Cara mencegah barah prostat yang penting untuk diketahui oleh lelaki

Kanser prostat adalah salah satu masalah kesihatan yang mengancam lelaki. Dilaporkan dari World Cancer Research Journal, penyakit ini berada di kedudukan ke-6 sebagai penyebab kematian lelaki yang paling biasa. Oleh itu, lebih baik jika anda melakukan pencegahan barah prostat lebih awal agar penyakit ini tidak mengancam nyawa anda. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mencegah barah prostat?

Pelbagai cara untuk mencegah barah prostat

Sel-sel barah dapat tumbuh di prostat secara perlahan tanpa menyedarinya, malah menyebar dengan sangat cepat. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi barah prostat atau bahkan boleh mengancam nyawa anda jika tidak dirawat.

Oleh itu, usaha pencegahan barah prostat perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko pembentukan sel barah ini. Cara mudah untuk mencegah barah prostat adalah dengan mengubah tabiat atau gaya hidup untuk menjadi lebih sihat yang dapat anda terapkan dalam kehidupan seharian.

Berikut adalah beberapa cara dan tabiat sihat yang dapat membantu anda mencegah barah prostat:

1. Kurangkan pengambilan lemak haiwan dan produk tenusu

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang tinggi lemak, seperti daging merah (daging lembu, daging babi, domba) dan produk tenusu (susu, keju), adalah faktor risiko barah prostat. Selain itu, lelaki yang mengambil banyak kalsium, baik dari pengambilan makanan dan makanan tambahan, juga lebih berisiko terkena barah prostat yang agresif.

Oleh itu, anda harus menjauhi makanan ini untuk mengurangkan risiko barah prostat. Sebaliknya, pilih makanan pencegah barah prostat yang rendah lemak atau mengandung lemak yang sihat, seperti asid lemak omega-3.

Kandungan asid lemak omega-3 dapat dijumpai dalam beberapa makanan, seperti ikan, kacang, biji, dan alpukat. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan makanan tambahan kalsium dan mengurangkan makanan berkalsium tinggi, seperti susu, sebagai cara untuk mencegah barah prostat.

2. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

Selain lemak sihat, anda juga perlu makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Kedua-dua jenis makanan ini mengandungi nutrien, vitamin, dan serat tinggi yang dapat meningkatkan kesihatan tubuh, yang secara tidak langsung dapat mencegah barah prostat.

Adapun satu jenis sayuran yang baik untuk mencegah barah, yang berasal dari keluarga salib. Dipetik dari National Cancer Institute, sayur-sayuran ini kaya dengan nutrien, seperti karotenoid, vitamin C, E, dan K, folat, dan mineral.

Selain itu, sayur ini juga mengandungi sekumpulan bahan yang disebut glukosinolat, yang dapat memberikan kesan antikanker. Jenis sayur-sayuran salib yang perlu anda konsumsi sebagai cara untuk mencegah barah prostat adalah pokcoy, brokoli, kubis, kembang kol, lobak, dan selada air.

Selain keluarga salib, anda juga perlu memperkaya nutrien dari sayur-sayuran dan buah-buahan lain. Salah satunya bagus untuk dimakan, iaitu tomato. Tomato mengandungi salah satu antioksidan, yaitu likopen, yang dapat memperlambat pertumbuhan sel barah prostat.

3. Minum teh hijau dan susu soya

Beberapa kajian mengatakan, protein dalam kedelai yang disebut isoflavon terbukti dapat mengurangkan risiko barah prostat, dengan menurunkan kadar PSA (protein khususantigen) dalam badan. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan susu kedelai atau makanan yang mengandungi soya lain, seperti tahu atau tempe.

Selain kedelai, teh hijau juga dikatakan dapat mengurangkan risiko barah prostat, terutama bagi lelaki yang mempunyai risiko tinggi penyakit ini.

4. Elakkan merokok

Selain dapat menyebabkan barah paru-paru, merokok juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah prostat yang agresif, yang merupakan jenis barah yang menyebar dengan lebih cepat. Oleh itu, sayangi diri dan keluarga anda dengan berhenti merokok sekarang untuk membantu mencegah barah prostat mulai sekarang.

5. Bersenam secara berkala

Menjaga badan tetap aktif dengan melakukan senaman secara teratur membantu anda tetap sihat dan cergas, termasuk mengelakkan barah prostat. Senaman juga membantu anda mengekalkan berat badan ideal anda. Tidak memerlukan masa yang lama, senaman 15-30 minit setiap hari atau tiga jam seminggu sudah cukup untuk mendapatkan faedahnya.

6. Mengekalkan berat badan yang ideal

Beberapa kajian mengatakan bahawa kegemukan dapat meningkatkan risiko barah prostat yang agresif. Oleh itu, mengekalkan berat badan yang ideal adalah salah satu cara untuk mencegah barah prostat sejak awal. Kaedah ini boleh dilakukan dengan memakan makanan rendah kalori dan bersenam secara teratur.

7. Jangan mengambil makanan tambahan vitamin E tambahan

Beberapa kajian mengatakan bahawa mengambil terlalu banyak vitamin E dapat meningkatkan risiko barah prostat yang agresif. Oleh itu, selagi pengambilan anda mengandungi 15 mg vitamin E, anda tidak memerlukan tambahan vitamin E tambahan. Cukup memenuhi keperluan vitamin E harian anda dari makanan yang anda makan setiap hari, seperti badam, bayam, brokoli, dan alpukat.

Ini juga berlaku untuk makanan tambahan yang lain. Lebih baik anda memenuhi pemakanan harian anda dari pengambilan makanan, bukannya dari makanan tambahan, untuk menjaga tubuh yang sihat dan mencegah barah prostat pada diri anda.

Ubat yang dapat membantu mencegah barah prostat

Selain menerapkan tabiat sihat di atas, ubat-ubatan tertentu dapat mengurangkan risiko barah prostat, terutama bagi mereka yang mempunyai risiko tinggi penyakit ini. Ubat yang dapat mencegah barah prostat, iaitu perencat reduktase 5-alpha, seperti finasteride (Proscar) dan dutasteride (Avodart).

Ubat ini berfungsi dengan menyekat enzim reduktase 5-alpha yang mengubah hormon testosteron menjadi dihydrotestosteron (DHT), yang boleh menyebabkan sel barah tumbuh. Rujuk doktor anda sama ada anda berisiko tinggi dan perlu mengambil ubat ini sebagai langkah pencegahan barah prostat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found