Suntikan tetanus setelah menginjak kuku, adakah perlu?

Apabila anda secara tidak sengaja memijak kuku, biasanya banyak orang menasihati anda untuk mendapatkan tetanus. Namun, sebilangan orang masih tidak memahami dengan jelas mengapa tembakan tetanus diperlukan dan adakah ia benar-benar diperlukan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan berikut.

Sekilas Tetanus

Sumber: Time Toast

Tetanus adalah jangkitan serius yang disebabkan oleh: Clostridium tetani. Bakteria ini menghasilkan toksin yang boleh mempengaruhi otak dan sistem saraf. Spora Clostridium tetani terkena luka boleh mengganggu saraf yang mengawal pergerakan otot.

Gejala tetanus biasanya muncul kira-kira 7 hingga 10 hari selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes gejala biasanya muncul dalam beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan. Semakin jauh luka dari sistem saraf pusat, semakin lama gejala akan muncul. Sebaliknya, semakin dekat dengan sistem saraf pusat, semakin cepat tempoh inkubasi dan semakin parah gejalanya.

Gejala yang paling biasa adalah kekejangan otot dan kekejangan. Biasanya bermula dari leher hingga kerongkong, disertai dengan gejala kesukaran menelan. Kemudian anda juga boleh mengalami kekejangan pada otot-otot wajah dan dada yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas. Dalam kes yang teruk, tulang belakang boleh membengkok ke belakang kerana bakteria mempengaruhi otot belakang.

Selain itu, orang yang mendapat tetanus juga mengalami gejala berikut:

 • Demam.
 • Cirit-birit dan najis berdarah.
 • Sakit kepala.
 • Sensitif untuk disentuh.
 • Sakit tekak.
 • Berpeluh lebih banyak dari biasa.
 • Denyutan jantung meningkat.
 • Kekejangan otot hingga ke leher, tekak, dada, perut, kaki, ke belakang.

Adakah perlu tetanus ditembak setelah menginjak kuku?

Salah satu perkara yang menyebabkan tetanus adalah ketika seseorang mengalami luka tusukan pada objek yang telah dicemari bakteria sehingga risiko jangkitan meningkat. Salah satunya adalah pada kuku yang berkarat. Sekiranya anda mengalami ini, maka adakah perlu menjalani suntikan tetanus? Jawapan Ya. Sesiapa yang mengalami luka dalaman dari benda tajam yang kotor dan tidak divaksinasi tetanus dalam lima tahun terakhir harus diberi suntikan tetanus.

Pukulan tetanus yang diberikan dapat berupa tetanus toxoid (TT) yang sering dikenal sebagai vaksin tetanus, atau tetanus immunoglobulin (TIG) yang dikenal sebagai antibodi tetanus. Biasanya untuk luka tusukan yang tidak terlalu parah, dan anda telah menerima lebih daripada 3 dos vaksin tetanus, anda hanya perlu memberi TT.

Namun, jika luka tusukan adalah luka kotor, cukup besar, dengan riwayat vaksin TT kurang dari 3 dos, maka anda perlu diberi TT dengan TIG tambahan untuk melawan bakteria tetanus.

Kerana tetanus adalah jangkitan bakteria serius yang dapat melumpuhkan seluruh tubuh dan akhirnya mengakibatkan kematian. Tetanus adalah keadaan kecemasan perubatan dan suntikan tetanus adalah salah satu rawatan yang boleh dilakukan untuk mencegahnya.

Luka rawan Tetanus harus segera dirawat oleh doktor. Senarai kecederaan yang berisiko termasuk:

 • Luka bakar yang memerlukan pembedahan tetapi telah ditangguhkan selama lebih dari enam jam.
 • Luka bakar yang membuang banyak tisu badan.
 • Luka dari gigitan haiwan.
 • Luka tusukan seperti kuku, jarum, dan lain-lain yang telah tercemar dengan kotoran atau tanah.
 • Fraktur serius di mana tulang dijangkiti.
 • Luka bakar pada pesakit dengan sepsis sistemik.

Mana-mana pesakit dengan luka di atas harus menerima suntikan tetanus secepat mungkin, walaupun mereka telah divaksinasi sebelumnya. Tujuannya adalah untuk membunuh bakteria Clostridium tetani. Doktor akan secara langsung menyuntiknya ke urat.

Walau bagaimanapun, kerana suntikan ini hanya memberi kesan jangka pendek, doktor anda juga akan menetapkan antibiotik seperti penisilin atau metonidazol untuk merawat tetanus. Antibiotik ini menghalang bakteria membiak dan menghasilkan neurotoksin yang menyebabkan kekejangan otot dan kekakuan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found