9 Cara Mendapat Selera Anak dan Tidak Memilih

Berurusan dengan anak-anak yang sukar makan sering membuat ibu bapa merasa bingung. Selain itu, ibu bapa juga mungkin merasa risau sekiranya perkara ini berlaku secara berterusan. Jangan biarkan selera makan yang rendah ini menyebabkan perkembangan kanak-kanak 6-9 tahun terganggu. Lalu, apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan selera makan anak sehingga tidak sukar makan? Lihat ulasannya.

Pelbagai penyebab penurunan selera makan pada kanak-kanak

Memasuki usia sekolah, selera kanak-kanak cenderung menurun. Walaupun tidak jarang, kanak-kanak sukar makan dan hanya mahu makan makanan tertentu.

Anda mungkin merasa geram dengan sikap si kecil ini. Namun, sebelum mengemukakan cara meningkatkan selera makan sehingga dia ingin makan, ketahui terlebih dahulu punca kesukaran makan anak.

Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin menjadi penyebab penurunan selera makan anak:

1. Masalah kesihatan

Salah satu sebab yang menyebabkan selera makan anak menurun adalah penyakit. Kanak-kanak mungkin sakit sehingga tidak mempunyai selera makan.

Umumnya, penyakit yang membuat anak hilang selera makan adalah sakit tekak, cirit-birit, sakit kepala, atau demam.

Sebilangan keadaan ini adalah masalah kesihatan yang boleh menyebabkan anak hilang selera makan.

Walaupun begitu, anda tidak perlu terlalu risau. Sebabnya, setelah masalah kesihatan ini ditangani dengan betul, selera makan anak anda akan segera meningkat.

2. Tekanan

Siapa kata anak tidak boleh mengalami tekanan? Seperti orang dewasa, ketika anak mengalami tekanan, selera makan anak hilang.

Malangnya, jika selera makan hilang, anak menjadi sukar untuk dimakan. Ini dapat menghalang proses pertumbuhan dan perkembangan.

Sekiranya anda merasa anak anda tiba-tiba malas makan atau menghadapi masalah tidur pada waktu malam, anak anda mungkin mengalami tekanan.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan anak merasa tertekan, termasuk:

  • Masalah akademik di sekolah.
  • Persetubuhan di sekolah, misalnya buli.
  • Masalah dalam keluarga, seperti ahli keluarga yang telah meninggal dunia.
  • Tekanan dari ibu bapa untuk mendapat gred yang baik di sekolah.

3. Kemurungan

Selalunya, anda sebagai ibu bapa, salah menafsirkan kemurungan yang dialami oleh anak anda. Anda mungkin menganggap kemurungan pada kanak-kanak adalah kesedihan.

Sebenarnya, kemurungan dan kesedihan adalah dua perkara yang berbeza. Apabila anda merasa sedih, anak anda mungkin akan kembali gembira setelah beberapa ketika.

Namun, ia berbeza dengan kemurungan yang tidak mudah disingkirkan. Perasaan tertekan ini bukan sahaja membuat anak kelihatan sedih, tetapi juga mengganggu aktiviti harian anak.

Salah satunya, kanak-kanak itu kehilangan selera makannya. Sekiranya anak anda kehilangan keinginan untuk makan atau melakukan aktiviti yang biasanya mereka nikmati, mereka mungkin mengalami kemurungan.

Sekiranya anda risau, segera periksa keadaan kesihatan anak anda kepada doktor. Sebelum mengetahui cara meningkatkan selera makan sehingga anak-anak ingin makan, anda perlu merawat kemurungan anak anda terlebih dahulu.

4. Anorexia nervosa

Punca penurunan selera makan pada kanak-kanak adalah gangguan makan seperti anoreksia nervosa.

Kadang-kadang, kerana keadaan tertentu, seperti ingin kelihatan cantik dan menarik, anak-anak mengubah pemikiran mereka tentang aktiviti makan.

Untuk mencapai bentuk badan yang diingini, si anak mungkin sengaja tidak makan lama.

Sebenarnya, ketika makan, anak-anak menjadi sangat pemilih dan hanya ingin makan makanan yang rendah lemak. Walau bagaimanapun, penyebab kanak-kanak mengalami anoreksia nervosa bukan hanya itu.

Kanak-kanak juga dapat mengalami masalah ini kerana masalah genetik, ketidakseimbangan hormon di otak, dan masalah perkembangan anak.

Sekiranya anda mendapati bahawa anak anda menghindari makan dan menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk bersenam, sehingga dia kehilangan banyak berat badan, anak anda mungkin mengalami anoreksik.

5. Penggunaan dadah

Nampaknya, terdapat beberapa jenis ubat yang dapat mengurangkan selera makan pada anak-anak. Biasanya, ubat ini adalah kelas antibiotik yang mesti dimakan oleh kanak-kanak yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu.

Oleh itu, perhatikan semua jenis ubat yang digunakan oleh kanak-kanak dan tanyakan kepada doktor adakah penggunaannya boleh mempengaruhi selera si kecil anda.

Sekiranya ubat yang diminum oleh anak anda mempengaruhi selera makannya, anda perlu berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda mengenai peraturan pengambilan ubat ini.

Kaedah ini diharapkan dapat membantu meningkatkan selera makan anak sehingga tidak sukar untuk dimakan.

Cara meningkatkan selera anak anda

Sebagai ibu bapa, anda mesti dapat mengira pengambilan kalori anak anda supaya tidak kurang dari keperluan pemakanan anak sehingga tidak kurang dari keperluannya.

Setiap kanak-kanak memerlukan kalori yang berbeza, bergantung pada usia, jantina, dan keadaan kesihatan.

Sekiranya kanak-kanak tiba-tiba mengalami kesukaran untuk makan, kebanyakan ibu bapa akan risau. Namun, jangan panik, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan selera anak anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan selera anak anda:

1. Elakkan selalu memaksa anak-anak

Mungkin, apabila anak anda enggan makan, anda menjadi tidak sabar dan akhirnya memaksanya makan.

Sebenarnya, mengatasi anak yang sukar dimakan dengan memaksanya menghabiskan makanan tidak menjadikan selera makan anak meningkat.

Sebaliknya, anak akan menjadi lebih pemalu dan malas untuk makan.

Oleh itu, lakukan cara lain yang lebih berkesan untuk membuatnya ingin makan, misalnya dengan memujuk anak itu untuk menggunakan cara yang lembut.

2. Buat menu makanan yang pelbagai dan menarik

Kanak-kanak mungkin merasa bosan terutamanya jika anda selalu membuat menu yang sama.

Lebih baik membuat pelbagai menu makanan sihat untuk anak-anak, misalnya dengan membawa peralatan sekolah anak-anak yang menarik.

Lagipun, semakin banyak ramuan yang anda gunakan, makanan anak anda akan lebih berkhasiat.

Jangan lupa untuk selalu menyediakan makanan dengan penampilan yang menarik, misalnya menghias makanan seperti kartun kegemaran anda.

Kaedah ini dapat membantu meningkatkan selera makan anak sehingga tidak sukar untuk dimakan.

3. Terapkan jadual makan biasa setiap hari

Terapkan jadual makan biasa untuk anak anda sejak dia masih kecil. Ini akan membantu anda ketika anak anda menghadapi masalah makan.

Dengan cara itu, dia terbiasa makan pada waktu yang sama dan kerap.

Membuat jadual makan yang teratur juga akan memberi kesan yang baik pada corak makannya ketika dia dewasa.

4. Sediakan makanan ringan yang sihat dan lazat kepada si kecil

Takut anak anda makan terlalu sedikit? Anda boleh mengalahkannya dengan memberi anak anda pelbagai makanan ringan yang sihat dan lazat.

Menurut Kids Health, makanan ringan dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan anak-anak selain dari menu makanan utama.

Untuk memastikan makanan ringan itu sihat, lebih baik anda membuatnya sendiri di rumah.

Contohnya, berikan anak anda makanan ringan yang sihat dalam bentuk puding buah atau ais berasaskan buah. Oleh itu, anda tahu apa yang ada dalam makanan ringan.

Selain itu, kebersihan makanan ringan kanak-kanak juga terjamin.

5. Beri makanan yang lebih kecil lebih kerap

Sekiranya anak anda sukar makan, jangan berikan makanan yang banyak. Daripada memberi sebahagian besar makanan, anda harus makan sedikit tetapi kerap.

Ini juga boleh digunakan sekiranya anak merasa cepat bosan dengan makanan. Beri dia sebahagian kecil makanan, kemudian dua hingga tiga jam kemudian memberi makan anak dengan menu baru.

6. Jangan biarkan anak anda minum terlalu banyak semasa makan

Biasanya, kanak-kanak suka minum terlalu banyak ketika makan. Ini hanya akan membuatnya cepat kembung dan akhirnya mengurangkan selera makan anak.

Oleh itu, beritahu anak anda agar tidak minum terlalu banyak pada waktu makan. Anda boleh mengehadkan minum air ketika dia makan, misalnya satu gelas untuk satu kali makan.

Setelah selesai makan, beri anak minuman tambahan. Ini boleh menjadi cara untuk meningkatkan selera anak untuk makan.

Elakkan memberi minuman kepada anak-anak yang mempunyai rasa manis kerana boleh membuat mereka lebih kembung.

7. Ajak anak-anak menyediakan menu makanan

Bermain sambil memasak dengan kanak-kanak? Anda boleh mengajaknya menyiapkan menu sarapan atau makan tengah hari untuk meminta anak memilih menu kegemarannya.

Beri dia tugas yang mudah, seperti menyiapkan beberapa barang runcit atau sekadar menghias makanan.

Biasanya, kanak-kanak akan lebih berminat untuk makan sekiranya mereka mengambil bahagian dalam menyediakan makanan.

8. Pastikan makanan penuh dengan nutrien

Salah satu perkara yang harus anda pastikan ialah makanan yang dimakannya penuh dengan nutrien. Ya, mineral dan vitamin kanak-kanak dalam makanan juga dapat meningkatkan selera makan mereka.

Beberapa contoh makanan yang mengandungi zink adalah daging lembu, ayam, ikan, dan pelbagai sayuran berdaun hijau gelap.

9. Rundingan dengan doktor

Sekiranya selera anak anda tidak bertambah baik, dan cenderung menolak semua makanan yang anda berikan kepadanya, anda harus berjumpa doktor.

Sebabnya, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang dapat mengurangkan selera makan bayi anda.

Dengan cara itu, doktor akan memberikan penyelesaian terbaik untuk masalah yang dialami anak anda.

Menurut Kesihatan Kanak-kanak Riley, ada beberapa keadaan yang harus segera dilaporkan kepada doktor ketika anak sedang susah untuk makan.

  • Sakit perut semasa makan
  • Berat badan anak telah turun secara drastik
  • Rasa tidak bertenaga
  • Muntah dan sesak nafas, batuk, bengkak, dan ruam selepas makan

Doktor akan membantu mengetahui sebab dan rawatannya mengikut keadaan bayi anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts