Jenis Aritmia Anda Tidak Harus Meremehkan Keadaannya

Apabila anda merasakan atau mendengar degup jantung, apa yang sebenarnya anda rasakan adalah tanda bahawa jantung anda mengepam darah. Malangnya, anda mungkin mempunyai degupan jantung yang tidak normal, keadaan yang dikenali sebagai aritmia. Bukan hanya satu, ternyata terdapat beberapa jenis aritmia yang mungkin berlaku. Apakah jenis atau klasifikasi aritmia?

Beberapa jenis aritmia yang mungkin berlaku

Aritmia adalah salah satu jenis penyakit jantung (kardiovaskular) yang agak biasa. Keadaan ini menyebabkan degup jantung menjadi lebih cepat atau lebih perlahan daripada kadar normal (60-100 denyut seminit), dan bahkan merasakan degupan jantung yang tidak teratur.

Anda dapat mengesan kelainan degupan jantung ini dengan mengira kadar denyutan jantung pada nadi di pergelangan tangan atau di leher. Biasanya, keadaan ini juga berlaku disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala, kelemahan, atau sesak nafas jika cukup parah.

Kejadian aritmia jenis ini boleh dipicu oleh kebiasaan, seperti merokok, minum alkohol atau kopi berlebihan, penggunaan ubat-ubatan dan masalah kesihatan tertentu.

Berdasarkan laman web National Heart, Lung, and Blood Institute, aritmia dibahagikan kepada beberapa klasifikasi, termasuk:

1. Bradikardia

Bradikardia dicirikan oleh degupan jantung yang sangat lemah, iaitu kurang daripada 60 denyutan seminit. Walau bagaimanapun, degupan jantung yang rendah tidak semestinya menunjukkan masalah pada sesetengah orang.

Walau bagaimanapun, dengan syarat bahawa orang itu mesti sihat secara fizikal. Kemungkinan degupan jantung rendah ini disebabkan oleh kemampuan jantung untuk mengepam bekalan darah yang mencukupi pada kadar kurang daripada 60 denyutan seminit, misalnya pada atlet.

Dilaporkan oleh laman web Mayo Clinic, penyebab aritmia jenis ini yang menyebabkan degupan jantung di bawah normal adalah:

  • Sindrom resdung: Keadaan ini berlaku kerana simpul sinus yang bertugas mengatur degupan jantung, tidak menghantar impuls dengan betul sehingga degup jantung menjadi tidak teratur. Sindrom sinus sakit lebih kerap berlaku pada orang tua.
  • Blok pengaliran: Keadaan ini menunjukkan penyumbatan pada laluan isyarat elektrik di nod atrioventricular (laluan antara atria dan ventrikel). Akibatnya, degupan jantung menjadi perlahan atau bahkan tersumbat.

2. Denyutan jantung pramatang

Denyutan jantung pramatang juga dikenali sebagai degupan jantung ektopik. Klasifikasi aritmia ini berlaku apabila isyarat yang membawa arahan jantung untuk berdegup tiba lebih awal daripada yang sepatutnya.

Keadaan ini boleh menyebabkan jantung berdegup kencang kerana degupan jantung tambahan. Orang yang mengalami aritmia jenis ini, pada mulanya merasakan jeda sebentar diikuti oleh degupan jantung yang lebih kuat daripada biasa, kemudian kembali ke irama jantung yang normal.

Anda mungkin mengalami degupan jantung pramatang sekali-sekala dan ini jarang menjadi tanda masalah kesihatan yang serius.

Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikannya. Sebabnya, gangguan irama jantung yang sering berlaku selama beberapa tahun boleh menyebabkan jantung lemah atau menunjukkan penyakit jantung.

3. Aritmia supraventrikular

Aritmia jenis ini berlaku di atrium atas jantung. Atrium atau atrium adalah ruang jantung di mana darah memasuki jantung.

Keadaan ini menyebabkan degupan jantung menjadi lebih cepat, iaitu melebihi 100 minit seminit. Aritmia supraventrikular dikelaskan kepada tiga jenis, termasuk:

  • Fibrilasi atrium

Fibrilasi atrium adalah jenis aritmia yang paling biasa. Keadaan ini dicirikan oleh degupan jantung yang sangat cepat, iaitu lebih daripada 400 denyutan seminit. Biasanya, darah yang terkumpul di atria akan mengalir ke ruang bawah jantung (ventrikel) sebelum dipam ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, degupan jantung yang sangat cepat sebenarnya menghalang darah daripada melewati atria dengan betul.

Kerana aliran darah yang cepat ke jantung, keadaan ini memungkinkan pembekuan darah masuk dan menyekat saluran darah jantung. Ini dapat meningkatkan risiko kardiomiopati atau jantung yang membesar dan lama-kelamaan melemahkan kerja jantung.

Selain itu, bekuan darah juga dapat dibawa oleh aliran darah ke otak. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, gumpalan darah ini dapat menyekat saluran darah di otak. Pada akhirnya, fibrilasi atrium akan menyebabkan strok.

Gangguan degupan jantung ini cenderung dialami oleh lelaki berusia lebih dari 60 tahun, penghidap diabetes, tekanan darah tinggi, kegagalan jantung, dan penyakit paru-paru.

  • Flutter atrium

Pengelasan aritmia ini pada pandangan pertama adalah serupa dengan fibrilasi atrium. Cuma flutter atrium menunjukkan degupan jantung yang lebih kerap dengan impuls elektrik yang lebih berirama. Walau bagaimanapun, juga mungkin menyebabkan komplikasi, seperti strok.

Keadaan ini menyebabkan atrium atas mengalahkan 250 hingga 350 kali seminit. Pakar kesihatan mengatakan bahawa aritmia jenis ini berlaku kerana gangguan isyarat elektrik di jantung kerana tisu yang rosak.

Isyarat elektrik mungkin mencari jalan alternatif, sehingga memicu atrium atas mengalahkan berulang kali. Tidak semua isyarat elektrik bergerak ke atrium bawah, jadi bilangan denyutan antara atria bawah dan atas mungkin berbeza.

  • Tachycardia supraventricular paroxysmal (PSVT)

Tachycardia supraventricular paroxysmal (PSVT) adalah sejenis aritmia yang berlaku di atrium atas. Keadaan ini disebabkan oleh isyarat elektrik dari atrium atas ke bawah terganggu, menyebabkan degupan jantung tambahan.

Akibatnya, SVT menyebabkan degupan jantung normal yang cepat dan kemudian berhenti secara tiba-tiba. Biasanya aritmia jenis ini berlaku ketika jantung bekerja sangat keras, iaitu melakukan senaman berat atau fungsi jantung yang tidak normal. Pada orang muda, SVT kadang-kadang bukan tanda keadaan serius.

4. Aritmia ventrikel

Aritmia jenis ini berlaku di ruang bawah jantung. Seseorang yang mengalami gangguan irama jantung memerlukan rawatan perubatan segera kerana boleh membawa maut. Terdapat 2 jenis aritmia ventrikel yang perlu anda ketahui, iaitu:

  • Fibrilasi ventrikel

Fibrilasi ventrikel adalah klasifikasi aritmia yang lebih berbahaya daripada fibrilasi atrium. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan elektrik pada otot jantung di ruang jantung (ventrikel), sehingga aliran darah ke jantung berhenti.

Akibatnya, jantung kekurangan oksigen dan membuat degupan jantung tidak normal. Ini menjadikan anda berisiko tinggi terkena serangan jantung, bahkan kematian sekiranya keadaan itu berterusan untuk jangka masa yang panjang.

Keadaan ini adalah kecemasan perubatan yang mesti dirawat dengan segera. Pasukan perubatan biasanya akan segera melakukan resusitasi jantung (CPR) dan defibrilasi untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

  • Takikardia ventrikel

Takikardia ventrikel adalah sejenis aritmia yang berlaku apabila ruang jantung berdegup dengan sangat pantas, iaitu lebih daripada 200 denyutan seminit.

Begitu cepat, jantung tidak sempat menerima oksigen dari seluruh badan kerana mesti disalurkan kembali ke organ tubuh yang lain. Anda akan mengalami pening, sesak nafas, atau bahkan pingsan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found