4 Manfaat Hebat Minyak Serai untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Serai atau serai tidak hanya boleh digunakan sebagai rempah memasak. Apabila diproses dan dibungkus sebagai minyak pati, minyak serai mempunyai manfaat kesihatan yang tersembunyi. Apa faedah minyak serai yang anda dapat?

Khasiat minyak serai untuk kesihatan

1. Untuk ubat anti kelemumur

Manfaat pertama minyak serai adalah bahawa ia dapat membantu mengatasi kelemumur. Menurut kajian tahun 2015 di Thailand, minyak serai dapat digunakan sebagai tonik rambut.

Dalam kajian tersebut, peserta kajian menggunakan tonik rambut yang mengandungi minyak pati serai (Cymbopogon flexuosus) dua kali sehari selama 14 hari.

Pada akhir kajian, jumlah kelemumur nampaknya menurun secara drastik setelah menggunakan minyak pati serai ke rambut.

2. Untuk ubat kulat kulit

Beberapa kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Nanomedicine pada tahun 2015 menunjukkan minyak sitronella terbukti dapat membantu menghalang pertumbuhan kulat tertentu, khususnya Candida albicans yang menyebabkan jangkitan yis.

Tetapi sayangnya, kajian dan ujian klinikal yang menguji minyak ekstrak serai untuk merawat semua jenis jangkitan kulat masih kurang. Oleh itu, hanya jamur candida yang boleh mengubati kandidiasis.

3. Sebagai aromaterapi untuk menghilangkan kegelisahan

Terdapat bukti terhad bahawa manfaat minyak sitronella yang digunakan sebagai aromaterapi dapat mengurangkan kegelisahan.

Kajian ini, yang diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine, menunjukkan bahawa hanya berbau minyak serai dapat mengurangkan kegelisahan.

Peserta kajian dibahagikan kepada beberapa kumpulan, ada yang menyedut minyak serai (tiga atau enam tetes) dan mereka yang menyedut minyak pokok teh (tiga tetes).

Sejurus selepas penyedutan, peserta kajian kajian diuji lagi. Hasilnya, peserta yang menyedut minyak serai mengalami penurunan tahap kegelisahan dan ketegangan berbanding peserta yang menyedut minyak pokok teh.

4. Wangian semula jadi

Manfaat lain dari minyak serai adalah bahawa ia boleh menjadi wangian semula jadi. Anda boleh menggunakan minyak pati lain, seperti minyak lavender atau minyak pokok teh, atau menambahkan minyak pati lain ke minyak wangi anda sendiri.

Di samping itu, anda juga boleh membersihkan pinggan berminyak atau kuali menggunakan minyak serai.

Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan minyak serai

Minyak serai hanya boleh digunakan untuk kegunaan luaran, tidak boleh dimakan. Ini kerana minyak sitronella mempunyai kesan toksik. Selain itu, sesetengah orang mungkin mengalami kerengsaan ketika menggunakan minyak pati serai ke kulit.

Oleh itu, anda mesti melakukan ujian kulit sebelum menggunakan minyak serai. Jangan gunakan di kawasan mata atau kawasan sensitif lain di badan anda, seperti alat kelamin.

Recent Posts