Ubat Kudis Berkesan untuk Digunakan

Kudis menyebabkan simptom berupa bintik merah pada kulit yang terasa gatal, terutama pada waktu malam. Setiap orang yang dijangkiti kudis (kudis) mesti segera dirawat dengan ubat dan rawatan perubatan kerana keadaan ini dapat merebak dengan cepat.

Pelbagai ubat perubatan untuk merawat kudis

Jangkitan hama kudis (kudis) boleh menyebabkan gatal yang menjengkelkan. Gatal boleh menjadi lebih sengit, menyukarkan anda untuk tidur. Terutama jika kulit gatal terus tercalar. Kulit yang menghadapi masalah malah berisiko mengalami kerengsaan.

Sehingga kini, tidak ada ubat tanpa resep yang terbukti secara klinikal untuk merawat kudis. Oleh itu, cara yang berkesan untuk mengatasi kudis adalah berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan preskripsi ubat yang sesuai dengan gejala. Inilah senarai.

Ubat kudis topikal

Ubat topikal dalam bentuk salap dan krim adalah rawatan awal untuk kudis atau kudis. Secara amnya, salap berfungsi dengan membasmi tungau kudis yang hidup di kulit sambil melegakan gatal.

Hampir semua ubat kudis digunakan pada waktu malam. Ubat yang diberikan mesti mengandungi salah satu komponen berikut.

1. Permetrin

Permethrin adalah racun serangga sintetik yang berfungsi melawan serangga mikroskopik di dalam badan. Salap yang mengandungi 5% permetrin paling kerap diresepkan oleh doktor untuk merawat kudis.

Salap ini biasanya disyorkan oleh doktor untuk digunakan sekali sehari pada waktu malam selama 1-2 minggu. Penggunaan salap tidak hanya diprioritaskan pada kulit yang terkena gejala kudis, tetapi juga perlu digunakan pada semua bahagian tubuh.

Untuk penyerapan yang optimum, cubalah agar salap yang telah disapu tidak pudar dari permukaan kulit sehingga 8 jam.

Ubat kudis ini mempunyai kesan sampingan yang minimum dan tidak mencetuskan reaksi alergi selepas digunakan. Salap Permethin juga selamat digunakan oleh wanita hamil dan bayi yang berusia lebih dari dua bulan.

2. Lindane

Ubat kudis ini biasanya terdapat dalam bentuk losyen atau krim. Lindane adalah bahan racun serangga yang juga dikenali dengan nama kimia gamma benzene hexachloride. Salap Lindane berfungsi dengan menyerang sistem saraf tungau parasit secara langsung sehingga hama akhirnya mati.

Menurut kajian, Kerja Lindane akan lebih berkesan setelah disapukan sekurang-kurangnya 6 jam pada kulit, kemudian diulang sekali pada minggu berikutnya hingga 14 jam. Kemudian, kulit yang dibalut mesti dibersihkan segera pada waktu pagi.

Ubat ini tidak menyebabkan kerengsaan kulit. Walau bagaimanapun, lindane berbahaya bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti wanita hamil, bayi pramatang, orang yang sakit dengan jangkitan, orang yang mengalami kegemukan, dan anak-anak.

3. Sulfur

Sulfur adalah ubat pertama yang digunakan untuk merawat kudis atau kudis. Ubat kudis atau kudis yang mengandungi 5-10 persen sulfur biasanya terdapat dalam bentuk salap.

Tidak seperti salap kudis lain yang hanya digunakan sekali-sekala, salap sulfurik perlu digunakan berulang kali. Sapukan salap kudis ini pada semua bahagian badan setelah mandi selama 2-3 hari berturut-turut.

Harap maklum, anda mesti berhati-hati semasa menggunakan ubat ini. Ini kerana salap ini dapat meninggalkan noda pada pakaian dan mempunyai bau yang kuat.

Salap kudis dengan belerang hanya boleh digunakan apabila pesakit tidak tahan dengan penggunaan ubat topikal lain. Salap kudis ini sangat disarankan sebagai pilihan alternatif untuk merawat kudis pada kanak-kanak, bayi, dan wanita hamil.

Cara menghilangkan parut kudis sehingga kulit kembali licin

4. Crotamiton

Ubat ini, yang mengandungi sebanyak 10% crotamiton, digunakan sebagai ubat alternatif jika ubat sebelumnya tidak berfungsi. Biasanya, ubat ini dijual di pasaran dengan nama dagang Eurax.

Untuk rawatan kudis, ubat ini selamat digunakan untuk orang dewasa. Sebaliknya, untuk kanak-kanak, bayi, dan wanita hamil, cara merawat kudis dengan ubat ini tidak cukup berkesan untuk mengatasi gejala dan sebaliknya berisiko menyebabkan kesan sampingan yang serius.

5. Salap antibiotik

Gatal-gatal akibat kudis dapat membuat anda tidak tergores, menyebabkan kerengsaan kulit. Kulit yang jengkel cenderung rentan terhadap jangkitan kuman.

Sekiranya kudis telah menyebabkan komplikasi dalam bentuk penyakit kulit lain kerana jangkitan bakteria, maka anda memerlukan salap antibiotik.

Salap yang digunakan adalah mupirocin, yang juga boleh didapati dengan nama Bactroban dan Centany. Fungsinya adalah untuk menghentikan pertumbuhan spesies bakteria Staphylococcus, beta-hemolytic streptococci, atau Streptococcus pyogenes.

6. Salap kortikosteroid

Salap kortikosteroid mungkin diresepkan oleh doktor jika gatalnya terasa sengit. Salap ini diketahui berkesan dalam menyembuhkan radang. Doktor akan menetapkan salap steroid yang mempunyai potensi paling rendah, seperti hidrokortison.

Sekiranya dos ini berkesan, maka anda tidak perlu menggunakan salap lain. Anda juga mesti mengikuti arahan bagaimana menggunakan ubat dari doktor anda untuk mengelakkan kesan sampingan berbahaya dari salap kortikosteroid, terutamanya jika digunakan dalam jangka masa yang lama.

Pada minggu-minggu pertama rawatan, simptom biasanya bertambah buruk dan kemudian beransur pulih. Namun, dengan mengikuti peraturan rawatan dari doktor, gejala kudis dapat hilang dalam beberapa hari hingga 4 minggu.

Ubat kudis oral (minuman)

Sekiranya ubat topikal tidak merawat jangkitan kudis dalam 4-6 minggu, ubat oral mungkin diperlukan. Ubat oral biasanya diresepkan untuk kudis yang berkerak atau lebih teruk.

Ubat oral biasanya memerlukan masa lebih lama untuk menghilangkan kudis.

1. Ivermectin

Ubat oral yang mengandungi antiparasitic ivermectine biasanya diberikan apabila pesakit tidak menunjukkan perubahan gejala setelah diberi rawatan topikal awal.

Penggunaan ubat Ivermection boleh digabungkan dengan salap permetrin untuk menghilangkan gejala kudis dengan lebih berkesan.

Pil biasanya diminum dua minggu sekali atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Sekiranya gejala tidak membaik dalam masa dua minggu, doktor akan meningkatkan dosnya.

Rawatan kudis dengan cara ini cukup selamat kerana tidak memberi kesan sampingan yang ketara.

2. Antihistamin

Setelah tungau yang bersembunyi di kulit hilang, gatal biasanya berterusan selama beberapa minggu ke depan. Kadang kala, gatal yang semakin teruk ini menyukarkan penghidapnya untuk tidur.

Untuk mengatasi gangguan ini, doktor boleh menetapkan ubat antihistamin. Antihistamin adalah ubat anti-alergi yang dapat melegakan gatal. Kemudian, doktor akan memberi anda ubat antihistamin seperti loradatine dan cetirizine untuk membuat anda berasa lebih selesa.

Ubat kudis dari bahan semula jadi

Selain ubat perubatan, terdapat juga beberapa bahan semula jadi yang berpotensi untuk meringankan keadaan anda.

Namun, jika ramuan ini berfungsi dengan baik, ingatlah bahawa penggunaannya tidak dapat menggantikan ubat dari doktor, tetapi hanya sebagai sokongan rawatan. Inilah senarai.

Gel lidah buaya

Bukan sahaja melegakan gejala selaran matahari, gel lidah buaya juga dapat mengurangkan rasa gatal akibat kudis. Satu kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam penyelidikan Phythotheraphy menemui bukti keberkesanannya untuk kudis.

Dari hasil kajian, didapati bahawa gel aloe vera sama berkesannya dengan benzil benzoat yang biasanya diresepkan untuk merawat kudis. Sebenarnya, kajian mendapati bahawa tidak ada kesan sampingan ketika seseorang dirawat dengan ramuan yang satu ini.

Sekiranya anda ingin mencubanya, pastikan anda membeli gel lidah buaya tulen tanpa bahan tambahan.

minyak bunga cengkih

Penyelidikan yang diterbitkan dalam PLOS One menunjukkan bahawa minyak cengkeh berkesan membunuh kudis. Minyak ini mempunyai sifat antimikroba, anestetik, dan antioksidan yang dapat membantu proses penyembuhan kudis secara semula jadi.

Walau bagaimanapun, ujian yang dijalankan masih terhad dengan menggunakan sampel kudis dari haiwan, iaitu babi dan arnab. Oleh itu, lebih banyak kajian manusia diperlukan untuk membuktikan keberkesanan minyak cengkih.

Apa sahaja ubat semula jadi yang anda pilih, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Tidak semua bahan ini sesuai untuk setiap kulit, terutama bagi anda yang mempunyai alahan.

Pelbagai Rawatan untuk Menjaga Kesihatan Kulit

Apa yang perlu dilakukan semasa merawat kudis

Selain menggunakan ubat, anda juga harus melakukan rawatan lain dengan menjaga kebersihan diri dan persekitaran.

Kadang-kadang, tungau masih menempel pada barang yang sering digunakan orang yang dijangkiti, seperti pakaian, sprei, atau selimut.

Untuk memperbaikinya, basuh barang-barang ini dengan menggunakan air panas dan detergen. Selepas mencuci, keringkan dalam suhu panas di bawah sinar matahari untuk jangka masa yang lama.

Selain itu, tungau sering bersembunyi di beberapa perabot di rumah seperti permaidani, tilam, atau sofa. Ditambah lagi jika ruangan di rumah terlalu lembap dan gelap, tempat seperti ini boleh menjadi tempat yang sesuai untuk berkembang biak tungau.

Oleh itu, bersihkan perabot dengan kerap menggunakan penyedot debu dan pastikan rumah juga mendapat peredaran udara dan cahaya matahari yang mencukupi.

Elakkan juga hubungan fizikal dan gunakan barang yang sama agar penyakit ini tidak merebak kepada orang lain.

Recent Posts