelvis. Radix mengandungi tiga tisu ereksi, iaitu: sepasang crus (dua kaki) di setiap sisi mengapit gelembung zakar (mentol), dan dua otot yang mengikat (ischiocavernosus dan bulbospongiosus). Permukaan kulit yang melindungi pangkal zakar biasanya ditutup dengan rambut kemaluan.

Anatomi zakar (sumber: Teach Me Anatomy)

Ketiga-tiga tisu ereksi menyebar secara berterusan di sepanjang batang Mr. P. batang zakar adalah batang panjang yang menjembatani akar ke kepala zakar, tergantung dari tulang kemaluan. Tubuh zakar mempunyai dua sisi permukaan.

Pandangan depan yang dilihat ketika alat kelamin sedang "berehat", dipanggil punggung, dan ventral atau uretra (sisi rod yang mengarah ke dalam / testis). Dua salib yang berakar dari pangkal alat kelamin bergerak maju untuk membentuk corpora cavernosa.

Corpora cavernosa terdapat dua tiub di kedua-dua belah zakar yang penuh dengan darah semasa ereksi. Kedua-dua tiub ini dipisahkan oleh septum aka tulang. Walaupun begitu, tiub ini umumnya tidak terpisah sepenuhnya.

Pada batang kemaluan lelaki, mentol membentuk corpus spongiosum yang terletak di tengah. Saluran kencing itu sendiri berada di corpus spongiosum.

Pandangan sisi anatomi zakar (sumber: WebMD)

Hujung corpus spongiosum membesar untuk membentuk kepala zakar kerucut, yang juga merangkumi corpora cavernosa. Di hujung kepala alat kelamin lelaki terdapat bukaan uretra untuk mengeluarkan air kencing dari badan.

Pada lelaki yang tidak bersunat, kepala alat kelamin dilapisi dengan tisu lembap berwarna merah jambu yang disebut mukosa, yang dilindungi oleh kulup. Semasa pada lelaki yang disunat, kulup dikeluarkan sehingga mukosa di kepala zakar berubah menjadi kulit kering.

Terdapat dua jenis zakar

Zakar sebenarnya terbahagi kepada dua jenis. Jenis pertama disebut penanam yang biasanya kelihatan kecil ketika "layu" tetapi boleh membesar dan memanjang secara mendadak ketika tegak.

Semasa menaip mandi aka "show-off" Umumnya kelihatan besar walaupun layu, tetapi peningkatan ukurannya tidak begitu dramatik ketika tegak.

Tinjauan dari Men's Health melaporkan bahawa 79 peratus lelaki mempunyai zakar penanam, sementara 21 peratus yang lain mempunyai jenis spenjaja.

Di samping itu, warna kulit zakar anda boleh berbeza dengan warna kulit bahagian badan yang lain. Ini kerana pigmen (bahan pewarna kulit semula jadi) pada kulit kemaluan lebih kaya daripada kulit bahagian lain badan. Sebab itu mungkin alat kelamin lelaki umumnya satu atau dua nada lebih gelap daripada kulit di perutnya.

Bagaimana proses ejakulasi air mani semasa orgasme?

Untuk mencapai ejakulasi, lelaki memerlukan rangsangan dengan melihat atau merasakan sesuatu yang membangkitkan gairah seksual. Isyarat ini mendorong otak untuk menghantar mesej saraf melalui saraf tunjang ke alat kelamin, kemudian menyebabkan corpora cavernosa berehat untuk membiarkan lebih banyak darah mengalir masuk dan mengisi ruang kosong di dalamnya.

Aliran darah yang berat ini kemudian menimbulkan tekanan, sehingga alat kelamin lelaki membengkak dan mengeras. Pembesaran dan pengerasan alat kelamin lelaki disebut ereksi. Apabila seorang lelaki mengalami ereksi, skrotum (testis) ditarik ke dalam badan untuk menyiapkan air manis dan otot-otot seluruh badan tegang.

Namun, sebelum air mani disemprotkan, sperma yang matang harus terlebih dahulu diangkut keluar dari "gudang", iaitu. epididimis, melalui selang penyampaian vas deferens untuk dikumpulkan di hujung saluran uretra di kepala organ kemaluan.

Semasa perjalanannya, kumpulan sperma segar ini melewati beberapa jawatan penting, seperti vesikel mani dan prostat masing-masing mengeluarkan cecair khas untuk menipiskan sperma dan mencipta cecair putih susu yang melekit yang kita kenal sebagai air mani.

Air mani terkumpul di bahagian belakang kepala organ genital, tepatnya di hujung korpus spongiosum. Semasa air mani memenuhi uretra, tekanan dari pengecutan otot terus mendorong lebih banyak cecair ke hadapan. Pada masa ini, pundi kencing secara automatik menutup bukaan air kencing untuk mengelakkan aliran balik air mani ke dalam badan. Reaksi penutupan pundi kencing ini juga menjadi sebab mengapa air kencing tidak keluar bersamaan dengan air mani ketika lelaki mengalami orgasme.

Sementara itu, jalan masuk dan keluar ditutup rapat, sehingga air mani yang terus masuk akhirnya membuat uretra membengkak hingga dua kali diameter asalnya. Ini menunjukkan bahawa air mani sudah siap dikeluarkan. Seluruh proses ini dipanggil pelepasan aka ejakulasi, yang memerlukan masa sekurang-kurangnya tiga saat.

"Jangkauan menembak" air mani dapat menembak hingga satu meter

Ingat dua otot yang mengikat, ischiocavernosus dan bulbospongiosus? Bersama-sama, kedua otot ini menghasilkan daya pam setelah menerima isyarat dari saraf di pangkal tulang belakang untuk memancutkan air mani keluar dari badan dengan kelajuan yang luar biasa.

Lebih mengejutkan, selalunya penyemburan air mani pertama ketika seorang lelaki berjaya mengeluarkan ejakulasi sangat kuat sehingga dapat menembak hingga satu atau dua meter di udara.

Setelah menyelesaikan ejakulasi pertama, otot organ seks lelaki masih akan terus berkedut dan berkontraksi untuk menindaklanjuti tindak balas ejakulasi selama tiga atau empat kali sehingga akhirnya berhenti sepenuhnya.

Recent Posts