9 Cara Mengatasi Payudara Bengkak Selepas Melahirkan |

Agar pemakanan bayi dapat dipenuhi dengan betul sejak lahir, pengeluaran susu yang mencukupi diperlukan. Namun, bagaimana jika payudara ibu membengkak setelah melahirkan? Sudah tentu, keadaan ini membuatkan anda berasa tidak selesa. Jangan risau, mari kita ketahui bagaimana mengatasi payudara yang bengkak setelah melahirkan di sini!

Cara mengatasi payudara yang bengkak setelah melahirkan

Penyusuan susu ibu pastinya merupakan aktiviti yang menggembirakan.

Namun, rasa sakit pada payudara yang bengkak sering mengganggu proses penyusuan yang lancar dan membuat si ibu merasa tidak selesa.

Menurut American Academy of Pediatrics, sakit payudara dan bengkak sebenarnya adalah keadaan biasa yang dialami oleh ibu. Ini kerana payudara diisi dengan susu dalam jumlah yang mencukupi.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud anda mengabaikan sekiranya anda mengalami payudara yang bengkak. Kerana, jika tidak ditangani segera, ini dapat menyebabkan rasa sakit, demam, dan bahkan risiko mastitis.

Agar tidak menjadi lebih teruk, pertimbangkan cara berikut untuk mengatasi payudara yang bengkak setelah melahirkan.

1. Menyusukan bayi sebaik sahaja bersalin

Payudara biasanya mulai membesar dari trimester ketiga kehamilan hingga waktu melahirkan.

Sekiranya anda menyusukan bayi anda sebaik sahaja dia dilahirkan, ukuran payudara anda akan mula kembali normal dalam dua hingga tiga hari.

Melewatkan penyusuan susu ibu boleh menyebabkan payudara membengkak kerana susu yang terkumpul.

Di samping itu, si kecil anda tidak mendapat kolostrum, yang merupakan susu ibu pertama yang sangat berguna untuk sistem ketahanan badannya.

Sekiranya anda diminta untuk berpisah dari bayi anda kerana alasan perubatan tertentu, cubalah terus memberi susu ibu dengan mengungkapkannya dan kemudian memberikannya melalui botol.

2. Menyusukan bayi secara berkala

Perkara yang paling sering menyebabkan payudara bengkak setelah melahirkan adalah tidak menyusu dengan kerap atau bahkan sudah lama berhenti menyusu.

Persatuan Pediatrik Indonesia menyatakan bahawa bayi yang baru lahir disusui setiap 1.5-2 jam selama kira-kira 10 hingga 15 minit.

Nah, untuk mencegah dan merawat payudara yang bengkak setelah melahirkan, cubalah menyusui mengikut cadangan ini.

Sekiranya perlu, buat jadual makan secara berkala agar jam tidak terlewat. Pastikan juga memberi susu ibu setiap kali anak anda menginginkannya.

3. Susu ibu dengan kerap

Sekiranya anda berada di tempat yang terpisah dengan anak kecil anda, misalnya kerana pekerjaan atau masalah lain, itu tidak bermakna anda tidak perlu mematuhi jadual penyusuan.

Ikuti jadual dengan menyatakan susu pada waktu yang anda tetapkan atau ketika payudara terasa kenyang.

Selain dapat mencegah bengkak payudara, mengekspresikan susu ibu secara rutin juga membantu ketersediaan simpanan susu ibu untuk bayi.

Jangan lupa simpan susu ibu yang dinyatakan di tempat yang bersih dan jaga suhunya agar tidak basi.

4. Memampatkan payudara

Cara mengatasi payudara yang bengkak selepas melahirkan yang cukup berkesan adalah dengan memampatkannya. Kompres dengan air suam sebelum memberi makan.

Sekiranya boleh, cubalah mandi atau mandi air suam untuk meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan bengkak.

Memetik Kesihatan Universiti Michigan, jika bengkak cukup parah, cubalah memampatkan payudara dengan air ais atau ketulan ais setiap jam selama 15 minit.

Ini bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak.

Agar kulit payudara tidak rosak, letakkan sehelai kain nipis untuk menutupi payudara sehingga tidak bersentuhan langsung dengan pek ais.

5. Keluarkan sedikit susu

Agar bengkak tidak bertambah teruk, cuba luangkan sedikit susu. Ekspres menggunakan tangan atau pam payudara sehingga payudara sedikit lebih ringan.

Ambil sedikit sahaja kerana jika anda mengeluarkannya terlalu banyak, payudara anda akan menghasilkan lebih banyak susu dan boleh menyebabkan pembengkakan menjadi lebih teruk.

Jangan lupa mengurut lembut payudara semasa menyusu untuk membantu susu keluar dengan lancar.

6. Menukar kedudukan semasa menyusu

Anda juga boleh menyusui dengan pelbagai posisi sebagai cara mengatasi pembengkakan pada payudara setelah melahirkan, contohnya menyusu ketika berbaring, kemudian berhenti sebentar dan kemudian duduk.

Setiap kali anda menukar posisi, pastikan anda mengekalkan posisi penyusuan yang betul.

Ini supaya bayi tidak tersedak, payudara tidak menutup hidung si kecil, bayi dapat menghisap dengan baik, dan susu mengalir dengan lancar.

7. Menyusu sehingga payudara kosong

Untuk mengelakkan payudara bengkak selepas bersalin, pastikan bayi anda menyusui satu payudara sehingga kosong.

Seterusnya, kemudian pindah ke payudara seterusnya jika anak kecil anda tidak kenyang.

Juga, jangan hadkan masa bayi anda menyusu. Tujuannya adalah agar dia dapat menyusu hingga habis dan tidak ada sisa susu. Sisa susu di payudara boleh menyebabkan pembengkakan.

Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh menyebabkan mastitis kerana jangkitan bakteria pada susu ibu yang tinggal.

8. Gunakan coli yang betul

Menggunakan coli yang terlalu ketat boleh memberi tekanan pada payudara, menyebabkan saluran susu tersumbat. Selain membuat payudara terasa sakit, coli juga dapat membuatnya bengkak.

Untuk mencegah dan merawat payudara yang bengkak setelah melahirkan, pastikan anda memakai coli dengan ukuran lebih besar.

Elakkan juga memakai coli terlalu lama. Sekiranya tidak benar-benar diperlukan, misalnya ketika tidur dan berehat, lepaskan coli supaya payudara dapat lebih bebas.

Selain itu, kenakan pakaian yang longgar agar payudara tidak tertekan.

9. Ambil ubat

Sebagai tambahan kepada rawatan selepas bersalin di atas, anda boleh mengambil ubat sakit seperti paracetamol, terutamanya jika rasa sakit itu cukup mengganggu aktiviti anda.

Namun, elakkan meminumnya sebelum memberi makan anak kecil anda. Paracetamol cukup selamat untuk ibu menyusu.

Walaupun begitu, anda harus meminta nasihat doktor sebelum mengambil ubat ini atau ubat lain.

Doktor akan memberi pertimbangan sama ada anda perlu minum ubat atau tidak.

Di samping itu, jika diperlukan, anda akan diberi ubat tambahan dan cadangan rawatan yang sesuai untuk mengurangkan pembengkakan pada payudara agar tidak bertambah buruk.

Recent Posts