Mengapa Wanita Umumnya Sakit Semasa Menstruasi?

Menstruasi selalu dialami oleh semua wanita setiap bulan. Namun, setiap bulan haid selalu disertai dengan sakit perut dan kadang-kadang malah menjadikan badan lemah sehingga mudah jatuh sakit. Sekiranya anda sering mengalaminya, soalan pasti akan muncul di dalam fikiran anda: apa sebenarnya yang menyebabkan seorang wanita mudah sakit semasa haid?

Mengapa wanita mudah sakit semasa haid?

Bagi kebanyakan wanita, haid dapat mengubah mood dengan mudah dalam sekelip mata. Macam mana boleh jadi? Ketika anda sedang haid, badan anda tiba-tiba terasa lemah, perut anda sakit, dan ia sering mengurangkan kesihatan badan anda, kerana anda mudah diserang penyakit.

Sakit kepala, demam, selesema, dan batuk, adalah beberapa keadaan yang sering dialami wanita semasa haid. Akhirnya, ini menjadikan anda pemarah sepanjang hari kerana mengganggu semua rancangan yang telah disusun dengan rapi.

Sekiranya anda mengalami ini, jangan panik dulu. Menurut Dr. Nieca Goldberg, pengarah perubatan di Pusat Kesihatan Wanita Joan H. Tisch di NYU Langone Medical Center, keadaan badan yang lemah yang menyebabkan kesakitan semasa haid disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan.

Sebabnya, memasuki tempoh haid, tahap hormon estrogen dalam badan menurun. Sebenarnya, estrogen berperanan membantu mengaktifkan bahagian otak yang mengawal kesakitan. Itulah sebabnya, semakin rendah tahap estrogen dalam badan, semakin lemah kemampuan otak untuk menghilangkan rasa sakit.

Di samping itu, ada pendapat lain yang mengatakan bahawa penyebab wanita mudah sakit semasa haid adalah kerana pelepasan prostaglandin, yang merupakan bahan kimia yang menyebabkan kontraksi rahim mengeluarkan darah semasa haid.

Pengeluaran prostaglandin dalam badan biasanya akan meningkat memasuki haid, tujuannya adalah untuk mendorong darah keluar dari rahim. Nah, peningkatan prostaglandin ini boleh mencetuskan kekejangan perut, cirit-birit, mual, muntah, dan ketidakselesaan lain.

Selain itu, prostaglandin juga dipercayai berperanan dalam kenaikan dan penurunan suhu badan anda. Mungkin ini adalah salah satu sebab mengapa wanita mengalami demam ketika haid.

Bagaimana untuk mengelakkan kesakitan semasa haid?

Sebenarnya, kesakitan yang hanya muncul semasa haid akan pulih dan hilang dengan sendirinya setelah tempoh haid berakhir. Namun, tidak ada yang salah jika anda ingin mencegah penyakit agar badan tetap cergas semasa haid. Beberapa cara yang boleh anda lakukan adalah:

1. Ketahui jangka masa anda

Langkah pertama yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kesakitan memasuki haid anda ialah mengenali corak haid anda. Jadi, anda perlu tahu kapan kitaran haid anda bermula, dan kapan badan anda biasanya mula lemah sehingga anda jatuh sakit.

Dr. Rashmi Halker, seorang penolong profesor neurologi di Mayo Clinic Arizona, menjelaskan bahawa wanita dengan kitaran haid biasa lebih mudah diramal ketika hendak memulakan kesakitan, jadi anda dapat lebih bersedia sebelum badan anda lemas.

2. Makan makanan berkhasiat

Apabila anda makan sumber makanan yang sihat, ia bukan sahaja memberi tenaga untuk tubuh, tetapi juga memberi nutrisi yang baik untuk sel dan organ dalam badan. Ringkasnya, nutrien yang dipenuhi dengan betul dari makanan dapat membantu menjaga kesihatan tubuh anda menjelang haid.

Bukan hanya itu, memperhatikan makanan yang anda makan dapat membantu anda mencegah kemungkinan terkena penyakit yang berasal dari makanan - seperti sakit perut dan cirit-birit.

3. Ambil vitamin

Mengambil vitamin boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan kesakitan semasa haid. Sebabnya, vitamin dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi tubuh yang mungkin tidak dapat dipenuhi dari sumber makanan.

Di samping itu, jenis vitamin tertentu - seperti vitamin C dan E - juga dapat membantu menguatkan daya tahan sistem imun, sehingga menyokong pencegahan penyakit.

4. Cukup rehat

Tidak dapat dinafikan bahawa tidur yang berkualiti memainkan peranan penting bukan hanya dalam prestasi harian, tetapi juga untuk menjaga tubuh dalam keadaan sihat.

Kerana, tanpa disedari ternyata tidur membantu tubuh dalam menjaga keseimbangan hormon yang mungkin turun naik sebelum haid, untuk mengekalkan sistem imun untuk melindungi tubuh dari jangkitan dan bahan berbahaya yang lain.

Oleh itu, penting untuk mula tidur dan bangun tepat pada waktunya, bukan sahaja sebelum haid anda, tetapi juga setiap hari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found