Apa ubat Tretinoin?

Untuk apa Tretinoin?

Tretinoin adalah ubat yang berfungsi untuk merawat jerawat. Ubat ini dapat mengurangkan bilangan dan kesakitan jerawat dan mendorong pemulihan yang cepat dalam mengembangkan jerawat. Tretinoin tergolong dalam kelas ubat yang disebut retinoid. Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi pertumbuhan sel kulit.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Satu lagi bentuk rawatan ini digunakan untuk memperbaiki penampilan kulit dan mengurangkan penampilan kedutan halus. Doktor anda juga mungkin memberikan ubat ini untuk merawat keadaan lain.

Dos tretinoin dan kesan sampingan tretinoin akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Tretinoin?

Baca panduan ubat dan Risalah Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Basuh tangan anda sebelum menggunakan ubat ini. Bersihkan kulit yang dijangkiti dengan lembut dengan pelembut atau pembersih dan keringkan. Gunakan jari anda untuk mengeluarkan sejumlah kecil ubat pada pad nipis, biasanya sekali sehari pada waktu tidur atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Lapisan kapas atau kapas boleh digunakan untuk menuangkan cecair. Anda harus menunggu 20-30 minit setelah membersihkan wajah sebelum menggunakan ubat ini. Rujuk kepada ahli farmasi anda jika anda mempunyai pertanyaan mengenai arahan label atau surat maklumat pesakit.

Gunakan ubat ini hanya pada kulit. Jangan gunakan pada bibir atau hidung / mulut dalam. Jangan gunakan pada luka, goresan, luka bakar, atau kulit yang terkena ekzema.

Elakkan menggunakan ubat ini di mata. Sekiranya ubat ini masuk ke mata anda, bilas dengan banyak air. Hubungi doktor anda sekiranya berlaku kerengsaan mata. Basuh tangan anda selepas menggunakan ubat ini untuk mengelakkan sentuhan mata secara tidak sengaja.

Selama beberapa minggu pertama penggunaan Tretinoin, jerawat anda mungkin kelihatan lebih teruk kerana ia bertindak pada jerawat yang terbentuk di dalam kulit. Ubat ini boleh memakan masa 8-12 minggu untuk hasil rawatan ini.

Gunakan secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Jangan gunakan terlalu banyak atau terlalu kerap daripada yang disyorkan. Kulit anda tidak akan bertambah cepat, dan ubat ini akan meningkatkan risiko kemerahan, mengelupas, dan sakit.

Kerana ubat ini menyerap melalui kulit dan boleh membahayakan bayi yang belum lahir, wanita yang sedang hamil atau yang ingin hamil tidak boleh menggunakan ubat ini.

Ubat ini boleh didapati dalam pelbagai kekuatan dan bentuk (contohnya gel, krim, losyen). Jenis terbaik untuk anda bergantung pada keadaan kulit anda dan tindak balas terhadap terapi. Maklumkan kepada doktor anda sekiranya keadaan berterusan atau bertambah buruk.

Bagaimana Tretinoin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts